Anasayfa , Haberler , Kaypakkaya'yı anmaya bile tahammül edemiyorlar

Kaypakkaya'yı anmaya bile tahammül edemiyorlar

kaypakkayaanmasiankaraANKARA | 09 – 06 – 2009 | İbrahim Kaypakkaya’nın katledilişinin yıldönümünde mezarı başında anma yapan kurum temsilcileri hakkında yine dava açıldı. Savcının iddianamesi mahkemece kabul edilmedi. Savcı “Suç ve suçluyu övmek” iddiasını bir üst mahkemeye taşıdı.

18 Mayıs 1973’te Diyarbakır zindanlarında işkence ile katledilen devrimci önder İbrahim Kaypakkaya için yapılan anma davalık oldu. Ölümünün 36. yılında Kaypakkaya’yı unutmayarak, Ankara’dan Çorum’un Karakaya köyüne giden kurum temsilcileri hakkında Sungurlu Cumhuriyet Savcılığı tarafından dava açıldı.

Anmaya Kaypakkaya’nın ailesi, ESP, DTP, SGD, Partizan, DHF, SDP, SP, 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, eski SHP Milletvekili Salman Kaya da katılmıştı.

İlk mahkeme iddianameyi reddetti

Savcılık, anma töreninde konuşma yapan 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu ile eski SHP Milletvekili Salman Kaya, Avukat Ömer Öneren, Mehmet Şirin Karademir ve Sibel Çelik hakkında bir iddianame hazırladı, “suçu ve suçluyu övmek” iddiasında bulundu.

Savcılığın iddianameyi teslim ettiği Sungurlu Sulh Ceza Mahkemesi, “sanıkların övdüğü suçun açıkça belirtilmesi gerektiği” ve “övüldüğü iddia edilen kişinin suçlu olduğunun delillerle belgelendirilmesi” isteğinde bulundu. İddianameyi reddetti. Karara itiraz eden savcılık, “Kaypakkaya’nın suçluluğunun herkesçe bilinen bir olgu olduğunu” ileri sürdü. Sulh Ceza Mehkemesi ise Kaypakkaya’nın 1973’te yaşamını yitirdiğini hatırlattı, “suçluluğunun maruf bir olgu olmadığını” kaydetti, itirazı yine kabul etmedi.

Sungurlu Cumhuriyet Savcılığı, bir üst mahkeme olan Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurdu, mahkemenin iddianameyi kabul ettiği bildirildi.

Asıl suçlu İbrahim Kaypakkaya’yı katledenlerdir

kaypakkayaanmasiankara2Davaya ilişkin gazetemize konuşan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, Kaypakkaya anmasına yönelik baskıyı teşhir etti. Sümbüloğlu, “Türkiye devriminin önderlerini onbinlerce insan sayısız kentte ve sayısız eylemle anıyor. Bizler devrimci önderlerimizin mezarlarına gitmeyi, miraslarını sürdürmeyi makul ve mantıklı bir çaba olarak görüyoruz” diye konuştu. Kaypakkaya anmasına yönelik geçen yılda bir dava açıldığını hatırlatan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Sümbüloğlu, “Eğer bizden birine anmaya katıldık diye ceza vereceklerse, bizim ‘siz bize hapis cezası verdiniz o zaman bizde devrimci önderlerimizi anmayalım’ diyeceğimizi mi bekliyorlar?” diye sordu.

İbrahim Kaypakkaya’nın 1973 yılında Diyarbakır zindanlarında devlet tarafından katledildiğine işaret eden Sümbüloğlu, “Kaypakkaya’nın fiziksel varlığını yok ettikleri için asıl biz onların suçlu olduğunu ispatlama mücadelesi veriyoruz. Devrimci değerlerimizi, karşı devrim güçlerinin karşısında her zaman savunacağız” diye konuştu.

Bu suç işlenmeye devam edilecek!

1971 devrimci atılımının önderlerinden İbrahim Kaypakkaya’nın mezarı başında yapılan anmada, kurum temsilcileri Diyarbakır zindanlarında gördüğü işkence karşısında Kaypakkaya’nın ‘Ser verip sır vermediği’ni hatırlatmıştı. Yiğit devrimci Kaypakkaya’yı anmanın önemine vurgu yapan kurum temsilcileri, önceki yıllarda da Kaypakkaya’yı ananlara davalar açıldığını hatırlatarak, “Kaypakkaya’yı her sene anarak, bu suçu işlemeye devam edeceğiz” demişti.

Kaynak: atilim.org