Anasayfa , Dünya , Filistin devlet olmak için BM'ye başvuruyor

Filistin devlet olmak için BM'ye başvuruyor

BEYRUT | 15 – 08 – 2011 | Filistinli liderlerin önümüzdeki ay içinde bir devlet olarak resmen tanınmak için Birleşmiş Milletler’e başvuru yapacağı bildirildi. Filistin yönetiminin ABD’nin sert muhalefetine rağmen bu kararında ısrarcı olduğu bildiriliyor.

Filistinli yetkililerin bildirdiğine göre Filistin lideri Mahmud Abbas 20 Eylül’de açılacak olan BM Genel Kuruluna bir devlet olarak tanınma başvurusunu sunacak.

Mahmued Abbas’ın Salı günü Lübnan’a giderek başvuru ile ilgili olarak Güvenlik Konseyi başkanlığını devralacak olan Beyrut idaresiyle görüşmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Filistin Dışişleri Bakanı Ryad Malki, BM’nin Filistin devletini tanımasının ahlaki, yasal, politik ve tarihi bir sorumluluk sorunu olduğunu ifade etti.

Ancak İsrail tarafı konuyla pek sıcak bakmıyor. İsrail Başbakanlık Bürosundan yapılan açıklamada Filistinlilerin bu hamlesinin “beklenen ve pişman olunacak” bir hamle olduğu ifade edilerek barış görüşmelerinin de sekteye uğrayabileceği kaydedildi.

Filistin tarafı ise İsrail ile olan görüşmelerin tamamen durması nedeniyle böyle bir karar aldığını savunuyor ve hali hazırda Filistin’in devlet olarak tanınmasından etkilenecek bir barış görüşmesinin olmadığını ifade ediyor.

Filistin ile İsrail hükümeti arasındaki barış görüşmeleri geçtiğimiz Eylül ayında İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim yerleri inşaatlarının durdurulmasını kabul etmediği için kesilmişti.

Filistinliler BM’nin Filistin devletini tanıması durumunda bunun İsrail üzerindeki 44 senelik işgalini bitirme yönündeki baskıları arttıracağını düşünüyor.

Filistin devletinin tanınması için Güvenlik Konseyinin oybirliğiyle karar alması ve daha sonra da bunu Genel Kurula sunması gerekiyor. ABD’nin büyük bir ihtimalle kararı veto etmesi beklenirken bu durumda Filistinlilerin -üye olmayan devlet-statüsü almak için başvuru yapacağı haber veriliyor.

Üye olmayan devlet statüsünün tanınması için Genel Kurul’a üye ülkelerinin üçte ikisinin oyu yetiyor.

Filistinlilerin üye devletlerin üçte ikisinin oyu için ciddi bir şekilde çalışması gerekiyor. Zira Almanya ve İtalya şimdiden yeni Filistin devletini tanımayacaklarını açıkladı. Fransa ve İngiltere ise henüz bu konudaki tutumlarını belirlemedi. AB’ye üye ülkelerin bu konuda ortak bir tutum almasının oldukça zor olduğu bildiriliyor.

İsrail ve Filistinli diplomatlar da dünya genelinde Filistin devletinin tanınması konusundaki mücadeleleri çerçevesinde büyük bir kampanya başlatmış durumda. Bu mücadelenin galibi ise Eylül ayının son günlerinde belli olacak. (ANF)