Anasayfa , Haberler , Van Belediye Başkanı Bekir Kaya:Bize işkence yapılıyor..

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya:Bize işkence yapılıyor..

vanVAN | 23-01-2013 | Van’da dün başlayan “KCK” Van davası bugün öğleden sonra devam ediyor. Van Barosu Başkanı Av. Murat Timur, “Bütün taleplerimizin kabul edilmesi ve reddi hakim talebimizin değerlendirilmesi için salonu terk ediyoruz. Mahkeme heyetinden yarına kadar değerlendirmesi için ara verilmesini talep ediyoruz” dedikten sonra avukatlar duruşma salonunu terk etti. Duruşma yarın devam edecek.

Van ve ilçelerinde 7 Haziran 2012 tarihinde “KCK” adı altında yapılan operasyonlarda tutuklanan ve aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 10’u tutuklu 13 kişinin ilk duruşmasının ikinci oturumu öğleden sonra devam etti. Aranın ardından duruşma devam etti. Söz alan Avukat Zeki Yüksel, “Burada cenaze törenlerine katılmanın suç sayıldığı bir iddianame ile karşı karşıyayız. Kolluk kuvvetleri tarafından öldürülen Yıldırım Ayhan’ın (Van İl Genel Meclis Üyesi) cenazesine katılmak örgüte çalışmak olarak lanse edilmiş. Kürtçe konuşmalar bu yargılamayı yapan kolluk kuvvetleri tarafından hazırlanmıştır. Bunun için ortam dinlenmelerinin bilirkişi tarafından incelenmesini istiyoruz” dedi. Mahkeme heyeti Av. Yüksel’in bu talebini reddetti.

Ardından Van Belediye Başkanı Bekir Kaya söz alarak, “Burada siyasetin yürütüldüğü bir iddianame ile karşı karşıyayız. İddia makamının iktidarı savunma gibi bir durumu olmaması lazım. Zaten yüzde 50 oy alan bir iktidarın kendini savunması söz konusudur. Mardin’de bir yöneticimiz Kürtçe savunma talebinde bulununca Kürt olduğuna dair belge istenmişti. Bu çevirinin niçin yapıldığını ve belge istersek, biliyoruz talebimiz reddedilecek. Ben bu davayı tarihe bırakıyorum. Van halkının vicdanına bırakıyorum. Hiçbir talebimiz kabul edilmiyor. 40 klasörlük belge karşısında 2 dakika söz veriliyor. Söz hakkımız verilmiyor. Mahkeme tarafsız ve bağımsız değildir. Mahkeme heyetinin reddini istiyoruz. Bu saatten sonra tek bir cümle söylemeyeceğim. Bize işkence yapılıyor. Artık bu yargılama bitsin. Bu yargılamanın bitirilmesini istiyorum” dedi.

Ardından söz alan Van Barosu Başkanı Murat Timur, “Mahkeme siyasi bir belge üzerinde yargılama sürdürüyor. Sürekli sözlere müdahale ediliyor. Bu sözlere yapılan müdahalenin bitmesini istiyorum” dedi. İddianamede belirtilen delillerin okunmasını istemediklerini belirten Av. Meral Danış Beştaş, “Bunları tamamen çürütecek bilgi ve belgeye sahibiz. Fakat buna ihtiyaç duymuyoruz. Burada adil bir yargılama olmuyor. Şekilsel bir yargılama olsa dahi sözlerin kesilmemesi gerekiyor” dedi. Hazırlanan 40 klasörlük iddialar karşısında kendilerine 2 dakika söz verildiğini belirten tutuklu avukat Cüneyt Caniş de, “Siyasi kişilerin söylemleri üzerine hazırlanan bu iddianamenin okunması hukuk adına katliam olur. Biz bunun için iddianamenin okunmamasını ve delillere geçilmemesini istiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından sanıkların tamamı söz alarak, iddianame içindeki delillerin okunmasını istemediklerini belirterek, “reddi hakim talebinde bulunuyoruz” dedi. Mahkeme reddi hakim talebini reddetti. Bunun üzerine avukatlar ve mahkeme heyeti arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından duruşmaya 10 dakika ara verildi.

Verilen aranın ardından söz alan Av. Murat Timur, “Bütün taleplerimizin kabul edilmesi ve reddi hakim talebimizin değerlendirilmesi için salonu terk ediyoruz. Mahkeme heyetinden yarına kadar değerlendirmesi için ara verilmesini talep ediyoruz” dedikten sonra avukatlar duruşma salonundan ayrıldı.

Avukatlar salonu terk edince mahkeme heyeti de duruşmaya yarın devam etmek üzere ara verilmesine karar verdi.

Bu arada davaya ilişkin konuşan BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, mahkeme salonunda adalet olmadığını belirterek, “Burada bu halka küfür edilen bir iddianameyle yargılama yapılıyor. Biz bu küfürleri sahiplerine misliyle iade ediyoruz” diye konuştu. Gür, yarın da mahkemenin görüleceğini belirterek, Van halkıyla birlikte yine adliye binası önünde olacaklarını söyledi. Gür’ün açıklamasından sonra duruşmayı bekleyen kitle de dağıldı.