Anasayfa , Avrupa , ATİK Genel Konseyi 5. Toplantısı Sonuçlandı

ATİK Genel Konseyi 5. Toplantısı Sonuçlandı

AVRUPA | 16 – 06 – 2010 | Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu 20. Dönem Genel Konseyi 5. Toplantısı 11-13 Haziran tarihleri arasında başarıyla sonuçlandı. Toplantıda Genel Konsey üyelerinin tümü ve denetim kurulu başkanı hazır bulundu. Toplantıda; İsrail Siyonizminin Filistin halkına yönelik ablukası, İran gereci rejiminin Kürt tutsaklara yönelik idamları, Türkiye Kürdistan’inda belediye başkanlarının, kitle örgütü temsilcilerinin, parti temsilcilerinin tutuklanması ve Türk devletini geliştirdiği faşizan saldırılar üzerinde durularak, bölgelerde geliştirilen eylem ve etkinlikler değerlendirildi.

Günümüzde Avrupa burjuvazinin derinleşen krizin faturasını işçi ve emekçilere yüklemek için tüm Avrupa ülkelerinde çıkartmaya çalıştıkları tasaruf paketlerinin değerlendirildiği toplantıda, başta ATİK kitlesi olmak üzere ilerici kitlelerin, işçi ve emekçilerin bu tasaruf paketlerine karşı mücadelesinin geliştirilmesi üzerinde yoğun tartışmalar sürdürüldü. İleri  atilma ve güncel siyasal gelismelere politik üretkenlikle tavir alip teshir etme ve yiginlarin örgütlenmesinin bir görev olarak belirlendigi toplantida önemli örgütsel ve siyasal kararlar alindi. Gelecek dönemin faaliyetleri belirlendi.  Toplantida alinan karar ve sonuclardan bazilarini ATIK Baskani Musa Demir AHM-ye acikladi.

AHM: Sayin Demir Konsey 5. Toplantinizda alinan Kararlari bizimle paylasirmisiniz? Toplantinizda hangi gündemleri ele aldiniz ve tartistiniz?

Demir: ATIK kitlemizi ve Kamuoyunu ilgilendiren bölümleri memmuniyetle paylasirim. Toplantida  6 ana gündem tartisildi ve degerlendirmeler yapildi. 1. Gündem olarak,Genel Konseyimizin kendi durumu tartisildi. Yeterince fonksiyon oynamak icin calisma tarzimiz gözden gecirildi. Eksik fonksiyon oynayan yeterince verim vermeyerek kendiligindencilige düsen arkadaslarimiz özelestiri verdi. Konsey Yürütme Komitesinin iki Genel Konsey toplantisi arasi toplanmasi ve gelismelere tavir takinmasinin gerekli oldugu sonucuna varildi. Bundan böyle Konsey toplanti sonuclarinin  ve alinan kararlarin Fedarasyon-Dernek ve Komitelerimize  2 hafta icinde yazili olarak yollanmasi karar altina alindi. Daha aktif, daha faal ve daha üretken bir calisma temposuna sahip olmamiz gerektigini bu toplantimizda karar altina aldik.

2. Gündemimizde ATIK ve ona bagli kurumlarin gectigimiz 3 ay süre zarfinda yürüttügü gecmis faaliyetler degerlendirmeye tabi tutuldu. Mart ayinda yaptigimiz Kongreye Hazirlik Konferansi bazi eksik ve yetersiz hazirliklara ragmen olumlu bulundu. Önümüzdeki dönem yürütülecek tarismalara iliskin hem konferansin degerlendirilmesinin,hemde Tartisma taslaginin daha somut hale getirilmesi icin Konsey icinde 3 arkadasimiz görevlendirildi. Bu üç arkadaşımız tarafından derlenecek taslak  17-18 Eylül tarihlerinde federasyon yönetim kurullarımızın, gençlik ve kadın örgütümüzün, komisyonlarımızın katılımıyla Almanya’da yapilacak Merkezi Denetim Toplantisinda tartisilacaktır. Bu toplantinin 2 gündemi olacak; Birincisi Avrupa-da genel gelismelere tavrimiz, ikincisi ise Program Kongresine hazirlik taslaginin tartışılmasıdır. Bu toplantiya (Almanya-Avusturya-Isvicre-Fransa-Hollanda-Belcika-Ingiltere-) Fedarasyon YK üyeleri-DK üyeleri,Yeni Kadin Merkezi Komisyonu,YDG-MYK-si ve Enilkom,UPOTUDAK,Site Komitesi gibi  calisma alanlarindaki arkadaslarimiz davet edilecekler.)

