Home , Haberler , Cumartesi Anneleri: Bir daha bayram yapmadık

Cumartesi Anneleri: Bir daha bayram yapmadık

cumartesi-anneleri-100x100İSTANBUL | 10 – 08 – 2013 | Her hafta olduğu gibi bu hafta da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri ziyaret edecekleri bir mezarları dahi olmadığını dile getirdi. Bu haftaki eylemlerinde 2004 yılında tatil için İğne Ada’ya gittikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Tolga Baykal Ceylan’ın akıbeti soruldu.

Her hafta kaybedilen yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 437’nci haftasında bir kez daha Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Cumartesi Anneleri, ellerinde kayıpların fotoğrafları ile kırmızı karanfiller taşıdı. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in de katıldığı eylemde, 10 Ağustos 2004’te tatil için gittiği İğne Ada’da kaybettirilen Tolga Baykal Ceylan’ın durumuna dikkat çekildi. Eylemde ilk sözü 1996 yılında Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde gözaltında kaybettirilen Ahmet Kaya’nın kızı Emine Kaya aldı. Bayram dolayısıyla mezarlık ziyaretlerinin gerçekleştirildiğini söyleyen Kaya, „Bizim bir mezarımız da yok gidip ziyaret edelim. Büyüklere sesleniyoruz. Bu barışı yapın. En azından bir mezarımız olsun istiyoruz“ diye konuştu.

Ardından 1993 yılında Urfa’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınmayan Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Şerif Taşkaya konuştu. Babasının hiçbir suçu olmadan devlet tarafından öldürülerek cesedinin kaybettirildiğini belirten Taşkaya, „Onun tek suçu Kürt olmaktı“ dedi ve ekledi: “Kemiklerimiz olmadan çözüm süreci gelişmez. Kayıplarımızın mezarı olsun istiyoruz.”

1996 yılında gözaltına alındıktan 55 gün sonra kimsesizler mezarlığına gömüldüğü bilgisi alınan Hasan Ocak’ın babası Ali Ocak da oğlunun faillerinin belli olduğunu ve yargılanmadığını belirterek, hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

Bu haftaki eylemde durumuna dikkat çekilen Tolga Baykal Ceylan’ın annesi Kadriye Ceylan, 9 yıl önce oğlunun tatildeyken evi aradığını ve o günden sonra bir daha haber alamadıklarını belirterek, „O sesin ardından oğlumla birlikte benim de yaşamım dondu. Hiçbir bayramı kutlamadım ondan sonra. Oğlum devletin güçlerince zorla kaybettirildi“ şeklinde konuştu.

Eylemde konuşan Sebahat Tuncel ise kayıp yakınlarının yıllardır faillerin yargılanması ve yakınlarının kemiklerinin bulunması için verdiği mücadeleye değinerek, şunları söyledi: “Buradaki insanlar, yıllardır kayıplarının gerçeğini öğrenmek için hiçbir hafta eylemlerini aksatmadı. Hükümet bu ailelerin acısını dindirmek için Uluslararası Kayıplar Sözleşmesi’ni imzalamalı. Devlet kemiklerin nerede olduğunu iyi biliyor. Bu kemikleri bulmalıdır. Bayramda bizim isteğimiz ne yazık ki bayram hediyesi olarak kemik oluyor. Bu acı bir durumdur.”

Barışın geliştirilmesi için hükümetin kayıpların kemiklerini bulup, failleri yargılaması gerektiğine vurgu yapan Tuncel, „Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmalıdır. Barış isteniyorsa öncelikle bunlar yapılmalıdır“ ifadelerini kullandı.

Haftanın açıklamasını yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Tolga Baykal Ceylan’ın 10 Ağustos 2004’te tatil için gittiği İğne Ada’da o günden bu yana kendisinden bir daha haber alınamadığını dile getirerek, „Devletin, İçişleri Bakanlığı’nın, polis ve jandarma teşkilatı Ceylan’ın akıbetini öğrenemeyecek kadar aciz mi?“ diye sordu. Efe, bu soruları gerçek açığa çıkana dek sormaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Cumartesi Anneleri, 438’inci haftada bir kez daha Galatasaray Meydanı’nda biraraya gelmek üzere meydandan ayrıldı.