Home , Avrupa , Avusturya'da Binden Fazla Yürek Kaypakkaya'yı Andı

Avusturya'da Binden Fazla Yürek Kaypakkaya'yı Andı

AVUSTURYA | 17 – 05 – 2010 | İbrahim Kaypakkaya’nın  katledilişinin 37.yılında  Avusturya merkezli anma gecesi  Linz  kentinde gerçekleşti.  Her yıl anlamına uygun anılan Kaypakkaya, bu yılda Linz`de coşkulu ve çok yüksek bir katılımla Parti ve Devrim şehitleri şahsında anıldı.  Avusturya genelinden katılımın yoğun olduğu gecede coşku ve Motivasyon en üst düzeydeydi.

Diğer kentlerden gelen kitlelerin saat 14.30`da salonu doldurmaları,  Salonun kapasitesinin yüzde seksenini aşmıştı. Yaklaşık 800 kişilik salonda bir izdihamın yaşanmaması için Partizanlar sorunu, Partizanların (Partizan Taraftarlarının)  ayakta ve dış koridorlarda gelen kitlelere yerlerini bırakmaları ile aşmış oldular. Salonun dışı ve koridorlar olmak üzere, yine salonun içi kitlelerle dolup taşmıştı. Yalnız kitlelerde var olan sıcaklık, salon darlığını kendiliğinden aştı.

Binikiyüz kişinin katıldığı ve hep bir ağızdan aynı Türkülerin söylendiği, sloganların atıldığı gecede oluşan ortamın coşkulu olduğu gözlemlendi.

Saat 16.00 ’da başlayan gecede ilk önce açılış konuşması ve saygı duruşu yapılarak, İbrahim Kaypakkaya başta olmak üzere tüm devrim ve komünizm şehitlerinin anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.  Saygı duruşunun hemen ardından bir temsilci tarafından okunan açıklamada İbrahim Kaypakkaya’nın ideolojik sağlamlığına, onu anmanın, onu mücadele`de yaşatarak mümkün olacağına değinildi.

Gece Programının başlamasıyla birlikte,  Proletarya partisi ve DBK (Dersim Bölge Komitesinin)  gönderdiği Mesaj okundu.  Mesaj sık sık Sloganlarla kitlede karşılık buldu.

Sempozyum bölümünde Araştırmacı Yazar Faik Bulut, Temel Demirer, Partizan temsilcisi katıldı.

Temel Demirer AKP’nin Kürt, Roman ve en son da Anayasa açılımları ile baskı, zulüm ve imha politikalarını daha da yoğunlaştırdığını belirtirken,  Kürt sorununda Kaypakkaya güzergâhının yol gösterdiğini ve Kürtlerin kendi kader tayin hakkı konusundaki belgeleri, Türkiye Devrimci hareketi için Referans noktası olduğunu dile getirdi ve kitleden yoğun alkış aldı.

Ardından söz alan araştırmacı-yazar Faik Bulut ise, yine devletin açılım adı altında öne sürdüğü inkâr politikalarını teşhir etti. Bulut, Kürt sorununun çözümünde ise hükümetin Kürtleri aldattığını ve muhatap almak istemediklerini de vurguladı. AKP nin Kemalizm ile hesaplaşmadığını, onun yerine daha da kalın duvarlar örüldüğünü belirten Faik Bulut, AKP’nin yıkıp yerine geçirmek istediği şeyin, ilericilik değil tam tersine zulüm çarkının el değiştirmesi anlamına geldiğinin altını çizdi. Yine Bulut’un açtığı stant birçok insan tarafından ilgi gördü.

Partizan temsilcisi konuşmasına Mayıs ayının direniş ayı olduğunu vurguladı. ‘6 Mayıs’ta Denizlerin idam edilmesi, 18 Mayıs’ta Diyarbakır’da Ferhat Kutay’la birlikte dörtlerin şehit düşmesi ve Diyarbakır zindanlarında İbrahim Kaypakkaya’nın Türkiye tarihinde büyük bir direniş geleneğini yaratmasıyla, Mayıs ayı bir kat daha anlam kazanıyor’ diyen temsilci, Kürt halkının mücadelesine de değindi. AKP tarafından yönlendirilen sözde açılım politikasının esasta bir tasfiye projesi oldugunu anlatan Partizan temsilcisi, Ulusal Sorunda Leninist çözüm yolunu, ulusların kendi kaderini tayin hakkını savunmak gerektiğini belirtti.

Kültürel Programda Coşku ve Motivasyon Hakimdi

Gece Programına  Şiwan Perwer, Grup  Şiar,Tiyatro Piya,  Wörgl Yildiz Halk Oyunları ekibi ve Hasan Sağlam`dan oluşmaktaydı. Hasan Sağlamın Vize sorunundan dolayı katılamadığı gece programının geri kalan kısmı planlanan şekliyle gerçekleşti.

Sempozyumdan hemen sonra program Wörgl Yıldız Halk oyunları ekibinin sundugu modern danslarıyla kitlenin beğenisini kazandı.  Bu gösteriye kitleler alkışlarla eşlik ettiler.

Ara verildikten sonra Grup Şiar sahne aldı.  Devrimci Türkü ve marşlarıyla kitleleri coşkulandıran ve hep bir ağızdan söylenen türküler müthiş bir coşku yarattı. Gençler hep bir ağızdan attıkları sloganlarla coşkuyu doruk noktasına ulaştırdılar.  Gençler sürekli bayraklarla Salonu turlayarak dolaştı.

Grup Şiar’dan sonra YDG’nin,  DDSB,  CMK ve çeşitli örgütlerin göndermiş olduğu Mesajlar okundu.  Zaman darlığından kaynaklı tüm mesajlar okunamadı, ancak geceye birçok mesaj iletilmişti ve bu mesajlar gönderenlerin adlarıyla birlikte açıklandı.

Ardindan Tiyatro sahne aldı.  Tiyatro oğullarını kaybeden 9 anneyi canlandırdı. Kitlenin dikkatlice izlediği Tiyatro gösterimine,  Şiwan’ın içeriye alınmasıyla ufak bir sıkıntının yaşanmasının ardından gösterime devam edildi.

Gecede son olarak sahne alan sanatçı Şiwan Perwer oldu.  Şiwan, İbrahim Kaypakkaya’yı andığını belirttikten sonra Kürtçe türküler ve uzun havaları büyük beğeni topladı. Son bölümde söylediği hareketli parçalarla ise kitle halaya geçti. Salonun saat 22.30’dan itibaren boşaltılmasından kaynaklı gece programı Şiwan’ın programıyla bitirildi.

Yol TV ise gece süresince kamera kayıtları yaptı. Gecede atılan ‘Yaşasın Partimiz TKP/ML, Kürdistan Faşizme Mezar Olacak, Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya!’ sloganları ise alkışlarla destek buldu.