Anasayfa , EMEĞİN GÜNDEMİ , Esenyurt/Esenkent Medical Park Hastanesi inşaatında gasp edilen haklar için eylem çağrısı

Esenyurt/Esenkent Medical Park Hastanesi inşaatında gasp edilen haklar için eylem çağrısı

İnşaat İşçileri Sendikası- -İNŞAAT- İŞ- Esenyurt/Esenkent Medical Park Hastanesi inşaatında gasp edilen haklar için eylem çağrısı yaptı.

insaat-is-2xa5f6dbn1q3glx2yh4lqiçağrı metni şöyle:

Her gün en az birkaç arkadaşımızın iş cinayetlerinde katledildiği, binlerce-milyonlarca arkadaşımızın emek güçlerinin zorunlu karşılığı olan ücretlerini almakta sorun yaşadığı hatta gaspla karşı karşıya kaldıkları işkolumuzda yine bir ücret ve hak gaspıyla karşı karşıyayız. Bu seferki adres de Esenyurt’un Esenkent Mahallesi’nde yapımı devam eden Medical Park Hastanesi inşaatı…

Ana yüklenici firmanın Özyurt İnşaat olduğu şantiyede taşeron firmalar Profel Mühendislik ve Akel Grup şirketleri bünyesinde çalışan işçi arkadaşlarımız 2 ila 4 ay gibi süreler boyunca ücretlerini alamadılar.  Ücretlerin ve diğer hakların ödenmesi için ana yüklenici firmaya yaptıkları başvurulara “Biz taşeron firmalara ödeme yaptık, gidin onlardan sorun. Onlardan da alamıyorsanız mahkeme yoluna gidin” yanıtı verildi. Yaklaşık 60 arkadaşımız, gasp edilen ücretleri, tazminat hakları ve mesai fazlalıklarını istediklerinde bu şekilde çözümsüz bırakıldılar.

Mahkemelerin nasıl işlediğini, bu davaların ne kadar sürdüğünü hepimiz biliyoruz. Kışın geldiği, okulların açıldığı, ekstra masrafların çıktığı şu günlerde arkadaşlarımızın bu şekilde çözümsüz bırakılması ya da belirsizliğe itilmeleri kabul edilemez.

Ödemek zorunda oldukları, bizim ücretlerimizdir. Alın terimizin-emek gücümüzün karşılığıdır. Patronların bu hoyratlığına müsamaha gösterilemez.

Anayasa’nın 34. Maddesi gereği taşeron firmaların yapmadığı ödemelerden ana yüklenici firma sorumludur. Bu hakkımızı kullanarak işçi kardeşlerimize belirsizliği dayatan, sorumluluktan kaçan patronlara karşı yarın eylemdeyiz.

Şunu bir kez daha hatırlatıyoruz! İşkolumuzun örgütsüzlüğünden yararlanarak her türlü hoyratlığı, gaspı, baskıyı kolayca yapabileceklerini sanıyorlarsa yanılıyorlar. İnşaat işçisi artık uyanıyor! Sendikalarıyla buluştukları noktada da bunu net bir tutuma dönüştürüyor.

Yarın bu gerçeği bir kez daha göreceksiniz!

İşçi arkadaşlarımız ödenmeyen ücretleri, kıdem ve ihbar tazminatları-mesai ücretleri için yarın sabah saat 10:00’dan itibaren şantiye önünde başlatacakları oturma eylemiyle sizi bir kez daha uyaracaklar. Saat 13:00’te de sendikamızla birlikte bir basın açıklaması yapacaklar.

Bu size son uyarımızdır. Dikkate alıp, ödemek zorunda olduğunuz haklarımızı ödemezseniz olacaklardan biz sorumlu değiliz!

Tüm işçi arkadaşlarımızı, bu dizginsiz emek sömürüsü ve gaspına karşı duyarlılık gösteren tüm toplumsal kesimleri yarın yapacağımız basın açıklamasına davet ediyoruz. İşçi sınıfının ücret ve hak gaspları sadece inşaat işçilerine mahsus değildir, giderek tüm sektöre yayılan bir olgudur. Önümüzdeki günlerde daha da yaygınlaşması beklenen bu soruna karşı örgütlü bir duruş gösterip haklarını isteyen işçilerin aslında tüm işçi sınıfı ve emekçiler için direndikleri unutulmamalıdır.

Tarih: 22 Eylül 2016

Saat: 13:00

Yer: Esenturt’un Esenkent Mahallesi’nde yapımı devam eden Medikal Park Hastanesi inşaatı (Esenyurt Gişeleri’nin ya da Akkoza’nın yan tarafı)

 

İnşaat İşçileri Sendikası- -İNŞAAT- İŞ-