Anasayfa , Dünya , Suriye’de çatışma bölgeleri ve taraflar arasındaki son durum

Suriye’de çatışma bölgeleri ve taraflar arasındaki son durum

suriyeSURiYE |09-01-2014 | Suriye’de rejimle çatışan 1000 gruba üye 100 bin savaşçı var. Çatışmalar silahlı muhalefet içi çatışmaya dönüştü. IŞİD ve İslami Cephe bir yandan birbiriyle çatışıyor, bir yandan da iki örgüte bağlı gruplar, YPG’ye karşı ortak hareket ediyor. Suriye ordusu da Halep kırsalında ilerliyor

suriye-ic-savasi1

İngiltere merkezli savunma danışmanlığı kuruluşu IHS Jane’s Ekim 2013’te Suriye’de savaşan muhaliflere dair bir rapor yayınladı. Bu raporda saha araştırma verilerine dayanarak muhalif grupların sayısına ve savaşçılarına dair şunlar söyleniyor: “Suriye’de rejime karşı savaşan 1000 farklı gruba mensup 100 bin savaşçı bulunuyor.”

Taraflar arasında şiddetli çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. Ancak bugünkü savaş silahlı muhalefet grupları arasında yaşanan bir iç savaşa dönüştü.

ABD’nin de öncelikli tehdit olarak kabul ettiği ve Irak’ta Bağdat hükümetinin geniş çaplı operasyonlarına maruz kalan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Suriye’de de çatışmaların odağında yer alıyor. ABD politikasındaki değişim ve IŞİD’in diğer gruplar üzerinde tahakküm kurma zorlamalarına bağlı olarak diğer cihatçı grupların da IŞİD’le çatışmaya başladığı görülüyor.

İslami Cephe ve Mücahitler Ordusu’nun 3 Ocak Cuma günü IŞİD’e karşı başlattığı çatışmalar devam ederken, IŞİD’in bazı bölgelerde İslami Cephe bileşenlerinden Ahrar’uş Şam ile ateşkes sağladığı belirtiliyor.

ısıd-ypg-zırhlı arac

Bir cihatçı YPG’den ele geçirildiği iddia edilen zırhlı aracın önünde duruyor.

Esad karşıtı siteler Ahrar’uş Şam ve IŞİD’in Haseke’de Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) ortak operasyonlar düzenledikleri iddiasında bulunuyor. Suriye ordu birlikleri ise Halep kırsalında ilerliyor.

İç savaş içinde iç savaş

Suriye’de Beşar Esad yönetimine karşı başlayan iç savaş, şimdilerde silahlı muhalefet içinde de ayrı bir iç savaşa dönüşmüş durumda. IŞİD’e karşı Özgür Suriye Ordusu, İslami Cephe ve Mücahitler Ordusu isimli yapılar savaşıyor. İki taraf arasındaki savaş Suriye’nin kuzeyindeki farklı bölgelere yayılmış durumda.

Rakka iline bağlı Tel Ebyad’da süren çatışmalar sınırın bu tarafındaki Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinden dahi duyuluyor. Meydana gelen çatışmalarda sadece iki grubun mensupları değil siviller de yaşamını yitiriyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Grubu 3 Ocak cumadan bu yana 274 kişinin hayatını kaybettiğini, bunların 46’sının sivil olduğunu belirtiyor. Can kaybının daha fazla olduğu düşünülüyor.

İslami Cephe’de son durum

Halep merkezdeki Kadı Askar’da bulunan ve IŞİD’in karargahı haline gelen eski çocuk hastanesi yaşanan çatışmalar sonrasında İslami Cephe militanları tarafından ele geçirildi. İslami Cephe’ye yakın haber siteleri ele geçirilen karargahta IŞİD’in katliam gerçekleştirdiği ve 70 kişiye ait cesedin bulunduğunu iddia ediyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Grubu, ele geçirilen karargahtaki yüzlerce IŞİD mensubunun akıbeti konusunda bilgi alınamadığını ancak IŞİD’in en büyük cezaevlerinden biri olarak da kullanılan hastane içerisindeki onlarca tutuklunun serbest bırakıldığını belirtiyor. Ayrıca, İslami Cephe’nin Haseke iline bağlı Tel Barak’taki YPG mevzilerine saldırdığı iddia ediliyor.

Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) yakın haber sitesi, El Nusra Cephesi’nin 445.bildirisinden hareketle derledikleri haberde Şam kırsalındaki Doğu Guta bölgesinde El Nusra Cephesi’nin diğer silahlı gruplarla Suriye ordusunun kuşatmasını kırmak için savaştıkları belirtiliyor. Haberde İslami Cephe’nin bazı tugayları, özellikle Ahrar’uş Şam ve ÖSO birliklerinin El Nusra’yla ortak hareket ettiği belirtildi. Ayrıca muhalif kaynaklar El Nusra Cephesi lideri Muhammed el Culani’nin yaşanan çatışmalara dair bir açıklama yaptığını, IŞİD’le diğer gruplar arasındaki yaşanan çatışmalarda tarafsız olduklarını açıklayan Culani’nin, yaşanan süreçte IŞİD’in izlediği yanlış siyasetin etkisi olduğunu vurguladığı belirtiliyor.

8 Ocak’ta geçen haberlere göre Türkiye sınırına yakın Derkuş ve Zambakiye kasabalarında devam ÖSO ve IŞİD arasında çatışmalar devam ederken, yaralanan ÖSO mensupları Hatay’ın Altınöz ilçesindeki hastanelere tedavi amaçlı getiriliyor.

