Anasayfa , Haberler , Sovyet çocukların Ekim Devrimi’nin 100. yılı hayalleri

Sovyet çocukların Ekim Devrimi’nin 100. yılı hayalleri

Sovyet çocukların ‘zaman kapsülünden’ çıkan Ekim Devrimi’nin 100. yılı hayalleri

SSCB’de Ekim Devrimi’nin 50. yılı sebebiyle hayata geçirilen ‘zaman kapsülü’ projesi, Sovyet çocukların 100. yıla dair mesajlarını ortaya çıkardı.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde 1967’de, Ekim Devrimi’nin 100. yıl dönümü için yazılan mektuplar açığa çıktı. 50 yıl sonra okunmak üzere Sovyet öğrenciler tarafından yazılan mektuplara göre öğrenciler, 2017’de komünist düzene geçilmiş olacağından emin (Kruşçev, 1980’de komünizme geçileceği sözünü vermişti). Öğrenciler ayrıca başka gezegenlere seyahat edilebilen ve ödevlerin makineler tarafından yapıldığı bir 2017 hayal ediyor.

1967’de Ekim Devrimi’nin 50. yılı sebebiyle SSCB geneline yüzlerce “zaman kapsülü” dağıtılmıştı. SSCB’de o dönem yaşayanların mesajlarını içeren mektupların 2017’de açılması kararlaştırılmıştı.

Liman kenti Novorossiysk’te bir edebiyat kulübüne bağlı öğrencilerin 144 mektubunun da içerisinde olduğu nesneler dev bir konteynere yerleştirilerek Karadeniz’in dibine yerleştirilmişti.

Kapsül, Ekim Devrimi’nin 100. yıl dönümünde açılmak üzere Eylül ayında karaya çıkarıldı.

1967’de yazılan mektupların bazıları şöyle:

“Sevgili torunlarımız, çok şanslısınız. Komünizmde yaşıyorsunuz. Ve size böylesi bir geleceğin temellerini bizler attık.”

“Bedava dondurma yiyebileceğimiz ve bedava sinemaya gidebileceğimiz, ödevlerimizi makinelerin yapacağı, öğretmenlerin ise sabırlı robotlar olacağı komünizmin hayalini kuruyoruz.” Beşinci sınıf öğrencisi Olga Shvydkova.

“Size imreniyorum çünkü yüce ülkemizin 100. yıl dönümünü kutluyorsunuz. Sizler şimdiden ilk gezegenler arası uzay yolculuğuna tanıklık ettiniz, başka bir gezegende yaşıyor olacaksınız ama ana gezegeniniz Dünya’yı her zaman hatırlayın… Sizin zamanınızda ölümsüzlük sorununun da çözülmüş olması ihtimali var.” Olga Pupko

“50 yıl içinde bir arada yaşama sistemi daha iyiye gidecek ve insanlar ilişkilerinde daha hassas ve nazik olacak.” 9. sınıf öğrencisi Yury Zambrovsky

‘Barış, iyilik ve komünizm bayrağı’

Novorossiysk kapsülündeki mesajlar yalnızca çocuklar tarafından yazılmadı. Aralarında radyo sunucusu Yuri Levitan’ın da olduğu meşhur isimlerin de mesjaları var. Örneğin Levitan’ın sesli mesajında, “Sevgili yoldaşlar, torunlarımız, lütfen jenerasyonumuzu nazik bir sözle hatırlayın… Barış, iyilik ve komünizm bayrağını onurlu bir şekilde taşıyarak onu gelecek jenerasyonun güvenilir ellerine teslim edeceğinize eminiz” deniyor.  (Siyasi haber)