Toplantımızda gecmis faaliyetlerimizden Tekel ve Esenyurt Iscileriyle dayanisma ve kampanyalarin degerlendirmesi yapildi. Türkiye-de Isci sinifin sorunlarina duyarlilik göstererek bu sorunlari bir ölcüdede , Avrupa Kamuoyuna tasimak olumlu bulundu. Konseyimizin temsilcilerinin Sendikal delagasyonlar icinde yer almasi, bu calismalara katilmasi destek vermesi ve bu alanda kazanimlarin olmasi önemlidir. Bu alanda gecmise oranla mesafeler katetmis olmamizi önemsiyorum. Yine  Taksim 1 Mayisina ve Diyarbakir Newrozuna Konseyimizi temsilen  Delagasyonlarin gönderilmis olmasi, Ilerici Parti ve Sendikalarla görüsmeler yapilmasi olumlu olmustur. Bu Kurumlarla olan iliskilerimizin ve dayanismamizin düzeyli bir sekilde devam ettirilmesi de Genel Konseyimizce  benimsenmistir.
24 Nisanda ATIK olarak bizimde örgütleyici olarak katildigimiz  Köln-de yapilan Ermeni Soykirimini ve tarihsel gercegi irdeleyen bir Panelin dost kurumlarla ortaklasa düzenlenmis olmasi olumlu bulunmustur. Bu tür ortak etkinliklerin önümüzdeki süreclerde de yapilmasi kararlastirilmistir.

3. Gündemimizde  ATİK’e bağlı federasyonlarmızın, gençlik örgütümüz olan YDG’nin, Kadınlar Komisyonumuzun ve ATİK  komisyonlarından Uluslar arası ilişkiler komisyonu ve Uluslar arası politik tutsaklarla dayanışma komitemizin faaliyetleri değerlendirilerek, gelecek süreçte yürütecekleri faaliyetlere ilişkin merkezi perspektifler belirlendi.

AHM: Bu faaliyetleriniz Konsey tarafindan nasil bulundu?

Demir: Bazi faaliyetlerimiz olumlu gelismeler kaydederken,bazi faaliyetlerimiz sorunlar yasamaktadır. Bu alanlara Konsey tarafindan gerekli müdahaleler yapıldı. Bu müdahalelerin sonuç raporlarinin Eylül ortalarinda yapilacak 6. Konsey toplantisina getirilmesi karar altina alindi. Kadin Kurultayi ve Genclik kurultayi hazirliklarina iliskin bilgiler alindi. Hazirliklara iliskin, Konseyimizin önerileri  bu alanla sorumlu olan arkadaslarimizla tartisildi. Toplanti sonuclarimizda bu gündemin detaylari ve  raporlarini  yazili  olarak dernek -komite ve Fedarasyonlara ulastiracagimizdan bu kadar bilgiyle yetinmenizi istiyorum.

AHM: Gelecek Dönemde yürüteceginiz faaliyetleri neler olacaktir. ATIK Genclik ve yaz kampi bu yıl yapılacakmı?

Demir: Önümüzdeki dönem yürütülecek faaliyetlere gecmeden önce; Her yil yaptigimiz Genclik ve Yaz tatil Kampini uygun yer bulamadığımız için bu yil merkezi olarak ne yazikki yapamayacagiz. Bu konseyimizin ve Yürütmemizin önemli bir eksikligidir. Kapitalizmin bireyciligi, asiri tüketimi pompaladigi günümüz dünyasinda, kollektiv bir yasam ve paylasim kültürü icinde tatil yapma,Kampa katilan genclerimizi ve cevremizi siyasal konularda egitme amacli önemli bir islev gören Yaz Kamplarimiz önümüzdeki yillarda yine yapilmaya devam edilecektir. Gelecek yılın kamp yerinin tutulması için konseyden iki arkadaşımız görevlendirildi.. Konfedarasyonumuza bagli ATIGF-in Avusturya-da  yapmayi planladig bir yaz kampi var, Genel konseyi olarak arkadaşlarımızın bu yıl bu kampa katılması için çağrı yapacağız. Isteyen arkadaslarimiz ve üyelerimiz kamp kapasitesi uygunlugunda  buraya katilabilirler.

