Home , Avrupa , YENİ KADIN; 25 Kasım’da Eylem Alanlarındaydık! (Güncellendi)

YENİ KADIN; 25 Kasım’da Eylem Alanlarındaydık! (Güncellendi)

HABER MERKEZİ| 26.11.2023| 25 Kasım’da kadına-LGBT+ bireylere karşı şiddete ve emperyalist savaşlara hayır demek için eylem alanlarındaydık.

Dominik Cumhuriyeti’nde, Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden, Aida Patria Mercedes Mirabal, Antonia María Teresa Mirabal ve Minerva Arjantin Mirabal adlarındaki, “Mirabal Kardeşler” olarak anılan 3 devrimci kadın, bundan 63 yıl önce, 1960 25 Kasım’ında katledildiği tarihten bugüne bizlere önderlik etmeye, yol göstermeye devam ediyorlar.

Sadece egemen sınıfların ve sisteminin kadınlara yönelik çok yönlü baskısı, şiddeti, hak gaspı, hak eşitsizlikleri ve dini baskıya karşı değil, bunun yanı sıra, özel mülkiyet sisteminin şekillendirdiği gerici düşünce ve kültürüyle biçimlenmiş erkek egemen anlayışı ve şiddetine karşı da kadınlar sokaklardaydı. Bu 25 Kasım’da da kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi büyütmek ve anti faşist, anti emperyalist direnişi yükseltmek için   sokaklarda taleplerini haykırdık. Yeni Kadın olarak, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde yine kadınlara yönelik şiddete karşı öfke ve isyanımızla; Frankfurt, Duisburg, Ulm, Stuttgart, Nürnberg, Hamburg, Köln, Hannover, Villingen, Strasbourg, Viyana, Vorelberg, Zürih, Neuchatel gibi Avrupa’nın birçok kentinde yerimizi aldık.

DUİSBURG

Kadına yönelik şiddete karşı Uluslararası Dayanışma gününde mitin ve yürüyüş gerçekleşti. Duisburg Kadın Platformunun düzenlediği (Yeni Kadın, SKB, Zora Courage kadın kurumlarını organize ettiği ve YS ve MLPD’nin desteklediği) etkinlik saat 14:00’da Averdungplatz’da başladı.

Kurumların konuşmasıyla başlayan etkinlik çevrede ilgi gördü. Yeni Kadın temsilcisi yaptığı konuşmada, “Patriarkaya karşı isyanı büyütüyoruz “diyerek “Dominik Cumhuriyeti’nde Trujilla diktatörlüğüne karşı Mirabel Kardeşlerin mücadelesi ve günün anlamı ve önemine vurgu yaptı.

‘’Asya, Afrika ve Amerika kıtalarında gerek emperyalistlerin sömürüsü ve dayattığı politikalar sonucu yaşanan yoksulluk ve gerekse emperyalistlerin işgalleri ve çıkardıkları vekalet savaşlarına değinen Yeni Kadın, İsrail’in bölge saldırganlığı, Filistinlilere yönelik katliamlar, Ermeni soykırımdaki kitlesel sürgün görüntülerinin bir benzeri Karabağ da yaşandı, Rojava’da hava ve kara saldırıları devam ediyor’’ diyerek, dünyada var olan savaşlara dikkat çekti.

Konuşmaların ardında yürüyüşe geçen kadınlar sık sık, ‘’Jin Jiyan Azadi, Kadına Yönelik Şiddete Hayır, Dünya Yerinde Oynar Kadınlar Özgür Olsa’’ sloganları haykırdı.

Mitingin alanında kültürel etkinlikte Yeni Kadın aktivisti klamlarla etkinliğe renk kattı.

Alanda çekilen halaylar eşliğinde saat 16:00’da etkinlik sonlandırıldı.

 

HAMBURG

Yürüyüş Yeni Kadın‘ın da üyesi olduğu 50 gruptan  oluşan Hamburg „8 Mart Kadın Grevi için“ 8 Mart Birliği tarafından düzenlendi. Her yıl olduğu gibi bu yılda kadınlar, lezbiyenler, inter, trans ve gender, kısaca FİLİNTA kişiler katıldı. İstatistiklere göre FİLİNTA kişilere en çok şiddet uygulayan heteroseksüel erkeklerin, her yıl olduğu gibi bu yılda korteje katılmasına izin verilmedi. Yağmur ve doluya rağmen katılım oldukça iyiydi.

Yürüyüş 15:00’de Alma-Wartenberg-Platz‘da başladı. Yürüyüşe bütün politik gruplardan FILINTA* kişiler katıldı. Kızıl Cephe, Linke, Verdi, birçok gruptan oluşan anarşistler, Avrupa Kadın Dayanışması Feminist gruplar, DİDİF gözümüze takılanlardı.

