Anasayfa , Haberler , Sivas’ta Onbinler 33 canı andı

Sivas’ta Onbinler 33 canı andı

e0d9e08ce472ed51c10405366d70a7c7_sivas-ezilenlerin-mucadelesini-ortaklastrd-18SİVAS | 02 – 07 – 2014 | Binler, Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te katledilen 33 canı andı. Madımak Oteli önündeki etkinlikte konuşan, HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, “Bu topraklarda Alevilerin anayasal eşit yurttaşlık talebinin artık gerçekleşmesi gerektiğini” belirtti.

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta katledilen 33 aydın anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSDAK) tarafından organize edilen eyleme 49 kurum da destek verdiği yürüyüş ve anma etkinliği, Türkiye’nin birçok kentinden gelen kitlenin katılımıyla yapıldı. Eylemde Sivas Köy DernekleriSivas Kangal Köy Dernekleri gibi köy ve yöre derneklerinin yanı sıra Partizan, HDP, ÖDP, Kaldıraç, Anarşist gruplar da yerlerini aldı  . Sanatçı Pınar Aydınlar’ın da yer aldığı anmada Somalı  işçiler ve Roboskîli aileler de  bulundu.

sivas

Sabah saatlerinden itibaren kente girmek isteyen kitle, Sivas’ın girişinde polisler tarafından durduruldu, araçlar didik didik arandı.

Seyrantepe Cemevi önünde bekleyişini sürdüren kitle, “Ateş utandı, ateşi bulanlar uttandı, yakanlar ve yaktıranlar utanmadı”, “Devletin dini zulüm mezhebi katliam”, “Maraş’tan Sivas’a, Roboski’den Gezi’ye, Soma’dan Şırnak’a ve Lice’ye adalet istiyoruz” üzerinde yaşamını yitiren 33 aydının fotoğrafının yer aldığı “Sivas şehitlerimizi unutmadık, unutturmayacağız”, “2 Temmuz’dan Roboski’ye bu acı bizimdir”, “Dersim Madımak Roboski’de katliam yapıldı. Unutmayacağız unutturmayacağız” yazılı pankartlar taşıdı.

Kitlenin Seyrantepe Cemevi önüne ulaşması ile birlikte HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Üstündağ, HDP ve CHP milletvekilleri, ABF Başkanı Fevzi Gümüş, PSAKD eski Başkanı Kemal Bülbül, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Eş Başkanı Alper Taş, Roboski, Gezi aileleri ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı yürüyüş, başladı.

Yürüyüş kortejinin önünde yaşamını yitiren 33 aydının aileleri yer aldı. 33 aydının fotoğraflarının da taşındığı yürüyüşte, başta Sivas katliamı olmak üzere Roboski, Gezi, Maraş, Dersim, Zilan, katliamları kınandı.

Madımak Oteli önüne kadar devam eden yürüyüş boyunca, “Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar” sloganları atıldı.

Madımak Oteli önüne gelindiğinde Sivas, Gezi, Soma’da hayatını kaybedenler, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Pir Sultan ve tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

DOĞAN: MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLUNCAYA KADAR SİVAS’TA OLACAĞIZ

Anmada ilk konuşmayı PSAKD Genel Başkanı Müslüm Doğan yaptı.

“Bu ülkede demokrasi, laiklik inşa edilinceye dek, barış ve kardeşlik türküleri özgürce söylenene dek, bütün dereler özgür akıncaya dek, bütün katliamların hesabı sorulana dek, hem devlet hem toplum kendisiyle yüzleşene dek, Madımak Utanç Müzesi oluncaya dek Sivas’ta olacağız, Çorum’da, Gazi’de, Gezi’de, Roboskî’de, Soma’da olacağız” diyen Doğan, bütün katliamların sorumlularının yargılanmasını istedi.

ERDOĞAN: AKP’NİN IRKÇI BASKICI ZİHNİYETİ İŞBAŞINDA

Tertip Komitesi adına açıklamayı ise Hacer Erdoğan yaptı. Erdoğan, Dersim, Çorum, Maraş, Gazi katliamlarının hesabı sorulmadığı için Roboskî’nin bombalandığını, Kızıldere’de 13 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürüldüğünü, siyasi iktidar hesap vermediği için Uğur Kurt’un cemevinin bahçesinde vurulduğunu söyledi.

