Anasayfa , Haberler , Avrupa’da Kadınlar ”Erk”ek devlet şiddetine isyandayız!” Şiarıyla Sokaklarda | Güncellendi
Hamburg

Avrupa’da Kadınlar ”Erk”ek devlet şiddetine isyandayız!” Şiarıyla Sokaklarda | Güncellendi

Haber Merkezi |25.11.2018| Tüm Dünya’da olduğu gibi Avrupa’da da kadınlar ”Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü’nde” alanlara akın etti. Dominik Cumhuriyeti’nde önce tecavüz edilip akabinde katledilen Mirabel kız kardeşlerden sonra ‘‘Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü ilan edilen 25 Kasım’da kadınlar Dünya’nın dört bir yanında sokaklara akın ediyor. Haber merkezimize ulaşan Avrupa çapında gelişen eylemler şu şekilde;

Viyana

Viyana

Viyana’da 25 Kasım Pazar günü, saat 13’de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü vesilesiyle bir araya gelen farklı kadın kurumları, bir eylem örgütledi. Sık sık ırkçı ve faşist hükümete ilişkin de açıklamalar yapıp, sloganlar atıldı. 2018 yılında Avusturya’da gerici hükümet başa geldiğinden bu yana 38 kadının da katledildiğini dile getiren eylemciler, aynı zamanda binlerce kadının da taciz ve tecavüze uğradığına dikkat çekti. Canlı ve coşkulu geçen eylemde, sürekli almanca, kürtçe ve türkçe sloganlar atıldı. Eylem; saat 17.30 sularında sona erdi.

26 Kasım Pazartesi günü Viyana Reumannplatz’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı mücadele günü vesilesiyle bir eylem gerçekleşti!

Avusturyada aşağı yukarı iki haftada bir bir kadın uğradığı aile içi şiddetten dolayı hayatını kaybetmekte. 2018 yılında medyaya yansıyan haberlere göre 32 kadın (eski) kocası veya diğer aile bireyleri tarafından katledildi.
Viyanada oluşturulan eylem birliği tarafından yapılan açıklamada, bu kadın cinayetlerinin faillerinin belli olduğu vurgulandı. Aynı zamanda 2017 senesinde 15 yaşındaki bir genç kızın abisi tarafından öldürülmesi onları geçtiğimiz aylarda yakından etkileyen bir olayın olduğunu da dile getirdiler. “Bu durumun ne kadar tehlikeli olduğuna dair yeterince işaret vardı,kız bir çok kez ise ailesinden gördüğü şiddetten kaçmaya çalışmış polise ihbarda dahi bulunmuştu.” dendi. “Nitekim kız, istediği yardımı görememişti.” Bu nedenle; eylem birliği 26 Kasım Pazartesi günü yapılan ilk eylem ile 16 günlük bir eylem programının startını vermiş oldu. Sabah saat 9.30’da Reumannplatz’da toplanan kişiler kadın cinayetlerine karşı seslerini duyurmak ve bu şiddete dur demek için bir de anıt da diktiler.

Londra

25 Kasım’da kadınlar Londra’da da isyanlarını haykırdılar.

Londra’da yaşayan göçmen kadın kurumları ( Roj Women, Yeni Kadın, Sosyalist Kadınlar Birliği, Kongra Star Comita, Ji Rabin ser piyan ji Bo Efrine) 25 Kasım günü saat 17.00 de bir yürüyüş örgütledi.
Yine Feminist Anti-Faşist Assembly, Kurdish Women’s Assembly, Women’s Strike Assembly, Dziewuchy London, Brazilian Women Against Fascism, Women’s March London, Women Unite, The x:talk Project, Ni Una Menos UK, Stop Trump Coalition, Feminist Fightback kadın kurumlarının destek verdiği yürüyüşün başlama yeri olan BBC önünde ’’Kadına dönük şiddet politiktir. #O SENDE OLABİLİRDİN” şiarıyla yüzlerce kadın bir araya geldi. Yürüyüş öncesi komite adına yapılan konuşmada şu sözler kullanıldı: “Kapitalist-emperyalist sistemin özü, kadın düşmanlığı ve sömürüye dayanır. Erkek şiddeti ideolojiktir ve kaynağını ataerkillikten ve erkeğin egemenliğindeki sistemden almasını sağlar.” Konuşmanın ardından yürüyüş korteji oluşturularak bitiş yeri olan Trafalgar Square güzergâhında yürüyüşe geçildi.
Yürüyüş boyunca İngilizce ve Kürtçe ‘’Jin Jiyan Azadi!”, “No rape, no racism, no silence to voice!”, “Alerta! Alerta! Antifacista!”, “Not the right, not the state, women must decide our fate!!!”, “Say hey ho sexual violence has to go!’’ gibi coşkulu sloganların atıldığı ve ara ara yolu trafiğe kapatarak propaganda yapılan yürüyüşümüz bitiş alanında tertip komitesi adına tüm katılımcı kadınlara ve kurumlara teşekkür edildikten sonra eylemimiz halaylarla son buldu.