IŞİD cephesinde son durum

isid-turk

IŞİD saflarında savaşırken öldüğü iddia edilen iki Türkiyeli cihatçı.

IŞİD’e yakın haber siteleri de İslami Cephe saldırılarını doğrulayan haberler yapıyor. Site haberinde, bu saldırılarda IŞİD’e mensup iki Türk cihatçının da pusuya düşürülerek öldürüldükleri iddiasında bulundu. Haberde, Haseke iline bağlı Tel Hamis’te şiddetli çatışmaların yaşandığı ve IŞİD’in diğer gruplara üstünlük kurduğu, çok sayıda kayıp verdirdiği iddia edildi. IŞİD’e yakın haber sitesi bazı İslami Cephe komutanlarının IŞİD’e biat ettiği iddiasında bulundu. Haberde iddianın kaynağı olarak komutanların resmi twitter hesaplarından kararlarını duyurdukları belirtiliyor.

IŞİD ve İslami Cephe’ye yakın haber siteleri dün (7 Ocak) Halep’in Meskene bölgesinde IŞİD ve Ahrar’uş Şam mensubu gruplar arasında 6 maddelik bölgesel ateşkes ilan edildiğini duyurdular. Ancak bu ateşkesin sadece bölgesel nitelikte olduğu ve ateşkeste iki tarafın bölgedeki durumuna ilişkin maddeler belirlediği belirtiliyor. ÖSO’ya yakın haber siteleri IŞİD saflarında savaşan Kafkasyalı cihatçıların bir açıklama yayınlayarak IŞİD’den ayrılıp El Nusra Cephesi saflarına katıldıklarını iddia etti.

ısid-ahrar sam- ateskes

ÖSO’ya yakın haber sitesinde yayınlanan IŞİD ve Ahrar’uş Şam’ın yaptığı bölgesel ateşkesin belgesi.

Kürt bölgelerinde son durum

ANF, Halep’te YPG çizgisinde olmayan ve ÖSO’ya bağlı hareket eden Kürt örgütü El Ekrad Cephesi’nin IŞİD’e karşı çatışmalarda önemli mevziler elde ettiğini açıkladı. Haberde, IŞİD’in Kürt mahalleleri Eşrefiye ve Şeyh Maksud’u kuşatarak ambargo uygulamasının ardından operasyon başlatan El Ekrad Cephesi’nin birçok mahallenin kontrolü ele geçirdiği belirtiliyor.

ANF’nin El Ekrad Cephesi Basın Merkezi’nin açıklamalarına dayandırdığı habere göre Heyderiye mahallesindeki çatışmaları şiddetlenerek sürdüğü, El Ekrad’ın bu mahalledeki birçok noktayı ele geçirdiği bildiriliyor. Haberde ayrıca El Ekrad’ın El Kaide’ye karşı çatışmalarda muhalefete bağlı bazı grupların da kendilerine destek verdiğini açıkladığı belirtildi. El Ekrad, bu grupları şöyle sıraladı: Suriye Özgürlükçüleri Tugayı’na bağlı Şeyh Maksud Özgürlükçüleri Taburu, Peygamberin Torunları Tugayı, Sultan Muhammed Fatih Taburu, Sultan Murad ve diğer bazı gruplar.

Suriye ordusunda son durum

Esad yönetiminin resmi haber ajansı Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) ise Suriye ordu birliklerinin Halep’in doğu kırsalında el Haydariye, Tellet el Ğali, Kefer Naha ve el Hafse bölgelerinde yaşanan çatışmalarda çok sayıda muhalifin öldürdüğünü belirtiyor.

Haberde, Hatay’ın karşısında yer alan İdlib kırsalının, Cisr eş Şuğur, Doğu Kastun ve Maartamsarin bölgelerinde de askeri operasyonların gerçekleştiği belirtiliyor. Muhalif kaynaklarla benzer olarak SANA’da Şam kırsalındaki El Nusra Cephesi ve İslami Cephe’nin ortak hareket ederek Suriye ordusu ile çatıştığını doğruluyor. Haberde silahlı grupların Şam kırsalındaki mülteci kamplarının yer aldığı ve bir süre cihatçıların katliamına sahne olan Adra bölgesine yönelik sızma girişimlerinin engellendiği belirtildi.

SANA, başkent Şam’ın da içinde bulunduğu Rif Şam iline bağlı Duma ilçesindeki Harasta’da ordu birlikleri ile silahlı gruplar arasında çatışmalar olduğunu belirtirken, Şam’ın güney kırsalında bulunan Yelda Beldesi’nde El Nusra’ya ait bir bina içindeki silah ve mühimmatla birlikte imha edildiğine değindi. Rif Şam iline bağlı Darayya kentinde Fusul el Arbia ve El Alali bölgelerinde de çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

SANA, askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde ordu birliklerin Humus kentinin Vaer semtine ek olarak kırsala düşen Dar el Kebire, Ğasibiye, Halidiye, Doğu Selam, Batı Selam ve Sultaniye’de silahlı gruplara yönelik askeri operasyonlar düzenlendiği ve çok sayıda kayıp verdirildiğini iddia ediyor.

Dera kırsalının Hazkin ve Eba Zeyd Su Deposu bölgelerinde muhaliflerle kısa süreli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

Sendika.Org