Anasayfa , Dünya , Gerici Molla Rejimi İdam Etmeye Devam Ediyor

Gerici Molla Rejimi İdam Etmeye Devam Ediyor

URMİYE | 16 – 01 – 2011 | Doğu Kürdistan’daki Urmiye cezaevinde PJAK üyesi olduğu gerekçesiyle mahkum olan bir Kürt tutsak idam edildi. Yetkililer tarafından adı açıklanmayan tutsağın Hüseyin Xizri olduğu iddia edildi. İran devlet televizyonuna göre Urmiye’de tutuklu bulunan bir Kürt tutsak, bugün asılarak idam edildi. PJAK üyesi olduğu ve altı yıl önce bir sınır muhafızını öldürmekten mahkum olduğu iddia edilen kişinin kimliği yetkililer tarafından açıklanmadı.

Ancak İnsan Hakları Aktivistleri Hrana sitesine göre idam edilen kişi Hüseyin Xizri. Siteye göre idam bu sabah saatlerinde Urmiye cezaevinde gerçekleşti.

En son 5 Ocak günü Urmiye merkezi cezaevinde kardeşi ile görüştürüldükten sonra haber alınamayan Hüseyin Xizri’nin, cezasının infazı için 12 Ocak günü Tahran’daki bir cezaevine götürüldüğü belirtilmiş, bu bilgi avukatı ve ailesi tarafından doğrulanmıştı. Xizri’nin Tahran’a infaz edilmek üzere götürüldüğünü söyleyenler de Urmiye Cezaevi yetkilileriydi.

İRANLI YETKİLİLERDEN OYUN, TAHRAN’DA DEĞİLMİŞ!

14 Ocak günü bilgi almak için Urmiye Mahkemesi Ceza İnfaz makamına giden Xizri’nin ailesine Elahi Niya isimli yetkili tutsağın Urmiye’de infaz edilmesinin son anda durdurulduğunu ve cezanın infazı için Xizri’nin Tahran’a gönderildiğini söylemişti. Ancak Xizri’nin Urmiye’de infaz edilmesi, İranlı yetkililerin günlerdir hem tutsağın ailesini, hem kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini gösteriyor. Baştan sona hukuksuz olan bir yargılama sonucu idam cezasına çarptırılan Xizri, infazı öncesi de ailesine ve avukatına bildirilmeden hukuksuz bir şekilde asılarak idam edildi.

Xizri 2008 yılında Kirmanşah’ta tutuklandı ve İran istihbaratı merkezlerinde gördüğü ağır işkencelerden sonra 5 dakikalık bir duruşma sonucu idam cezasına çarptırıldı. PJAK üyesi olmakla suçlanan Xizri’ye verilen idam cezası Ağustos 2009’da bir üst mahkeme tarafından onaylandı.

Xizri, yazdığı son mektubunda yaşadığı işkenceleri detaylı olarak anlatmıştı. Kirmanşah’da tutulduğu sırada 49 gün boyunca süren sorgusunda fiziki ve psikolojik işkence gördüğünü anlatan Xizri’nin bu işkenceler sonucunda görme duyusu da önemli oranda zayıflamıştı.

İDAM EDİLEN 8. KÜRT SİYASİ TUTSAK OLDU

Xizri, İran rejimi tarafından 2007 yılından bu yana idam edilen 8. Kürt siyasi tutsak oldu. Hasan Himet Demir 2007 yılında ilk edam edilen PJAK militanı olurken, 11 Kasım 2009’da İhsan Fetahiyan, 6 Ocak 2010’da Fesih Yasemini, 9 Mayıs 2010 günü ise Kürt öğretmenler Ferzad Kemanger, Ferhad Wekili, Eli Heyderiyan ve Şirin Elem Hulu idam edildiler.

Halen 16 tutsak İran’da ölüm koridorlarında bekliyor: Zeyneb Celaliyan, Şêrko Me’arifî, Hebîbûlla Letîfî, Samî Husênî, Cemal Mihemedî, Rustem Erkiya, Mistefa Selîmî, Enwer Rostemî, Îrec Mihemedî, Mihemed Emîn Agûşî, Ehmed Pûladxanî, Hesen Tale’î, ‘Ezîz Mihemedizade, Hebibulla Gulperîpûr, ‘Ebdûlah Sirurî, Reşîd Axkendî. (ANF)