Bu yıl Hamburg’da Ekim sonuna kadar toplam 92 kadın erkekler tarafından katledildi. En son cinayet NDR TV kanalında gösterildiği gibi bir anne 29 yaşındaki oğlu tarafından dövülerek öldürüldü. Son istatistiklere göre Almanya’da bir saatte en az 13 Kadın eşleri tarafından şiddete uğruyor.  LGBTİ‘lere karşı geçen yıl Almanya’da 417 saldırı gerçekleşti tabi bunlar kayıtlara geçenler. Konuşmalarda Kapitalist-Patriarka’nın şiddeti beslediği ve bundan nemalandığı vurgulandı. Savaş ve göç mağdurlarının desteklenmesi, savaşlardan kaçan göçmenler için kalma hakkı, Aile bileşiminin kolaylaştırılması, Ücretsiz kürtaj hakkı, Şiddete uğrayan kadınlara oturum verilmesi, Hamburg’a yeni 200 kadın sığınma evinin açılması, Geçici işlerin kaldırılması, eşit işe eşit ücret gibi talepler dile getirildi.

Yeni Kadın’ın bildirisi alanda yaygın ve motive bir şekilde dağıtıldı. Grup olarak çektiğimiz halaylar, neşemiz ve motivasyonumuz sempatiyle karşılandı. Eksik olduğumuz yönleri tespit edip önümüzdeki süreçte tamamlama kararı aldık.

 

VİLLİNGEN

25 Kasım Kadına yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Villingen – Schwenningen 8 Mart Platrformu’nun, “Hayatlarımız İçin Sokaklardayız!” şiarı ile yaptığı çağrı sonucu, saat 13.00’te Villingen çarşı merkezinde buluşuldu.

Burada günün önemini anlatılan kısa bir konuşma yapıldıktan sonra, direğe bir plakat asıldı. Plakatta “Kadına yönelik şiddet günlük yaşamın bir parçasıdır, kadın cinayetleriyle başlamaz!”, “Taciz, küfür, hakaret, değersizleştirme, fiziksel şiddet, cinsiyet ayrımcılığı”, “Sınırlar aşıldığında tartışma değil, direniş söz konusudur!” sloganları yazılı idi.

Kadınlar buradan kilisenin önüne yürüdüler. Kilisenin kapısının önünde yapılan kısa bir konuşmada kürtaj yasağına vurgu yapıldı. Kapılara kürtaj yasağını protesto eden plakatlar, tel elbise askıları ile asıldı.

Tekrar şehrin başka bir merkezine yürüyen kadınlar, burada da kadına yönelik şiddetin yaşamın her alanında olduğuna dair kısa bir konuşma yaptıktan sonra, buraya da aynı içerikte bir pankart astılar. Pankartta; “Ataerkil şiddet her yerde; Devlet ve kurumlarında, İlişkilerde ve ailede, Çalışma alanlarında, eğlence merkezlerinde!.. Direnişimiz de Her Yerde!” yazılıydı. “Jin, Jiyan, Azadi!” sloganıyla kadınlar buradan ayrıldılar.

Şehir içinde mahkeme binasının önüne yürüyen kadınlar, mahkemenin önünde yapılan konuşmada; cinsiyetçi yasaların kadına yönelik şiddeti beslediğine vurgu yapılarak, mahkeme kapısının önüne cinsiyetçi yasaları protesto eden dövizler bırakıldı, kapıdan içeriye girişi engelleyecek şekilde, kapı mor kurdele ile bağlandı. Son olarak, tren istasyonunun önündeki köprüye, kadına yönelik şiddeti protesto eden bir pankart asılarak eyleme son verildi.

 

ULM

Bölgede örgütlü olan Internationalistisches Bündnis, REBELL, SKB, MLPD, Yeni Kadın tarafından oluşturulan Demokratik Kadın Platformu adlı girişim, Ulm şehir merkezinde “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle gösteri düzenledi. “Kadın ve Çocuklara Karşı Şiddeti Hayır! Emperyalist Savaşa Hayır!” ve “Çevre Katliamına Hayır!” yazılı pankart açan kadınlar, günler öncesinden yayınladıkları bildirileri de alanda dağıttılar.

Geçtiğimiz yıl, “Erkeklerin eylemde yer alıp almaması” konusunda yaşanan tartışmalar nedeniyle, iki ayrı eylem gerçekleştirilmişti. Bu sene, kadınlar tek eylemde anlaştı. Eylemde sosyalist ve feminist kadınlar yer aldı.

Ulm şehir merkezindeki alışveriş caddesindeki en yoğun bir yer olan Hirschstrasse’de gerçekleştirilen eylem, büyük ilgi gördü. Yapılan konuşmalarda, kadın şiddetinin sistem sorunu olduğu ve her alanda yer sürdüğü belirtilirken, başta Türkiye olmak üzere, tüm dünyadaki kadınlarla dayanışma içinde olmaya devam edileceği belirtildi. Eylem, atılın “Jin, Jiyan, Azadi” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganı ve çekilen halaylarla son buldu.

 

ZURİH

 

Saat 19:00 civarında 400 kişiden fazla kalabalık bir kitle belirlenen alanda toplandı. Alanda yapılan konuşmalarda 2023 yılında İsviçre genelinde 18 kadın, erkek şiddeti sonucu hayatlarını kaybetti denildi.

