Anasayfa , Haberler , Suriye’de Alevilere yönelik katliam !

Suriye’de Alevilere yönelik katliam !

NEW YORK | 11 – 10 – 2013 | SuriyeUluslararası insan hakları örgütü (Human Rights Watch), Suriye’de dinci gerici çetelerin Ağustos ayında 190 sivili öldürdüğünü ve 200 sivili kaçırdığını bildirdi Görgü tanıkları, resmi raporlar ve saldırıdan kurtulanlarla yapılan görüşmelerin sonucunda hazırlanan rapor, 105 sayfadan oluşuyor. Raporda Çetelerin çoğunlukla Alevilerin yaşadığı Lazkiye’ye düzenlenen saldırıda 10’dan fazla köyü işgal ettiği ve katliamı burada gerçekleştirdiğini belirtiliyor. Rapora göre saldırıları gerçekleştiren gruplar, Irak ve Şam İslam devleti, El-Mücahit ve El-Ensar. Bu grupların ayrıca katliamın ardından, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 200 kişiyi rehine olarak yanında götürdüğü de raporda yer alan bilgiler arasında.

Katledilenlerin çoğunluğu Alevi

HRW’un raporunda gerçekleştirilen katliamın savaşın cephelerinden birinde yapılmadığı, Alevi köylerine dönük planlı bir saldırı olduğu da yer alıyor. “Çetelerin 4 Ağustos ve sonrasında yaptıkları, açıkça insanlığa karşı suç niteliğindedir” denilen raporda öldürüldüğü tespit edilen 190 sivilin en az 67’sinin derhal  infaz edildiği de yer alıyor.

HRW: ‘İnsanlık suçu işleyen’ gruplar Türkiye’den Suriye’ye giriyor

HRW olay yerinde 35 kişinin tanıklığına başvurdu. Bunlar arasında 4 Ağustos günü Lazkiye bölgesindeki 10 köye yönelik silahlı grupların saldırılarında hayatta kalanların tanıklıkları da yer alıyor.  HRW’ye göre 4 Ağustos’ta 57’si kadın ve 18’si çocuk olmak üzere en az 190 sivil silahlı gruplar tarafından öldürüldü. HRW bunlardan 20’sinin ismine de yer verdi. HRW, öldürülenlerin en az 67’sinin silahsız oldukları halde ya da kaçmaya çalışırken, infaz edildiğini belirtti. Raporda, öldürülenlerin savaşçı değil, sivil olduğunu gösteren belgelerin elde edildiği kaydedildi.

20 GRUP KATILDI

Raporda, en az 20 grubun 18 Ağustos günü ele geçirilen 10 köye yönelik operasyona katıldığına dikkat çekti. Ancak HRW’ye göre 4 Ağustos’taki saldırının beş temel organizatörü ve yürütücüsü var: El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)ve El Nusra Cephesi ile Caiş El Muhacirin wel Ansar, Ahrar El Şam ve Şukur El İzz.

IŞİD ve Caiş el Muhacirin wel Ansar’in elinde halen çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 200 sivilin bulunduğunu belirten HRW, “Bu savaşçılar Ramazan bayramının birinci günü olan 4 Ağustos’ta saldırı başlattı. Ordunun mevzilerini aştılar ve 10’u aşkın Alevi köyüne girdiler” dedi.

İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ

Köylüler, silahlı gruplardan kaçarken, rastgele ve bazı durumlarda hedef gözeterek üzerlerine ateş açtığını anlattı. HRW, “Bazı vakalarda, savaşçılar aileleri bir bütün olarak infaz etti veya öldürdü” dedi.

HRW Ortadoğu Masası Müdürü Joe Stork, “Bu ihlaller bazı kontrolsüz savaşçıların işi değil” diyerek, “Bu suiistimaller Alevi köylerdeki sivil halka karşı planlanmış bir operasyondur”  diye kaydetti. Stark, sivillere yönelik bu cinayetler,  alıkoymalar ve diğer ihalllerin “insanlığa karşı suç” olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE’YE GİRİYORLAR

Raporda, muhalif gruplarda yer alan yabancı savaşçıların çoğunun Suriye’ye Türkiye üzerinden girdiği ve silahlarını Türkiye üzerinden elde ettiğine de dikkat çekildi.

HRW, “Suriye güvenlik servislerinin sorumluları, basında yer alan haberler, Batılı diplomatlar ve gazeteciler ile insani organizasyon görevlilerinin yaptığı gözlemlere göre, bu gruplara ait yabancı savaşçılar Türkiye üzerinden Suriye’ye giriyorlar. Buradan silah, para ve diğer ekipmanları da içeri koyarken, sağlık tedavileri için buraya geri çekiliyorlar” dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ TÜRKİYE’YE ÇAĞRI YAPMALI

“Türkiye sınır hattı boyunca devriyeleri yoğunlaştırmalı ve güvenilir bir şekilde sistematik insan hakları ihlallerinde bulunmakla suçlanan gruplara yönelik savaşçı ve silahların Suriye’ye geçişini engellemeli” çağrısının yapıldığı raporda, şunlar eklendi:  “Türkiye, Suriye’de savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediğinden, bu suçların işlenmesine iştirak ettiğinden şüphelenilen veya komuta sorumluluğuna sahip kişilere soruşturma ve kovuşturma açsın.”

HRW ayrıca, “BM Güvenlik Konseyi ve Türkiye’nin ittifakları, suiistimallerde bulunan gruplara teslim etmek için Türkiye’den silahların geçişinin engellemek amacıyla amacıyla daha fazla incelemede bulunmak için özellikle Türkiye’ye çağrı yapmalı” dedi.

Raporda son olarak, “Türkiye gibi ülkelerin, Suriye’de işlenen vahşetlere inandırıcı bir şekilde ortak olan kişileri soruşturmalı ve insan hakları ihlallerin işleyenlere bir mabet sunmaktan kaçınmalı” vurgusu yapıldı.

Kaynak (ANF)