Anasayfa , Dünya , Haiti 7 Büyüklüğünde Bir Depremle Sarsıldı

Haiti 7 Büyüklüğünde Bir Depremle Sarsıldı

HAİTİ | 13 – 01 – 2010 | Karayiplerin yoksul ülkelerinden biri olan Haiti 7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Yaklaşık 3 milyon kişinin etkilendiği depremde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Önceki gün yerel saatle 16.50 sıralarında meydana gelen depremin büyük bir felakete yolaçtı. Konuyla ilgili açıklama yapan Haiti’nin Washington Büyükelçisi hasarın büyüklüğünü kestiremediklerini aktardı.

BBC ve Reuters haber ajanslarının haberlerine göre çöken binaların arasında onlarca yaralı ve ölü bulunuyor. Amerikan Jeoloji Dairesi, depremin bölgede şimdiye kadar kaydedilen en büyük yer sarsıntısı olduğunu duyurdu ve depremin merkezinin ülkenin başkenti Port-Au-Prince’in 22 kilometre batısında ve sadece 30 kilometre derinlikte olduğunu bildirerek başkentin büyük oranda yıkıldığını duyurdu.

Haiti başkanlık sarayının da depremden büyük oranda etkilendiği ancak Haiti başkanı ve eşinin hayatta oldukları ise gelen bilgiler arasında. Deprem ve sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle başkentteki Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek bir çok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü. BM barış gücünün 5 katlı ana karargahı ise çöktü. Çoğu Brezilyalı olan BM barış gücü askerleri enkazın etrafında bulunurken, çok sayıda BM personeli kayıp.

‘Çamurdan Ekmek’

Haiti dünyanın en yoksul kentleri arasında bulunuyor. Artan gıda fiyatları, Haiti halkını çamurdan ekmek yapmaya yöneltmiş durumda. Önceki yıllarda bu duruma tepki gösteren halk sokalara çıkarak öfkelerini dile getirmişlerdi. Buna karşılık BM ülkeye asker göndererek bu tepkileri bastırmayı hedefledi. BM  şemsiyesi altında ülkede bulunan Brezilya (1.211 asker), Uruguay (1.147), Arjantin (562) ve Şili (502) askerlerine ise halk tepkili. Öte yandan insani yardım olarak şimdiye kadar 400 Kübalı doktor tedavi amaçlı ülkede bulunuyordu.