Home , Dünya , Af Örgütü: 18 Ülkede 714 Kişi İdam Edildi

Af Örgütü: 18 Ülkede 714 Kişi İdam Edildi

DÜNYA | 30 – 03 – 2010 | Uluslararası Af Örgütü, 2009 yılındaki idamlara ilişkin yayınladığı raporunda 18 ülkede en az 714 kişinin idam edildiğini, 56 ülkede ise en az 2001 kişinin idam cezasına çarptırıldığını bildirdi.

Uluslar arası Af Örgütü “2009’da idam cezaları ve infazlar” başlıklı raporunda özellikle Çin makamlarını infazları ve idam cezalarını durdurmaya çağırdı. Af Örgütü, Çin’in bu uygulamalarını protesto etmek için bu ülkedeki idam cezaları ve infazlara ilişkin tahminde bulunmayacaklarını bildirdi. Kamuoyunun ulaşabildiği bilgilerin gerçeğin çok altında olduğuna vurgu yapıldı.

Af Örgütü geçen yıl 18 ülkede en az 714 kişinin idam edildiğini, 56 ülkede ise en az 2001 kişinin idam cezasına çarptırıldığını bildirdi.

KORKUNÇ BİR CEZA

Af Örgütü’nün Genel Sekreter Vekili Claudio Cordone, “Ölüm cezası insan onuruna zarar veren korkunç bir cezadır” dedi. Cordone, “Çinli makamlar infazların sayısının azaldığını açıklıyor. Eğer bu doğruysa neden Devlet tarafından kaç kişinin ölüme götürüldüğünü dünyaya söylemiyor?” diye sordu.

İRAN’DA 388 İDAM

Çin’in dışında idamlar konusundaki en kötü öğrencinin 388 infaz ile İran olduğu belirtilirken, İran’ı en az 120 idamla Irak, 69 idamla Suudi Arabistan ve 52 idamla ABD takip ediyor. Rapora göre siyasi mesajlar göndermek, muhalifleri susturmak veya siyasi programları teşvik etmek için en fazla idam cezasına başvuran ülkeler Çin, İran ve Sudan oldu.

8 HAFTADA 112 İDAM

İran’da sadece cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı 12 Haziran ile Mahmud Ahmedinecad’ın ikinci kez görevine başladığı 5 Ağustos arasındaki 8 haftada 112 kişinin idam edildiği kaydedildi.

CEZALARDA AYRIMCILIK

Af Örgütü, geçen yıl yaşanan idamlardaki ayrımcı uygulamaya da tepki gösterdi. Bu cezanın sıklıkla adil olmayan duruşmalar sonucunda verildiği ve orantısız bir şekilde özellikle yoksulları, azınlıkları ve bazı etnik, dini ya da radikal grup üyelerini hedef aldığına dikkat çekildi.

Dünyanın idam cezasını kaldırma yönünde de geçen yıl ilerleme kaydettiği ifade edildi. Burundi ve Togo tüm suçlardan idam cezasını kaldıran ülkeler arasında girerek bu sayısı 95’e çıkardı.

AVRUPA’DA HİÇBİR İNFAZ YAŞANMADI

Ancak Af Örgütü’nün istatistik tuttuğu tarihten bu yana ilk kez Avrupa’da 2009 yılında herhangi bir infaz yaşanmadı. Bu kıtada idam cezasına başvuran tek ülke Beyaz Rusya olarak kalmaya devam ediyor. Amerika Kıtası’nda ise ABD tutukluları infaz eden tek ülke durumunda.

İDAMSIZ DÜNYAYA HİÇ BU KADAR YAKLAŞILMADI

“İnfazlarda bulunan ülkelerin sayısı hiç olmadığı kadar azaldı. Kölelik ve Apartheid ile olduğu gibi dünya insanlık için bir utanç olan bu uygulamayı reddetme aşamasında” diyen Cordone, “Hiçbir zaman idamsız bir dünyaya bu kadar yaklaşmadık ama bu gün gelinceye kadar her infaza karşı durmalıyız” çağrısını yaptı.

Asya kıtasında Çin’de büyük ihtimalle binlerce infazın yaşandığına dikkat çeken Af Örgütü, ellerine ulaşan bilgilere göre bu kıtada sadece yedi ülke tutukluları idam etti: Bangladeş, Kuzey Kore, Japonya, Malezya, Singapur, Tayland ve Vietnam. Bu ülkelerde idam edilenlerin toplam sayısının 26 olduğu belirtildi.

İlk kez uzun bir aradan sonra Afganistan, Endonezya, Moğolistan ve Pakistan’da geçen yıl infaz yaşanmadı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da en az 624 idam yedi ülkede tespit edildi: Suudi Arabistan, Irak, İran, Mısır, Libya, Suriye ve Yemen.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN’DA ÇOCUKLAR İDAM EDİLDİ

İran ve Suudi Arabistan uluslar arası hukuku ihlal ederek suçu işlediği sırada 18 yaşın altında olan en az 7 kişiyi idam etti. Cezayir, Lübnan, Fas, Batı Sahra ve Tunus ise idam cezasında infaz erteleme uygulamasına devam etti.

Avrupa’da sadece Beyaz Rusya idam cezasına başvurdu. Ama geçen yıl bu eski Sovyet Cumhuriyet’inde herhangi bir idam yaşanmadı.

Sahra Altı Afrikası’nda Bostwana ve Sudan tutukluları idam eden iki ülke olarak dikkat çekti. Kenya’da ise idam cezası verilen 4 binden fazla tutuklu hakkındaki bu cezaların hafifletileceğini bildirdi. Af Örgütü, bu durum için “bilinen en büyük ceza indirimi operasyonu” dedi.

18 ÜLKEDE İDAM

İşte geçen yıl yaşanan idamlar:

İran: en az 388, Irak: en az 120, Suudi Arabistan: en az 69, ABD: 52, Yemen: en az 30, Vietnam: en az 9, Sudan: en az 9, Suriye: en az 8, Japonya: 7, Mısır: en az 5, Libya: en az 4, Bostwana: 1, Çin (+), Kuzey Kore (+), Malezya (+) (ANF)