Home , Dünya , Obama: Askerleri Çekiyoruz, Irak'ta Liderliğimiz Sürecek

Obama: Askerleri Çekiyoruz, Irak'ta Liderliğimiz Sürecek

IRAK | 05 – 09 – 2010 | Emperyalist ABD Başkanı Barack Obama, bu sabaha karşı yaptığı “ulusa sesleniş” konuşmasında ABD’nin Irak’taki muharebe operasyonlarının sona erdiğini duyurdu. Nasıl bir sona erişse! Geride milyonarca evsiz insan, 1 milyondan fazla ölü ve yoksulluk diz boyu…

Obama “Irak’ın Özgürlüğü(!) Operasyonu tamamlandı. Şimdi, ülkenin güvenliğinden Irak halkı sorumlu” dedi. Emperyalistlerin halka “özgürlük” götürmesinin tek anlamı daha faza katliam, daha faza yoksulluktur! Bunu Afganistan’da da Irak’ta da görüyoruz.

Obama ABD önderliğindeki Irak işgalinin başladığı Mart 2003’ten bu yana, 4 bin 400 ABD askerinin öldüğünü ve işgalin ABD ekonomisine 1 trilyon dolardan fazlaya mal olduğunu söyledi. Ya Irak halkının yaşadıkları, kayıpları!

Iraklı liderleri bir an önce hükümeti kurmaya çağıran Obama, Irak’taki tüm ABD askerlerinin 2011 yılı sonu itibariyle çekileceğini de bildirdi. Hani çekiliyordu ABD? ABD’nin bu hamleleri elbette Irak’ta içine düştüğü bataklıktan çıkmak için planlanan yeni projelerin ilk adımlarıdır!

Dün işgali başlatan eski ABD Başkanı George W. Bush’la telefonda görüştüğü bilgisini de veren Obama ABD’nin “Irak’ta bundan sonra da liderliğini koruyup güçlendireceğini” söyledi; katiller ortaklaşmaya devam ediyor.

Bugünden sonra Irak’ta kalan yaklaşık 50 bin ABD askerinin Irak kuvvetleriyle ortak operasyonlara girmemesi, Irak kuvvetlerine danışmanlık vermesi planlanıyor. Ancak ABD birliklerinin ABD tesislerini ve personelini korumak için operasyon yapma yetkisi sürüyor.

Bu arada Bağdat’ta Iraklı asker ve polislerin bütün izinleri kaldırılmış durumda. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, emperyalist ABD’nin Irak’ta kalıcılığını itiraf ederek, Iraklılara seslendiği televizyon konuşmasında “Ülkenizin egemenliğini yeniden kazanıyorsunuz. ABD’yle ilişkilerimiz yeni bir evreye girdi; bu iki eşit, egemen ülkenin ilişkisi olacak” diye konuştu. (Umut Yayımcılık)