AHM-01-12-2014- Libya’da son 1,5 ayda İslamcı Çeteler ile hükümet güçleri arasında yaşanan çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü belirtiliyor
Hükümete bağlı askeri birlikler ile İslamcı çeteler arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Libya’da son bir buçuk ayda yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.
2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesi ardından Libya’da farklı güçler arasındaki çatışmalar son bulmuyor. Bölgede görev yapan sağlık görevlilerinin bildirdiğine göre, çatışmaların yoğunlaştığı ülkenin doğusundaki liman kenti Bingazi’de son 1,5 aylık dönemde en az 400 kişi yaşamını yitirdi.
Libya’nın ikinci büyük kenti olan Bingazi’deki çatışmalar geçtiğimiz yaz aylarında radikal İslamcı çetelerin kentteki havaalanı ve bazı önemli noktaları ele geçirmesiyle şiddetlenmişti. İslamcı çeteler karşı eski general Halife Haftar’a bağlı birliklerin de desteğini alan hükümete bağlı ordu birlikleri tarafından Ekim ayı ortalarından itibaren büyük bir karşı saldırı başlatılmıştı.
1,5 aylık çatışmalarda şimdiye kadar havaalanı ile birçok askeri bölgeyi geri alan ordu birlikleri ile halen Bingazi limanında yayılmış olan İslamcı çeteler arasındaki çatışmalar devam ediyor.
Limandaki çatışmalar nedeniyle kentte uzun süredir gıda ve diğer ihtiyaç malzemeleri ulaştırılamıyor.
Libya’da eski lider Muammer Kaddafi’nin devrilmesiyle sonuçlanan 2011 iç savaşı sonrasında siyasi istikrar sağlanamadı. 2012 yılındaki ilk genel seçimlerde 200 milletvekilliğinin sadece 80’i siyasi partilerden seçilirken, geri kalanı ise bağımsız adaylardan oluşuyordu.
Başbakan Ali Zeydan Mart ayında görevini bırakarak ülke dışına kaçarken, Haziran ayında yapılan genel seçimlere katılım yüzde 30’dan az olmuştu. Ağustos ayında yeni seçilen geçici hükümet ve parlamento, başkent Trablus’un güvenlik problemi nedeniyle ülkenin Akdeniz kıyısında Mısır sınırındaki Tobruk kentine taşınmışlardı.
6,2 milyon nüfusuna rağmen önemli petrol ve gaz yatakları sayesinde uzun yıllar Afrika’nın milli geliri en yüksek ülkesi olan Libya’da, Türkiye başta olmak üzere birçok Ortadoğu ve Afrika ülkesinden işçi petrol ve altyapı sektörlerinde çalışıyordu. Ancak 2011 yılında başlayan iç savaş sonrasında yabancı işçilerin büyük bölümü ülkeyi terk etti.
Kaynak: ANF