Yapılan açıklamalarda kadınlara yönelik şiddete karşı kadınların birlik ve mücadelesine vurgu yapılarak, kadın cinayetleri son bulmalı denildi. Baskıcı erkek egemen sisteme karşı 25 Kasım ve yılın geri kalan tüm günlerinde mücadeleye devam diyerek, yürüyüş başlatıldı.

Yürüyüşün izinsiz olmasından kaynaklı polisin kitleyi dağıtmak için tazyikli su vb. girişimlerde bulunmasına rağmen kadın kitlesi coşkulu bir şekilde engelleri aşarak yürüyüş güzergahına doğru devam etti. Yürüyüş Helvetia-Platz’da sonlandırdı.

 

VİYANA

İki yıl önce Viyana’nın 9. Bölgesinde Tabaktrafik’de çalışan bir kadının eski eşi tarafından, iş yerinin kapısını kitleyerek ateşe verilerek kadını yakarak ölümüne neden oldu. O bölgede yeşiller partisinin kadınları imza kampanyası başlattı.

Yeni Kadın’ın da dahil olduğu ve yaklaşık 500 imza toplanarak, 9. Viyana Belediyesine baş vuru yapıldı. ‘’bir kişi daha eksilmeyeceğiz’’ diyerek iş yerinin karşı tarafında olan küçük parka 9. Ni-Una-Menos-Platz ismi verilerek kabul edildi. 24 Kasım’da resmi olarak ilan edildi.

25 Kasım da FZ ve Yeni Kadın olarak saat 15:30 bir miting gerçekleştirildi. Yapılan konuşmalar ve sloganlarla kadına yönelik her türden şiddet protesto edilerek, akabinde gerçekleştirilen bir yürüyüşle ilk eylem sonlandırıldı.

Sonrasında birçok kadın kurumunun düzenlediği ve içeresinde Yeni Kadın’ın da olduğu saat 17:00’da bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Yeni Kadın olarak miting ve yürüyüş boyunca dövizler taşınıp, bildiri dağıtıldı. Yapılan konuşmalar ve sloganlarla yürüyüş, coşkulu bir şekilde saat 19:30’da Kadın, Yaşam, Özgürlük-Jin Jiyan Azadi sloganlarıyla sonlandı.

 

NÜRNBERG

İçinde Yeni Kadın’ında bulunduğu 8 Mart Bündnis’inin organize ettiği etkinlik, Weiße Turm alanında miting ile başladı. Kurumlar adına yapılan konuşmalardan sonra sadece kadınların katıldığı kısa bir yürüyüş yapıldı. Tekrar miting alanına gelen kadın kitlesi gündeme ilişkin konuşmalar ve sloganlar atarak etkinliği sonlandırdı.

Yeni Kadın adına yapılan konuşmada kadına yönelik şiddet protesto edildi ve bu şiddetin esas nedeni olarak kapitalist sistem gösterildi. Anti-faşist, anti-emperyalist mücadeleyi birlikte yükseltelim çağrısı yapıldı.

Mitingde ‘’Jin Jîyan Azadi, Yaşasın Enternasyonal Dayanışma’’ sloganları atıldı.

 

FRANKFURT

Frankfurt‘ ta „25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde iki etkinlik düzenlendi. Etkinliğin ilki 24 Kasım’da bir seminer şeklinde gerçekleşti. Yeni Kadın üyelerinin yanında duyarlı kesimlerinin de katıldığı etkinlikte, Yeni Kadın Merkezi Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan görsel sunuldu. Yeni Kadın temsilcisi yaptığı konuşmasında, „Sadece egemen sınıfların ve sisteminin kadınlara yönelik çok yönlü baskısı, şiddeti, hak gaspı, hak eşitsizlikleri ve dini baskıya karşı değil, bunun yanı sıra, özel mülkiyet sisteminin şekillendirdiği gerici düşünce ve kültürüyle biçimlenmiş erkek egemen anlayışı ve şiddetine karşı da tepkimizi sokağa taşıma ve toplumsal mücadele bilincinin sistemli olarak geliştirilmesinin de bir aracıdır 25 Kasım“ diyerek, katılımcılara söz hakkı verildi.  Yapılan tartışmaların ardından etkinlik başarılı bir şekilde sonlandırılırken, kadınların ertesi gün yapılacak sokak eylemine katılmalarının önemi bir kez daha vurgulandı.

İkinci gün Frankfurt’ta oluşturulan Yeni Kadın ve AKD bileşenlerinin de bir parçası olduğu platform tarafından bir eylem gerçekleşti. Soğuk ve yağmurlu havaya rağmen, katılım oldukça iyiydi.  Yürüyüş sırasında pek çok kurum konuşma yaptı. Kadın ve LGBTİ +lara yönelik artan şiddet konu edilirken, savaş, artan ırkçılık ve yoksulluk ta gündem olan önemli konulardı. Uzun ve coşkulu bir yürüyüşten sonra yapılan mitingin ardından halaylar çekilerek, eylem sonlandırıldı