Koblenz

Koblenz

Koblenz’de Kadınlar 25 Kasım’ı Konuştular

. Koblenz İKZ’de geleneksel hafta sonu kahvaltısından sonra YENİ KADIN aktivisti arkadaşlarımızın öncülüğünde, 25 KASIM Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü ekseninde bir etkinlik gerçekleştirdik. Mirabel kardeşler şahsında, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde yaşamlarını yitiren kadınları selamlayarak başlayan etkinliğimiz, 25 Kasım’ın önemi, bugün Dünyada, yaşadığımız coğrafyalarda, Türkiye ve Türkiye Kürdistanı’nda egemenlerin kadınlara yönelik saldırılarını, özellikle Türkiye özgülünde İslami Faşizmin kadına yönelik saldırılardaki etkilerini dernek üyelerimizle birlikte tartıştık …Gelinen bu süreçte baskıların yoğunluğuna rağmen kadın mücadelesinin kat ettiği yolu değerlendirdik.
Ardından YENİ KADIN bildirisi okundu ve MİRABEL KARDEŞLERİN Yaşamı ve Mücadelesiyle ilgili sinevizyon gösterisiyle etkinliğimiz sona erdi.

Duisburg

Duisburg`ta Kadına Yönelik Şiddete Karşı Miting

26 Kasım Pazartesi günü Saat 18:00`de Averdunk meydanında biraraya gelen kadınlar ,kadına yönelik her türlü şiddete karşı bir miting gerçekleştirdi. Eyleme içinde yeni kadınnda yer aldığı Enternasyonal Kadın platformu, Duisburg Demokratik Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği,Courage ve MLPD gibi kurumlar Katıldiıar. Ekmek ve Gül şarkısının hep bir ağızdan çalınıp söylenmesiyle başlayan etkinlikte, Kadınlar hep birlikte dans ederek Devlet- Erk`ek şiddetini protesto ettiler.Eylem kurumlar adına yapılan açıklamalarla devem etti. Günün anlam ve önemine ilşkin Yeni kadın temsilcisi tarafından bir mesaj okundu.Yeni kadın bildirilerinin yoğun bir şekilde dağıtıldığı eylem atılan sloganlarla sonlandırıldı.

Hamburg

Hamburg’ta 25 Kasım aralarında Yeni Kadın’ın da yer aldığı birçok kadın örgütü tarafından organize edilen bir yürüyüş ”Kadına karşı şiddetin birçok yüzü var , Direnişinde!” şiarıyla  Landungsbrücken’de saat 13’te gerçekleştirildi. Soğuk havaya rağmen yüzlerce kadın Sternschanze semtine doğru yürüdü. Yol boyunca iki noktada ara mitingler yapıldı. Yapılan ara mitinglerde aralarında Yeni Kadın’ında olduğu eylemi düzenleyen kadın kurumlarının günün anlam ve önemine ilişkin açıklamaları oldu. Yapılan açıklamalarda Kadınlara karşı uygulanan şiddetten örnekler verildi. Avrupa’da şiddet mağduru olan kadınlara ilişkin bilgiler verildi. LGBTİ+ karşı uygulanan baskı ve katliamlara değinildi  ve Sex işçilerine  yönelikte katılan kurumların açıklamaları oldu.  Eylem Sternschanze semtine kadar coşkulu sloganlarla gerçekleştirildi. Sternschanze semtinde çekilen halaylarla eylem sonlandırıldı.

Frankfurt

Frankfurt

24 Kasım Cumartesi günü Kadınlar Frankfurt’ta Devlet-Erk’ek şiddetine HAYIR dedi!
Şiddet karşıtı pankartların ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte, devlet tarafından katledilen, erk’ek şiddetiyle yaşam hakları elinden alınan kadınların resimlerinin de taşındığı yürüyüşte, sık sık ‘Jin, Jiyan,Azadî ‘ sloganları atıldı, öz-savunma hakkına da vurgu yapan konuşmalar gerçekleştirildi. Yürüyüş sonunda kurumlar adına yapılan konuşmalar ve çekilen halaylarla eylem sonlandırıldı.

