Home , Haberler , BDP Van İl Genel Meclisi Üyesi Yıldırım Ayhan Katledildi

BDP Van İl Genel Meclisi Üyesi Yıldırım Ayhan Katledildi

T.KÜRDİSTANI | 28 – 08 – 2011 | Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde Vali’nin emriyle askerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren BDP’li Yıldırım Ayhan’ın otopsisi tamamlandı. Ateşli silahla öldürüldüğü belirtilen otopsi raporunda, Ayhan’ın vücudunda ne olduğu anlaşılmayan ancak bomba olduğu tahmin edilen bir cisim çıkarıldı.

Canlı kalkan eylemi için gittiği Hakkari’nin Çukurca İlçesi’ne 10 kilometre kala askerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren BDP’li Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan’ın otopsi işlemleri tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı Muhammet Murat Salman ve Adli Tıp Uzmanı Neva Danışkan Sataloğlu tarafından yapılan ile Van Barosu avukatlarından Yalçın Sarıtaş’ın hazır bulunduğu otopside, Ayhan’ın nasıl öldürüldüğü net olarak ortaya çıktı.

Üç sayfalık otopsi raporunda, Ayhan’ın kesim ölüm sebebinin ateşli silah yaralanması sonucu kaburga kırıklarıyla birlikte akciğer ve kalp zarı sonucu meydana gelen iç ve dış kanamaya bağlı olduğu belirtildi. Raporda, Ayhan’ın ölümüne neden olan cismin ne olduğu anlaşılmayan ancak bomba olduğu tahmin edilen bir cisim olduğu belirtilerek, „Otopsi işlemleri detaylı olarak yapıldı. Göğüs açıldıktan sonra detaylı otopsi yapıldı. Göğüs boşluğunda 1×1 cm çapında plastik mavi renkli kapak ve 8×4 cm silindir şeklinde metalik yabancı bir cisim çıkarıldı. Sağ akciğer orta alt lob birleşim yerinde ve lob arasında yaklaşık 3×3 cm’lik kahve renkli, siyah renkli yanık alanı görüldü. Kalp dışındaki perikartın parçalanmış olduğu görüldü“ denildi.

‚KESİN ÖLÜM NEDENİ ATEŞLİ SİLAH‘

Raporda görüş belirten bilirkişi doktoru ise, Ayhan’ın ölüm nedenini şöyle açıkladı: „Kişinin kesin ölüm sebebinin ateşli silah yaralanması sonucu kaburga kırıklarıyla birlikte akciğer ve kalp zarı yaralanması sonucu meydana gelen iç ve dış kanamaya bağlı olduğu trajeni vücut içerisinde önden arkaya doğru seyrettiği isabet eden bölgenin elbiseli bölge olması nedeniyle atış mesafesi tayını açısında olay esnasında üzerinde bulunan elbiselerin uygun olacağı cesetten alınan kan örneğinin toksokolojik analizinin uygun olacağı kanaatindeyiz.“

Raporda kesin ölüm nedeni net olduğu için cenazenin, Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesine gerek olmadığına, aileye teslim edilmesine karar verildi.

BDP: Ayhan’ın ölümünden AKP hükümeti sorumludur

Çukurca sınır hattındaki canlı kalkanlar, göğsüne isabet eden gaz bombasından yaşamını yitiren BDP’li Yıldırım Ayhan’ın cenaze törenine katılmak üzere eylemlerine son verip, Van’a geri döndü. BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani, Ayhan’ın ölümünden AKP hükümeti, Hakkari Valisi ve Çukurca Kaymakamı sorumlu olduğunu vurguladı.

Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) çağrısı üzerine operasyonları protesto etmek amacıyla Hakkari’nin Çukurca İlçesi’ne giden canlı kalkanlar, askerin müdahalesinde göğsüne aldığı gaz bombasından yaşamını yitiren Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan’ın cenazesine katılmak üzere eylemlerine son verip, Van’a döndü. Geri dönmeden önce kısa bir açıklama yapan BDP Eş Genel Başkanı Hemit Geylani, olayın sorumlusunun AKP hükümeti, Hakkari Valisi ve Çukurca Kaymakamı olduğunu söyledi. Olaydan önce Hakkari Valisi Muammer Türker ile görüştüğünü ve Vali’den olay yerine yetişinceye kadar müdahale edilmemesini istediklerine dikkat çeken Geylani, süre tanınmadan müdahalenin başladığını dile getirdi. Olayın failleri belli olduğunu da dile getiren Geylani, olayın hesabını soracaklarını ifade etti.

Kürt coğrafyasında akıtılan kanın sonunda kutsal Çukurca toprağına da akıtıldığını belirten Geylani, „Biz barış için bedenini kalkan yapmaya gelen ve hayatı kaybeden Yıldırım Ayhan’ı barış şehit ilan ediyoruz ve onun yollarında mücadele edeceğimize söz veriyoruz“ dedi. Kür halkı üzerinde 30 yıldır imha ve inkar politikasının sürdüğünü belirten Geylani, 30 yıldır bitirilmeyen Kürt halkının bundan sonrada asla bitirilemeyeceğini söyledi.

