Anasayfa , Avrupa , Zürih’de “Diktatörü Durdurun! Simdi!” Şiarıyla yüzlerce insan sokaklara akın etti.

Zürih’de “Diktatörü Durdurun! Simdi!” Şiarıyla yüzlerce insan sokaklara akın etti.

İSVİÇRE|20.01.2018| İsviçre’nin Zürih şehrinde 20 ocak 2018 tarihinde HDK – İsviçre bileşenleri, Partizan, ATIK, IDHF, Devrimci Komünarlar, PYD ve ITIF`in yaptığı yürüyüs çağrısına yüzlerce insan cevap olarak Helvetiaplatz`ta bir araya geldi. Yürüyüşün şiarı Türkiye ve Kürdistan`da gündem olan üç ana başlık üzerinden belirlendi:

-12 Eylül askeri faşist cuntayı aratmayan yöntemlerle, teslim alma politikalarından olan Tek Tip elbise saldırısına HAYIR

-Kadınlara, LGBTI+ bireylere ve çocuklara yönelik şiddetin, cinayetin ve homofobinin katlanarak arttığı bir dönemde kız çocuklarının 9 yaşında evlendirilmesi ahlaksızlığına HAYIR

-Rojava`nın Afrin kantonuna yapılan savaş planlarına ve dünya sömürü düzeninin baş mimarları emperyalistlerin Dünya ekonomik formunda ele alınacak yeni saldırı konseptine
HAYIR

Miting, açılış konuşması ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler için yapılan bir dakikalık saygı durusunun hemen ardından HDK Avrupa Eşsözcüsü Demir Çelik tertip komitesi adına yaptığı konuşmayla başladı: „Deniz Gezmiş, Mahir Cayan, Ibrahim Kaypakkaya, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Mazlum Doğan`ın yoldaşları…“ diyerek selamladığı kitle önünde sözlerine böyle devam etti „Kobane`yi düşüremeyen faşizm Afrin`i teslim almak istiyor, Kapitalist emperyalist sistem faşizan uygulamalarla özgürlüğümüzü çalıyor. Fakat tüm bunlar olurken ayni zamanda Türkiye`de Ortadoğu’da ve Rojava`da destan yazılıyor, hapishanelerdeki direnişler devam ediyor. Selam olsun direniş bayrağını yükseltenlere“.

Hemen ardından Devrimci İnşa Örgütü (revolutionärer Aufbau) adına konuşan kadın temsilci, Türk devletinin Afrin sınırındaki savaş hazırlıklarının yoğunlaştığını ve bu savaşın mimarlarının bu günlerde İsviçre/Davos`ta gerçeklesen Dünya Ekonomik Forum`da (WEF) bir araya geleceğini belirtti. İsviçre ve Türkiye arasında yeni bir serbest ticaret anlaşması imzalanacağını söyleyen temsilci bu kirli işbirliğini teşhir etti. ”Schulter an Schulter gegen Faschismus ”sloganları hep bir ağızdan atıldığı konuşmasında 23 ocak Zürih`te yapılacak WEF karşıtı eyleme çağrı yaptı.

HDK Zürih Eşsözcüsü Leyla Şahin konuşmasında elinde sembolik tuttuğu çocuk gelinlikle özellikle son dönemlerde Diyanetin 9 yaşındaki çocukların evlendirilmesi ahlaksızlığından bahsetti.

Mitingin ardından bini aşgin kitle „Hoch die Internationale Solidarität“ (Yaşasın Enternasyonal Dayanışma) sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Zengin görselliğe sahip olan Diktatörü Durdurun“ Simdi! yürüyüşünde Tek Tip elbise saldırısını protesto amaçlı Tek Tip elbiseler giyildi, çocuk gelinlikleri ellerde taşındı.

Bir çok rengi içinde barındıran kortejlerde sıkılı yumruklarla „Biji Berxwedane Afrin“, „Jin Jiyan Azadi“, „Içerde Dışarda Hücreleri Parçala“ sloganlarıyla, kitle öfkesini haykırdı.

İsviçre halkının yoğun olduğu Bahnhofstrasse`de TC devleti ve Diktatörlüğün savaş politikaları, homofobik sübyancı yasaları, hapishanelere yapılan saldırıları etkin bir şekilde teşhir edildi. Bu saldırılara karşı tüm İsviçreli aydınlar, demokrat ve devrimci güçler, kurumlar ve şahıslar, Türkiye`deki faşist sisteme karşı birlikte mücadeleye ve dayanışmaya çağırıldı.

Eylem sonlandırılmaya yakın „TC Afrin saldırısına başladı!“ haberini alan kitle anında tavır geliştirerek Zürih merkezi tren garına yürüyüp orada oturma eylemi gerçekleştiril. Çoğunluğu gençlerden oluşan öfkeli kitle „Türkische Armee Raus Aus Kurdistan“ sloganlarını haykırdı. Kurum temsilcilerin kısa görüşmesinden sonra eylemlerin devam edeceği bilgisi alindi.