25 Kasım Pazar günü Yeni Kadın Frankfurt ve Internationales Theater’ın  25 Kasım kapsamında örgütlediği Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun “Bir Kadın Uyanıyor” isimli oyun sergilendi.

Bir Kadın Uyanıyor isimli oyun 45 yaşında ve eşinden boşanan Alev’in hikayesini anlatıyor. Tek kişilik bu oyunda Alev’i oyuncu Aysel Yıldırım canlandırıyor.Oyunda 15’inden 45’ine, çeyiz sandığında ne sakladıysa ortaya seriyor Alev. İlk gençliğini, evliliğini, boşanmasını, yeniden kurduğu hayatını, Alev’in yaşadığı her şeyi  anlatıyor.

Oyun öncesi kısa bir sunum yapan Yeni Kadın Frankfurt üyeleri “25 Kasım heteroseksüel, biseksüel, eşcinsel, trans, na-trans her cinsiyet kimliğinden kadınların toplumsal yaşamın her alanında maruz kaldığımız bu şiddet döngüsüne karşı, mücadelemizin simgeleştiği gündür. Bunun içindir ki her 25 Kasım’da isyanlarımızı haykırmak için sokakları kendi renklerimizle süslüyoruz” dediler.

Kadınlar Frankfurt’ta Devlet-Erk’ek şiddetine HAYIR dedi.

Şiddet karşıtı pankartların ve dövizlerin taşındığı yürüyüşte, devlet tarafından katledilen, erk’ek şiddetiyle yaşam hakları elinden alınan kadınların resimlerinin de taşındığı yürüyüşte, sık sık ‘Jin, Jiyan,Azadî ‘ sloganları atıldı, öz-savunma hakkına da vurgu yapan konuşmalar gerçekleştirildi. Yürüyüş sonunda kurumlar adına yapılan konuşmalar ve çekilen halaylarla eylem sonlandırıldı.

Köln

24 Kasım Cumartesi günü, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü‘nde, Köln Yeni Kadın’ın da içinde yer aldığı Enternasyonal Kadın Platformu ve Lila Feminist Kadınlar Örgütü bir yürüyüş düzenledi. Yüzlerce kadın hep beraber “Sokaklar da, geceler de bizim”, “Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz”, “Birlikte Güçlüyüz” sloganları haykırıldı.

Konuşmalarda devlet ve erk’ek şiddetine karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiği

vurgulandı. Müzikle ve sloganlar eşliğinde yürüyüş sonlandırıldı.

Stuttgart

Stuttgart

Yeni Kadın- Stuttgart ,FAU Stuttgart ,Fraunkollektiv,Fraunverband Courage ,HDK-A Stuttgart,MLPD Stuttgart, YJK-E ,Rahai Zan İran Kadın Organizasyonu, Cumartesi Anneleri, SKB, Zusammen Kämpfen Stuttgart, Fraunbündnis Stuttgart,ADKH Stuttgart bileşenlerinin yer aldığı ve 25 Kasım Kadına Yönelik Her Türlü Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü “nde nereden gelirse gelsin her türlü şiddete HAYIR demek için Stuttgart / Rotenbülplatz’da biraraya gelen kadınlar Info standlarını kurarak eylemlerini başlattılar . Saat 17.00’de mitingle devam eden etkinlikte, Yeni Kadın ‘ın da konuşma yaptığı etkinlik, platformda yer alan kadın kurumlarının da konuşmalarını yapmasıyla devam etti. Marşlar ve türkülerin söylendiği mitingte,soğuk havaya rağmen halaylar çekilerek şiddete karşı sloganlar atıldı.
Saat 18.00’de başlatılan yürüyüşe yaklaşık 200 kişi katıldı. Coşkulu bir şekilde gerçekleştirilen yürüyüş, Rotenbügelplaza’ dan, Schloßplatz üzerinden , Stuttgart ana tren garı karşısında sonlandırıldı.

”Jin, Jiyan,Azadî! , Kadın , Yaşam, Özgürlük! , Bitmeyecek Isyan, Özgürlüğe Varmadan!” sloganları haykırıldı.

Ulm

Ulm

Yeni Kadın ‘ın da içinde yer aldığı kadın platformu bu yıl da, Ulm’ ün en işlek merkezinde kadına yönelik devlet-erk”ek şiddetine karşı eylem gerçekleştirdi.
Sendikaya üye olmaları gerekçe gösterilerek işten çıkartılan ve Mayıs ayından bu yana direnişlerini devam ettiren Flormar Direnişi ‘nin ön plana çıkartıldığı bu yıl ki eylemde, direnişi simgeleyen dövizler de taşındı. Ortak hazırlanan pankartın yanı sıra, şiddetin türevlerine dair dövizlerle ŞİDDETE HAYIR mesajları verildi. Yeni Kadın bildirilerinin de kitleye dağıtıldığı eylem, kurumlar adına konuşmaların yapılmasının ardından sloganlarla sonlandırıldı.
”Kadın , Yaşam ,Özgürlük!
Devlet-Erkek Şiddetine İsyandayız!” sloganları haykırıldı.

