Anasayfa , Dünya , Baltimore’a binlerce asker konuşlandırıldı

Baltimore’a binlerce asker konuşlandırıldı

ABD’nin Baltimore kentinde gözaltında ölen Freddie Gray adlı siyahın cenaze töreninde çıkan çatışmalar ve protesto gösterilerinden sonra bölgeye binlerce asker ve polis konuşlandırıldı.

150428072606_baltimore_624x351_getty_nocredit

Kentte ayrıca, geceleri bir hafta sokağa çıkmak yasaklandı. Karar, yerel saatle 2200-0500 arası yürürlükte olacak.

Pazartesi günü protesto gösterileri ile birlikte bazı bölgeler yağmalandı, bazı bölgelerde yangın çıktı. Göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşandı.

ABD Başkanı Barack Obama Salı günkü açıklamasında, ayaklanmaların polisin güç kullanmasına karşı düzenlenen barışçıl protestoları haksız yere gölgelediğini söyledi.

Obama, “Dün gördüğümüz türden şiddetin mazereti olmaz. Onlar protestocu değil. Herhangi bir beyanda bulunmuyorlar. Onlar çalıyor” dedi.

Salı sabahı gönüllüler ve belediye çalışanları protesto gösterilerin yapıldığı bölgeleri temizledi. Bir gece önce ateşe verilen binalardan hala dumanlar yükseldiği bildirildi.

Yetkililer, 200’den fazla kişinin gözaltına alındığını, 100’den fazla aracın da yakıldığını, 15 binanın da yerle bir olduğunu belirtti.

Freddie Gray adlı 25 yaşındaki siyah ABD vatandaşı, 12 Nisan’da gözaltına alınmış, 19 Nisan’da da omuriliğinde oluşan yaralar sonucu bir hafta komada kaldıktan sonra ölmüştü. ABD Adalet

Bakanlığı, Gray’in ne zaman ve nerede yaralandığının tespiti için soruşturma açtı.

Yetkililer olayla ilgili 6 polis memurunu da görevden aldı.

Gözaltında öldü

Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake, “adalet arayanların barışçıl gösterileri ve şiddeti körüklemek isteyen haydutlar arasında açıkça fark olduğunu” söyledi.

Ulusal Muhafız Gücü komutanı Linda Singh, 5 bine yakın askerin sokaklarda konuşlandırılabileceğini ifade etti.

Baltimore’un bağlı olduğu Maryland eyaleti valisi Larry Hogan kentte uygulanan olağanüstü hal durumundan etkilenen vatandaşların yaşamları ile mülklerinin korunması talimatı verdi.

Hogan, Ulusal Muhafız güçlerinin konuşlandırılmasını da ‘son çare’ olarak niteledi.

Baltimore Emniyeti’nden Yüzbaşı Eric Kowalczyk, atılan tuğla ve şişelerin isabet etmesi sonucu 15 polisin yaralandığını, iki polisin hastanede tedavi gördüğünü söyledi.

Pazartesi gecesi inşaat halindeki, gençlere ve ailelere hizmet verecek bir sosyal merkezi de ateşe verildi.

Yetkililer, Gray’in devriye gezen polislerle göz teması kurduktan sonra kaçmaya başladığını savunuyor.

Polisin Gray’i yakaladıktan sonra nezarethaneye götürdüğü bildirilmişti fakat neden gözaltına alındığı ise açıklık kazanmadı.

Baltimore Sun gazetesi, Gray’in cebinin içinde sustalı bıçak olduğunun kayda geçirildiğini ancak bıçağın görünür olmadığını ve tehdit amacıyla kullanılmadığını yazdı.

Gazete, Gray’in geçmişte görece hafif ve uyuşturucu madde bağlantılı suçlamalarla ve iskambil kağıdı ile zar taşımak gibi önemsiz gerekçelerle gözaltına alınmış olduğunu kaydetti. Gazetede şöyle dendi:

“Bunlar, onu kötü, karanlık bir insan mı yapar? Arkadaşları ve komşuları ‘Hayır’ diyor. Gray, kuşaklar boyunca yoksulluk altında ezilen bir mahallede yaşayan, uyuşturucuyla savaşın da eklenmesiyle, sayısız gencin hayatta anlamlı fırsatlardan yoksun bırakıldığı bir ortamdan çıkmış tipik bir örnekti.”

Kaynak: http://www.bbc.co.u k/turkce/haberler/2015/04/150428_baltimor_asker