Anasayfa , Avrupa , Aşağı Saksonya pazar günü sandığa gidiyor.2 Kürt `Die Linke`den Aday..

Aşağı Saksonya pazar günü sandığa gidiyor.2 Kürt `Die Linke`den Aday..

ALMANYA |18-01-2013 | wahlAlmanya’nın dördüncü büyük eyaleti olan Aşağı Saksonya’da 7 Türk kökenli adayda meclise girmek için yarışıyor.

Almanya’nın Aşağı Saksonya Eyaleti  20 Ocak Pazar günü sandık başına gidecek. Yaklaşık 6.5 milyon seçmen  oy kullanacak.  5 yılda bir düzenlenen eyalet seçimlerinde 16 yaşını dolduran  Alman ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşları oy kullanacak. Seçim 87 seçim bölgesinde yapılacak.  16 partiden 580’i aşkın aday 152 kişilik mecliste yeralabilmek için yarışacak.

Eyaleti en son 2008 yılında yapılan seçimle başa gelen Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) ile Hür Demokrat Parti (FDP) kurdukları koalisyon hükümeti yönetiyor. Eyalet Başbakanlığını ise CDU’dan David McAllister yapıyor.

7 Türkiye kökenli aday bulunuyor

8 milyon kişinin yaşadığı, 100 bin dolayında Türk’ün bulunduğu Aşağı Saksonya’da Pazar günü yapılacak seçimlere çeşitli partilerden 7 Türkiye kökenli adayda katılacak. Eyalet seçimlerine Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) 1, Sosyal Demokrat Parti (SPD) 2, Yeşiller Partisi 2, Sol Parti 2 Türkiye kökenli aday gösterdi.

CDU Türkiye kökenli aday olarak şu anda Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan’ı 28. sıradan, Yeşiller Partisi Filiz Polat’ı 7. sıradan, Belit Onay’ı 18. sıradan seçimlere soktu. SPD’de ise Mustafa Erkan’ı 23. sıradan,  Adem Ortaç ise 86. sıradan aday gösterdi.  Sol Partiden de Gültekin Kelloğlu’nu 3. sıra, Yılmaz Kaba’da  16. Sıradan aday oldu.

Bir önceki seçimde CDU yüzde 42,5, SPD yüzde 30,3, FDP yüzde 8,2, Yeşiller yüzde 8,0, Sol Parti yüzde 7,1 oranında oy aldı. 152 sandalyeli eyalet meclisi’nde; CDU’nun 68, SPD’nin 48, FDP’nin 13, Yeşiller’in 12, Sol Parti’nin ise 11  milletvekili bulunuyor.

152 sandalyeden oluşan Eyalet Parlamentosu’nu belirleyecek. 16 partiden 584 adayın yarıştığı seçimde, Sol Parti (Die Linke)’den 2 Kürt aday (Gülten KELOĞLU ve Yılmaz KABA) da yer alıyor.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD), Kürt adaylar Gülten KELOĞLU ve Yılmaz KABA’yı desteklediklerini belirterek, Kürdistanlılarla dostlarına çağrıda bulundu. Kürt adayların aynı zamanda, çeşitli dönemlerde ve düzeylerde Kürt dernekleri ve kendilerine bağlı Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM) çalışmalarında aktif yeraldığına dikkat çeken KON-KURD, Gülten KELOĞLU ve Yılmaz KABA’nın seçilmesi için Aşağı Saksonya (Niedersachsen) eyaletinde yaşayan dört parçadan ve Ezidi, Alevi, Müslümanıyla her inançtan Kürdistanlılar ile dostlarından, Pazar günü sandık başına giderek, aday oldukları Sol Parti (Die Linke)’ye oy vermelerini istedi.