Tatilini ve senelik izinlerini Türkiye-de gecirecek arkadaslarimizin; 2 Temmuz Madimak anmasi etkinliklerine ve 29 Temmuz-1 Augustos arasi Dersimde yapilacak Munzur Festivaline katilmasi yerinde olur. ATIK Konseyimiz Munzur cevre dernekleriyle dayanismak, Dersimde yapilmasi planlanan Barajlara karsi cevreyi ve ekolojiyi korumayi amaclayan faaliyetleri desteklemek  ve Festivale katilmak amaciyla bir delagasyon yollamayi kararlastirmistir.

Bildiğiniz gibi bu yıl 12 Eylü faşist cuntasının 30. Yıl dönümü. Buna ilişkin konfederasyonumuz; 12 Cuntası, sonrasında ki gelişmeler ve günümüze ilişkin özel bir broşürle beraber, görsel bir dökümantasyon hazırlayacaktır. Ayrıca 12 Eylül Fasist Cuntasini 30. yilinda lanetlemek ve 26. yilinda yilmaz Güney-i anmak amacli Köln-de 12 Eylül 2010 pazar günü Sempozyum ve Gece düzenlenecektir.

AHM: Sempozyum konusu ve katilimcilari kimlerdir? bilgi verebilirmisiniz?

Demir: Sempozyum çeşitli konuları kendi içinde işleyecektir ve her konuya ilişkin etkin misafirler davet edildi.  12 Eylül ve Kürtler (BDP),12 Eylül ve Aleviler (ABF), 12 Eylül ve Hak ihlalleri (Avukat) 12 Eylül ve Cezaevleri (Mukaddes Celik), 12 Eylül ve islamcilik (arastirmaci yazar), 12 Eylül ve siyasi siginmacilar, Göcmenler (ATIK) konusmacilar yer alacaklar. Programin tümü ve Kültürel bölümün katilimcilari netlestiginde duyurulacaktir.

Önümüzdeki dönem Program Tartismasi ülkelerde yapilacak. Fedarasyonlarin yaptiklari toplantilara konseyden arkadaslarimiz capraz denetimler icin gidecekler. Diger göcmen örgütleriyle bazi iliskiler ve Görüsmeler gerceklestirilecek.DEKÖP-A toplantisina katilinacak.Yayin-Medya alaninda cikarilmasi planlanan Gazetenin mali fonu
ve teknik altyapisi icin calismalar yapilacak.Konfedarasyonumuza bagli Fedarasyonlarimizin kendi özgüllerinde yürütecekleri  Avrupa calismalari,Alternativ Uyum Konferansi ,Sendikal calisma ve 129.A/b karsiti etkinliklere katilinmasi gibi…  calismalara katilmaya  iliskin planlamalar yapildi.

AHM: Sayin Demir verdiginiz bilgiler icin tesekkür ediyoruz. Son olarak eklemek istediginiz bir sey varmi?
Demir:
Gelecek dönem bizi önemli görevler beklemektedir. Özellikle kongremizde de tartıştığımız ve önemli öngörülerin ortaya koyulduğu, mali ve ekonomik kriz Avrupa’da giderek derinleşmektedir. Krizin faturası her zaman olduğu gibi, işçi ve emekçilere çıkartılacaktır. Bunun sonucudur ki Avrupa’da zengin ile fakir arasındaki boşluk giderek büyümektedir. Avrupa’da aşırı derecede hızlı bir şekilde fakirlik yükselmektedir. Fakirlik sınırı altında yaşayanların sayısı hızla büyümektedir. Özelleştirme, taşeronlaştırma, sosyal hak gaspları, esnek üretim tarzı Avrupa burjuvazisi tarafından yaygınlştırılmakta, bunu karşı mücadele edecek güçlerin direnişini kırmak  amacıyla, başta örgütlenmeye yönelik olmak üzere, terörle mücadele adı altında her gün yeni yasalar çıkartılmaktadır. Buna karşı mücadele etmek, biz işçi ve emekçilerin görevidir. Yerli ve göçmen emekçiler el ele verip, geleceğimiz için mücadele etmeliyiz.

Bizde AHM-ye bize bu firsati yarattigi icin tesekür ederiz. Ayrica sizlerin aracigiliginizla, yaptigimiz bu toplantimiza ev sahipligi yapan Augsburg IKZ Yönetimine ve degerli üyelerine 3 gün boyunca bizlere gösterdikleri misafirperverlikten dolayi Genel Konseyimiz adina tesekkürlerimizi iletmek istiyorum.
Bütün ATIK aktivistlerini, önümüzdeki dönemin demokratik calismalarina güc katmaya,alinan kararlari uygulamaya,öneri ve elestirilerini Konseyimize iletmeye cagiriyor, herkese en icten selamlarimizi iletiyorum.