Geylani, şöyle konuştu: „Bu akan kanın sorumlusu Hakkari Valisi, Çukurca Kaymakamı ve AKP hükümetidir. Bu olayın yaşanmaması için bütün görüşmelerimiz sonuçsuz kaldı. İçişleri Bakanı telefonlarımıza cevap vermedi. Vali 15 dakika içinde müdahale edileceğini söyledi. Bütün ısrarımıza rağmen vali olay yerine yetişmemize bile izin vermeden müdahale talimatını verdi. Bunun için bu olayın failleri bellidir. Başbakan ve buradaki yetkililerdir.“ Geylani, bedeli ne olursa olsun mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, asla mücadelelerinden taviz vermeyeceklerini dile getirdi.

Yapılan açıklamadan sonra kitle Yıldırım Ayhan için Van’da yapılacak olan cenaze törenine katılmak üzere Van’a doğru yıla çıktı.

Ayhan yarın Van’da toprağa verilecek

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde canlı kalkan eyleminde askerin göğsünden vurduğu BDP’li Yıldırım Ayhan’ın cenazesi yarın Akköprü Mahallesi’nde kitlesel olarak toprağa verilecek.

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’ne 10 kilometre kala canlı kalkanlara yapılan müdahalede askerin açtığı ateş sonucu göğsünden vurulan BDP’li Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan’ın cenazesi yarın Van’da toprağa verilecek. Ayhan’ın cenazesi yarın saat 11.00’de Akköpürü Mahallesi Mezarlığı’nda defnedilecek. Cenaze törenini organize eden kentteki sivil toplum örgütleri tarafından yapılan açıklamada, tüm Van halkı „kepenkleri kapatmaya ve cenaze törenine katılmaya“ çağrıldı.

Binlerce kişi İpek Yolu’nu trafiğe kapattı

Askerin göğsünden vurduğu BDP’li Yıldırım Ayhan için onbinlerce canlı kalkan, Habur Sınır Kapısı’na giden İpek Yolu’nu trafiğe kapattı. Yolda oturma eylemi yapan canlı kalkanlar, Ayhan’ın ölümünden AKP hükümetinin birinci derecede sorumlu olduğuna dikkat çekti.

Barış Anneleri İnisiyatifi’nin 9. gününe giren canlı kalkan eylemini desteklemek için Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) çağrısıyla Şırnak’ın Silopi İlçesi’ne bağlı Başverimli (Tılqebin) Beldesi’nde bir araya gelen onbinlerce kişi, Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan’ın askerlerce öldürülmesini protesto etti. Beldede kurulan çadırlardan Habur Sınır Kapısı’na giden İpek Yolu’na akın eden canlı kalkanlar yolda 10 kilometrelik kuyruk oluşturdu.

„Şehit namirin“, „Yıldırım yoldaş ölümsüzdür“, „PKK halktır, halk burada“ sloganlarıyla yürüyüş düzenleyen canlı kalkanlar, üzerinde „Önder Apo ve gerillalarımız etrafında kenetlenmeliyiz ve topyekûn direniş sergilemeliyiz“ yazılı dev bir pankart açtı. PKK Lideri Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan ve Mahsum Korkmaz’ın posterlerinin taşındığı yürüyüşte, çok sayıda PKK bayrağı açıldı.

Daha sonra yolu tamamen trafiğe kapatan canlı kalkanlar, oturma eylemi yaptı. Yolda durdurulan Habur Sınır Kapısı’na gidecek olan araçlar kornalarıyla canlı kalkanların eylemine destek verdi. Yıldırım Ayhan için bir dakikalık saygı duruşunun yapıldığı eylemde, canlı kalkanlar yaktıkları çakmak ve açtıkları telefonlarla alanı aydınlattı.

BDP seçim otobüsünden BDP’liler adına Batman İl Genel Meclis Başkanı Salih Aktan yaptığı konuşmada, sivil katliamların ve Yıldırım Ayhan’ın ölümünün AKP hükümetinin savaş politikasından kaynaklandığının altını çizdi. Ayhan’ın katilinin birinci dereceden hükümet olduğuna vurgu yapan Aktan, Meclis’in de sessiz kalarak katliama suç ortaklığı yaptığını kaydetti. Aktan, katliamlara karşı demokratik mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Yarım saat süren yolu trafiğe kapatma eylemi bittikten sonra canlı kalkanlar tekrar aynı güzergâhtan beldede kurulan çadırlara yürüdü. Eylemin yapıldığı alana çok sayıda TOMA ve zırhlı araçlı polis kaydırıldı. (ANF)