Home , Haberler , Aydınlar Hacı Orman'a ve sosyalistlere özgürlük istedi

Aydınlar Hacı Orman'a ve sosyalistlere özgürlük istedi

İSTANBUL | 26 – 01 – 2010 | Aydın ve sanatçılar, sosyalist aydın Kutsiye Bozoklar’ın cenazesine katıldığı gerekçesiyle yargılanan BEKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Orman ve sosyalistlerin, 29 Ocak’ta görülecek duruşmasına çağrı yaptı.

Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV)’ın çağrısıyla Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenleyen, aydın, yazar ve hukukçular Bozoklar’ın cenaze törenine katıldıkları için tutuklanan sosyalistlerin serbest bırakılmasını istedi.

Salona „Kutsiye Bozoklar’ı anmak suç değil, onurdur. BEKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Orman ve arkadaşları serbest bırakılsın“ yazılı pankart asıldı. Açıklamaya Sanatçı Hasan Sağlam, Avukat Kemal Aytaç, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay, Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli ve Yazar Ragıp Zarakolu katıldı. ESP Girişimi üyeleri ve Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademisi eğitmenleri destek verdi.

İnsani görevlerini yerine getirmekle suçlanıyorlar

BEKSAV adına açıklamayı okuyan Nurten Baydemir, adanmış bir kavga insanı olan Kutsiye Bozoklar’ın 16 Temmuz 2009 tarihinde yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Baydemir, „O bizim Ostrovski’miz, kavgaya dört elle tutunan çiçeğimizdi. BEKSAV dostları, Sanat ve Hayat okurları, yeri doldurulamayacak bir sosyalist aydınını kaybetti 16 Temmuz 2009’da“ dedi.

Nurten Baydemir, Kutsiye Bozoklar’ın, 18 Temmuz günü Ankara Karşıyaka mezarlığında düzenlenen cenaze töreninin ardından BEKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Orman ve pek çok sosyalistin, cenaze törenine katıldıkları gerekçesiyle tutuklandığını söyledi. Baydemir şöyle konuştu: „Sanat ve Hayat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hacı Orman, çalışma arkadaşının, yazar dostunun, ilerici aydın bir kadın yazarın cenaze törenine katılmak ve törende konuşma yapmakla suçlanıyor. Hacı Orman ve arkadaşları en insani görevlerini yerine getirmekle suçlanıyor.“

Orman ve diğer sosyalistlerin ilk duruşmasının 29 Ocak 2010 tarihinde Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceğini belirten Baydemir, tüm aydınları, sanatçıları, emekten yana olan herkesi Kutsiye Bozoklar’ın anısını yaşatmaya ve Hacı Orman ve arkadaşlarını sahiplenmeye çağırdı.

Belli: Kamuoyu oluşturmak gerekiyor

Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli, dünya genelinde kapitalist düzenin, sosyalistlerin sesini kısmak için saldırdığını ve hapishanelere kapattığını söyledi. Yapılan yargılamanın gülünç ve anlamsız olduğunu ifade eden Belli, „O kadar anlamsız bir şey ki cenazeye katıldıkları için insanlar yargılanıyor“ dedi. Örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerden söz eden Belli, „Ülkenin tarihi bir araya gelmediğimiz sürece değişmeyecektir. Buna karşı büyük bir kamuoyu oluşturmak gerekiyor“ diyerek tutuklu sosyalistleri sahiplendiğini söyledi.

Aytaç: Ben de suçu işliyorum

Avukat Kemal Aytaç ise her gün insanların önüne bir şeyler sürülerek kandırıldığını ifade etti. „Bu ülkede birçok şey değişiyor gibi gözükse de değişmiyor. Önümüze darbeler konuluyor, açılımlardan söz ediliyor, örgütlenme özgürlüğünden bahsediliyor. Ama Kürtler için, sosyalistler için bir şey değişmedi“ dedi. Tutuklamaları protesto eden Aytaç, „Süleyman Yeter’e, Deniz Gezmiş’e, İbrahim Kaypakkaya’ya ölümsüz demek suçsa ben de bu suçu işliyorum. Düzenlenen iddianame tamamen düzmecedir ve polis fezlekesine dayanmaktadır, komedidir. Haksız hukuksuz bir durum söz konusudur“ diye konuştu. Avukat Aytaç, tutuklu sosyalistlere sahip çıkma çağrısında bulundu.

Abay: Tutuklamalar TMY’ye dayandırıldı

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu sözcüsü Necati Abay, hapishanelerde 38 gazetecinin tutuklu bulunduğunu hatırlattı. Abay, Başbakan Erdoğan’ın dünyanın birçok ülkesinde yaptığı konuşmalar sırasında Türkiye’de bulunan basın özgürlüğünden büyük bir övgüyle konuştuğunu ifade ederek, „Bu gerçekler O’nun yüzüne bir şamar olarak çarpacaktır“ dedi. Abay, tutuklamaların Terörle Mücadele Yasası sonucu gerçekleştiğini belirti. Abay, „TMY kaldırılmadığı sürece demokraside 1 gram ilerleme olmayacak“ diye konuştu.

Zarakolu: Gerçek basın sosyalist ve Kürt basınıdır

Yazar Ragıp Zarakolu da ortaya çıkan Kafes-Balyoz darbe planlarına değindi. Türkiye’de sosyalistlerin ne gazeteci ne de yazar olarak kabul edildiğini belirten Zarakolu, son dönemlerde Kürtlere yönelik baskılara dikkat çekti. Zarakolu „1000’in üzerinde tutuklama yaşandı. Bunların arasında insan hakları savunucu Avukat Muharrem Erbey de bulunuyor. Türkiye’de gerçek bir basın varsa o da sosyalist basın ve Kürt basınıdır. Dünyanın hiçbir yerinde cenazeye dokunulmaz. Cenazede yapılan konuşmalar yüzünden kimseye dokunulmaz. 12 Eylül anayasası ve MGSB değişmediği sürece bu anlayış değişmez“ dedi.

Kaynak: Atılım