“AKP’nin ırkçı baskıcı zihniyeti işbaşında. Mısır’da Rabia’ya ağladı ama IŞİD canavarlarına terörist demedi. Gezi’de 8 gencimizi katletti, Şişecem grevini engelledi. Ama biz bu ülkenin devrimcileri, ilericileri olarak hiçbir katliama, baskıya boyun eğmedik, eğmeyeceğiz” diyen Erdoğan, Madımak’ın müze olmasını, yönetimin de şehit aileleri ve PSAKD’ye verilmesini, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması gerektiğini söyledi.

DEMİR: KERBELA’DAN GÜNÜMÜZE ZULÜM VE DİRENİŞ DEVAM EDİYOR

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, “Kerbela’dan günümüze zulüm devam ediyor. Ama direniş de devam ediyor” dedi.

Sivas katliamı davası avukatlarından Şanal Saruhan, 21 yıldır tüm ezilenlerin bu acıyı birlikte göğüslediğini belirtti.

“Ülkenin başına düşen her türlü taş, etnik köken, inanç, cinsiyet dinlemeden hepimizi eziyor” diyen Saruhan, henüz Sivas’ın hesabını soramadıklarını kaydetti. Ama bu yasalarla ve bu iktidarla da hesabının sorulamayacağını bildiklerini kaydeden Saruhan, “Hukuk da, yasalar da sokakta yapılır. İnsanlığa karşı işlenen bu suçun hesabı, sokaklarda yapılan yasalarla sorulacak” diye konuştu. Av. Saruhan, Yargıtay’a “Sivas’ın insanlığa karşı suç olduğunu kabul edin. Vicdanınızı, aklınızı açın, katillere ceza verin ki yeni katliamlar olmasın” diye seslendi.

DEMİRTAŞ: SİVAS’IN HESABINI BUGÜN İKTİDARDA OLANLAR SORAMAZLAR

Ardından HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş konuştu.

Tüm ezilenlerin katliamı kınamak için Sivas’ta bir araya geldiğinin altını çizen Demirtaş, “Bölmeye çalışanlara, bölerek yok etmeye çalışanlara bundan büyük mesaj olamaz” dedi.

“Özgürlüğe, demokrasiye, barışa sevdalı insanlar olarak, tüm ezilenlerin kimlikleriyle Sünnisi, Alevisi, Ezidisi, Yahudisiyle, Türkü, Kürtü, Arap’ı, Çerkesi ile ama bütün ezilenler olarak el ele omuz omuza durursak, yüreklerimiz bir olursa, asıl o zaman sorun çözülür. İşte bizim Sivas’ın 21. yılında vereceğimiz mesaj budur” diyen Demirtaş, bu topraklarda Alevilerin anayasal eşit yurttaşlık talebinin artık gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

“Ama sadece Aleviler değil, tüm ezilen kimlik ve inançların kardeşliğini ve eşitliğini kendi anavatanımızda gerçekleştireceğiz” diyen Demirtaş şöyle devam etti: “Bunu size güvenerek söylüyorum. Sizi ancak siz kurtaracaksınız. Kaderimiz, geleceğimiz sizin ellerinizde. Yeter ki birlik olun. Bizim naçizane bu mücadelede bir damlacık katkımız olursa onur duyarız. Sizler yan yana durmaktan, birlik olmaktan asla geri durmayın. Bugün bizleri parçalayıp bölüp kendi çirkin politikalarına devam etmek istiyorlar. Ama biz çocuklarımızın, torunlarımızın mezhep ve din savaşı olmadan; nefretle, öfkeyle, kinle, intikam duygusuyla birbirine bakmadan yaşamasını istiyorsak, bunun çözümü ele ele vermektir. Bütün ezilenler; yoksullar, emekçiler, işçiler, kadınlar, gençler yani bu ülkenin asıl sahipleri bizler bu ülkeyi özgürleştireceğiz. İşte Sivas’ın hesabı böyle sorulur. Sivas’ın hesabını bugün iktidarda olanlar soramazlar. Onlar ancak bunun hesabını verirler, vermek zorunda olanlardır. Bu hesabı biz soracağız. Halk iktidarında gerçek demokrasiyi inşa ederek Sivas’ın hesabını ancak biz sorabiliriz.”

Anma, konuşmaların ardından sloganlarla sona erdi.