Anasayfa , Dünya , ELN ile Kolombiya Hükümeti arasında Barış Görüşmelerinin Başlayacağı Duyruldu

ELN ile Kolombiya Hükümeti arasında Barış Görüşmelerinin Başlayacağı Duyruldu

KOLOMBİYA |20.01.2017| Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya Hükümeti tarafından imzalanan barış antlaşmasının ardından, Cumhurbaşkanı Santos, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile şartlı görüşmeler için anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) Gerillaları ile barış görüşmelerinin başladığını duyurdu. Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Santos, iki taraflı bir anlaşmanın olduğunu söyledi. Hatta Kolombiya Hükümetinin isteği üzerine, ELN Gerillaları tarafından rehin alınan eski Milletvekillerinin serbest bırakılması konusunda da bir anlaşmaya varıldığı söz konusu. Ekvador’da bir araya gelen her iki tarafın heyetleri bir açıklama yaparak, Nisan ayından beri ELN tarafından gözaltından tutulan eski milletvekili Odin Sanchez Montes de Oca’nın serbest bırakılacağını ve buna karşılık olarak da Kolombiya Hükümeti  iki gerillayı serbest bırakacağını açıkladılar. Görüşmelerin başlanğıç tarihi 7 Şubat olarak belirten Ekvador hükümet temsilcisi Juan Meriguet, görüşme yerinin Ekvador’un başkenti Quito olduğunu söyldi.

ELN Komutanı Pablo Beltran Twitter üzerinden yaptığı,”bu bize, altı maddelik bir gündem ile, artık silahlı mücadelenin bırakılarak ve Kolombiya toplumunun onurlu hizmeti için yeniden yapılanmasının koşullarını” paylaşımla dile getirdi. Her iki taraf geçtiğimiz Cuma günü Ekvador’un Kolombiya sınırına yakın gizli bir yerde müzakere etmişlerdir. Geçtiğimiz Kasım ayında, Kolombiya hükümeti ile FARC gerillaları arasında imzalanan barış antlaşması ile FARC silahlı mücadeleyi sonlandırmıştı. ELN gerillaları ile barış görüşmeleri geçtiğimiz ekim ayı  sonunda son anda Cumhurbaşkanı Santos tarafından ertelenmişti. Cumhurbaşkanı Santos öncelikle gerillalardan, eski milletvekillerinin serbest bırakılmasını talep etmişti. Buna karşılık olarak da ELN gerillaları ise cezaevinde bulunan iki savaşçının affını ve serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.

Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gibi 1964 yılında silaha sarılarak büyük toprak ağaları ve Kolombiya devletine karşı silahlı mücadeleye başlamışlardı. Gerillalar ile Kolombiya ordusu ve aşırı sağcı paramiliter güçler  arasındaki yaşanan çatışmaların sonucu olarak 260.000’den fazla insanın hayatını kaybettiği belirtilirken 60.000’den fazla insanın kayıp ve 6,9 milyon insanın da göç ettiği belirtiliyor.