Anasayfa , Avrupa , Yunanistan’da öğrenciler yine sokakta: Üniversitede şirket ve polis istemiyoruz
Fotoğraf: VKA (twitter.com/neolaiaKA)

Yunanistan’da öğrenciler yine sokakta: Üniversitede şirket ve polis istemiyoruz

Fotoğraf: VKA (twitter.com/neolaiaKA)

Haber Merkezi|29.01.2021|Yunanistan’da on binlerce öğrenci sokağa çıkarak, üniversitelere polis gücü kurmayı ve şirketlerin etkisini artırmayı hedefleyen tasarıyı protesto etti.

Yunanistan’da hükümetin “üniversitede reform” hazırlığına karşı öğrenciler yine sokağa çıktı. Başkent Atina’nın yanı sıra birçok kentte düzenlenen yürüyüşlere öğrencilerin yanı sıra eğitimciler ve üniversite çalışanları da katıldı. Eylemlerde, üniversitelere polis gücü kurmayı ve şirketlerin etkisini artırmayı hedefleyen tasarı protesto edildi.

Getirilen yasağa rağmen sokağa çıkan öğrenciler “Üniversitelerde polis istemiyoruz”, “Şirketler, patronlar üniversitelerden” dışarı dedi.

Yürüyüşte ayrıca eylemlere getirilen yasak da protesto edildi. Öğrenciler, fabrikada işçiler çalıştırılırken kolejler açıkken salgın bahanesiyle bu yasaktan bahsetmenin iki yüzlülük olduğunu dile getirdi.

ATİNA’DAN İSTANBUL’A… ÜNİVERSİTEDE POLİS İSTEMİYORUZ

Mitingde Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına karşı mücadele eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine de selam gönderildi. Bazı dövizlerde “Atina’dan istanbul’a üniversitede polis istemiyoruz” yazdığı görüldü. Dün de Boğaziçi öğrencileri, Yunanistan’da mücadele eden öğrencilere destek yürüyüşü yapmıştı.

“Atina’dan İstanbul’a üniversitelerde polis istemiyoruz” | Fotoğraf: VKA

İKTİDARIN REFORM DİYE SUNDUĞU TASARI NE İÇERİYOR?

İktidardaki sağcı Yeni Demokrasi (ND) hükümetinin hazırladığı “üniversite reformu” taslağında üniversite kampüslerine özel polis gücü oluşturulması planlanıyor. Ayrıca üniversiteye giriş sistemi ve eğitim süresine dair yeni düzenlemeler de içeriyor. Plan hayata geçerse özel şirketlerin üniversitelerdeki etkisi artacak ve emekçi sınıflardan gençlerin üniversiteye girişi zorlaşacak. Yunanistanlı öğrenciler geçtiğimiz hafta perşembe günü de kitlesel eylemlerle bu plana karşı çıkmışlardı.(Evrensel)