Home , Dünya , “Yerlisiz zirvesi” yerli halklar Zirvesi yapıldı!

“Yerlisiz zirvesi” yerli halklar Zirvesi yapıldı!

EKVATOR | 27 – 06 – 2010 | Bir yandan emperyalist tekeller G-20 zirvesinde bir araya gelirken diğer yandan da kendileri sol ve ilerici olarak adlandırılan ALBA hükümetler bu seferde Ekvator’da bir araya gelerek “yerli halkların hakları korumak” deklarasyonu imzaladı. Ekvator, Venezüella ve Bolivya’nın hükümet başkanları yapılan zirvede imzaladı.

Küba, Nikaragua ve Dominik Cumhuriyeti de aralarında yer aldı. Ancak zirve tüm hızla ilerlediği saatlerde toplantı binanın önünde büyük bir kalabalığı toplama başladı ve Ekvator’un en büyük yerli halk örgütü büyük bir öfkeyle “bu nasıl yerli halk için zirve, hiç kimse bizimle danışmadı” haykırdılar.

“Otavalo Deklarasyonu” Amerika için Bolivar Birliği (ALBA)’in en mevcut girişimdir, ALBA kendisi sol-gruplar için kurulan bir birlik olarak adlandırmaktadır ve Venezüella Başkanı Hugo Chavez tarafından kurulmuş.

Deklarasyon, Latin Amerikalı   ve pek tabiki Afrikalı kökenli yerli halkların haklarına saygı duyacak toplulukları kuracağını beyan ediyor.  Devamında “toprak anası”na saygı duyacak bir kalkınmayla koruyacağını deklere etti.  Kendisi Aymara halkına mensup olan Bolivya’nın hükümet başkanı Evo Morales “kapitalizm yıkmak zorundayız ve toprağımızı ve doğamızı korumalıyız” dedi.

Ama Ekvator’un yerli halk liderler kendileri dıştalamış hissediyor

Ekvator’un hükümet başkanı olan Rafael Correa en büyük meydan okuması yerli halkı on yıllarca gördükleri yoksulluk ve sömürüden çıkartmak dedi. Ancak dışarda, Ekvator’un esas Yerli Halk Konfederasyon’un (CONAIE) temsilcileri tepkileri dile getirerek o zirvede asıl temsilcilerin bulunmadığını sıkca vurguladılar.  Yerli halk liderler ele yazılmış bir açıklama Evo Morales’e iletmek isterken polis tarafından müdahale edildi.

Unutmamak gerekir ki; Rafael Correa 2006’daki seçimleri kazanırken CONAIE- Ekvator Yerli Milliyetlerin Konfederasyonu onun ana destekcilerden biriydi. Ve gecen sende yapılan seçimlerde yine oy verdiler.

Anlaşılacağı gibi, o zirvede gerçek yerli halk hareketleriyle bir buluşma gerçekleşmedi, sadece birkaç hükümet temsilcisi bir araya gelerek ortak bir deklarasyonu yayınladı. Buda çok zor bir şey değildir. Önemli olan kapının önünde protesto eden yerli halk liderlerin ve kitlenin tepkileri dinelemek.