Nürnberg

Nürnberg

8 Mart Bündniss’in düzenlediği eyleme bir çok kadın kurumu katıldı. Yapılan konuşmalarda Kadınlara yönelik şiddetin bir çok yüzü varsa ona karşı mücadelenin de  çok yönlü olduğu vurgulandı. Almanya’da her dört kadından biri şiddet mağduru. Her beş dakikada bir kadın tehdit ediliyor ev içi şiddete ve stalking’e maruz kalıyor. 2017’de kadına yönelik 140 bin şiddet vakası kayıtlara geçti. Kadınlar erkeklere göre aynı işte %22 oranında az kazanıyor. Nürnberg’de bulunan Evlilik dönencesindeki cinsiyetçi figürler, üzerlerine asılan dövizlerle protesto edildi. Eylem bitiminde Yeni Kadın’ın önerisiyle Flormar ürünleri satan Yves Rocher mağazanın önünde Türkiye’de işten çıkarılan kadın işçilerle dayanışma için spontane protesto eylemi düzenlendi. Kalabalık bir kitle tarafından ilgiyle izlendi ve sorular soruldu. Mağaza çalışanları tarafından grubun fotoğrafları çekilmeye çalışıldı.

Mannheim

Mannheim

Mannheim’da 23 Kasım 2018 Cuma günü 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Gününe ilişkin eylem gerçekleşti. Yeni Kadın, SKB, Ronahi Beriwan Kadın Meclisi, Courage ve MLPD’den oluşan eylem birliğinin çağrısıyla, kitle; saat 16.30’dan itibaren çarşı merkezi olan L1’in önünde toplanmaya başladı. Yapılan selamlamanın ardından yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca sloganlar atıldı ve 25 Kasıma ilişkin kısa açıklamalar yapıldı. Yürüyüş; Mannheim tren garının önünde sonlandırılarak, kitle ve etraftaki insanlar selamlandı. İlk olarak,Ronahi Beriwan Kadın Meclisi adına bir konuşma okundu,ardından ise MLPD Mannheim adına bir temsilci kadın söz hakkı aldı. Konuşmanın ardından farklı kurumdan genç kadınlar dünyanın dört bir yanında şiddete uğramış kadınların hikayelerini okuyarak,kadınlara yönelik şiddetin son bulmasını talep etti. Yeni Kadın ve SKB adına okunan konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

24 Kasım Cumartesi günü Bensheim Alevi Derneğinin Kadın Kolları ve Yeni Kadın Mannheim’ın ortak örgütlediği “’erk’ek devlet şiddetine isyandayız” başlıklı etkinlik gerçekleşti. Saat 18’de selamlama, açılış konuşması ve erkek şiddeti ve erk devlet şiddeti tarafından katledilen kadınlar başta olmak eşitlik mücadelesinde hayatını kaybeden insanların anıldığı saygı duruşunun ardından Yeni Kadın Başkanı Zeynep Çalışkan 25 Kasım’ın güncelliğine ilişkin bir sunum yaptı. Sunumun da; 25 Kasım’ı doğuran olayları anlatan Çalışkan, ardından kadına yönelik şiddetin; bugün de daha halen Avrupa ülkelerinde de güncelliğini koruduğunu aktardı.  Seminer yapılan kısa bir soru ve tartışma kısmının ardından bitiriliken, etkinliğin programına BAKM çocuk korosunu dillendirdiği türküler ve Hülya Sarıkaya’nın okuduğu ‘Ben karşının ölüsüyüm’ adlı şiir ile devam edildi. Ardından Ulrike Meinhof’un hayatından bir kesit canlandıran Serap Doğan’ın etkileyici tiyatrosu sahnede idi. Tiyatro gösterisinden sonra Grup İsyana Özlem ve Grup Simurg sahne aldılar ve etkinliğe katılan kitleyi; türkü, marş ve halay parçaları ile coşturmayı başardılar. Bir sonraki etkinliklerde tekrardan buluşma dilekleriyle 25 Kasım etkinliği sona erdi.

https://www.facebook.com/AtikHaber/videos/2487317994641700/

https://www.facebook.com/AtikHaber/videos/203323837209919/

https://www.facebook.com/AtikHaber/videos/223078188434470/