Anasayfa , Avrupa , Avrupa’da Dersimliler Festivalde Buluştu (Görüntülü)

Avrupa’da Dersimliler Festivalde Buluştu (Görüntülü)

FRANKFURT |06.06.2017| Her yıl Avrupa’da gerçekleşen Dersim Festivali bu yıl da Almanya’nın Frannkfurt kentinde gerçekleşti. FEDA, ADEF, FDG, Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti, Dersim 38 Soykırım Karşıtı Derneği, Kurmeş Derneği ve Dersim Spor gibi bir çok kurum tarafından ortakala gerçekleştirilen ve ATİF Hessen ve Demokratik Güçbirliği bileşenleri başta olmak üzere bir çok kurum tarafından desteklenen festival, „Doğa, kimlik, inanç ve kültür soykırımına hayır!“ sloganı ile düzenlendi.

2 ve 3 Haziran tarihlerinde gerçekleşen Dersim festivali’nin ilk gününde “Soykırım kıskacında Dersim” konulu bir panel gerçekleştirildi. 80. Yılında Tertele tanıklarının anlatımıyla yapılan bir belgesel gösterimi yapıldı ve akabide brilik cemi düzenlendi.

Festivalin ikinci gününde HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ve Kurum Başkanları konuşmalar gerçekleştirdiler. Festivalde Hasan Sağlam, Umut Altınçağ, Kadri Karagöz, Grup Munzur, Grup Simurg, Denge Xvezaye, Gülseren Kılıç, Yekşa, Hasan Ali sahne aldılar. Varvara, Tanz Akademi Köln, Aschaffenburg Ermeni Halk Oyunları ekipleri gösteri yaparken, Dersim geleneklerine uygun bir düğün geçidi düzenlendi.

Festival alanında Seyid Rıza, Mazlum Doğan, İbrahim Kaypakkaya, Sakine Cansız, Alişer ve Zarife, Ulaş Bayraktaroğlu ve Ayşe Deniz Karacagil, gibi şahsiyetlerin posterleri açılırken, Kurmeşliler, Dersim Spor, Heyva Sor, Demokratik Güç Birliği birleşenleri HDK birleşenleri Koçgiri, Karerler, Maraş Girişimi ve Kürecikler İnisiyatifi gibi dernek ve kuruluşlar da açtıkları stantlarla kültürlerini tanıtıp, yöresel yemekler sundu. Çocuklara yönelik özel bir alanın kurulduğu festivalde, tiyatro ve halk oyunları gösterileri sunuldu.