Home , Haberler , Yerin 170 metre altında 6.5 saat eylem

Yerin 170 metre altında 6.5 saat eylem

yeraltiZONGULDAK |26-11-2013 | Zonguldak’ta 300 maden işçisi vardiyalarının ardından ocaktan çıkmadı. 6.5 saat yerin 170 metre altında kalan madenciler iş güvenliği istedi.

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece vardiyasında çalışan 300 maden işçisi, iş güvenliği önlemleri ve çalışma koşullarının yetersiz olduğu gerekçesiyle sabah ocaktan çıkmama eylemi başlattı. Gündüz vardiyasına girecek işçiler ise ocak önünde eyleme destek verdi. 6.5 saatin ardından talepleri kabul edilen işçiler eylemi sonlandırdı.
TTK Üzülmez Maden Ocağı’nda gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan 300 işçi, sabah mesainin sona ermesine rağmen ocaktan çıkmadı. İşçiler, mesai saatleri içinde ocak giriş kapılarının üzerlerine kilitlenmesi, yeraltındaki çalışma koşullarının ağırlığı, iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olması, kurum ambulanslarının iş kazalarında geç gelmesi, ambulansta doktor bulunmaması, yedek kıyafet ve çizme verilmemesi gibi nedenlerle yerin 170 metre altında eylem başlattı. Gündüz vardiyası için gelen madenciler de ocak önünde arkadaşlarına destek verdi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve GMİS Üzülmez Şube Başkanı Osman Tutkun, ocağa gelerek maden işçilerinden bilgi aldı. Tutkun, ocağa girerek yeraltında eylem yapan işçilerle görüşürken, Alabaş da TTK Üzülmez Müessese Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü.

‘Çizme baret verilmiyor’
İşçilerle görüşmesinin ardından ocaktan çıkan Osman Tutkun, maden işçisine yaklaşık 1 yıldır psikolojik baskı uygulandığını ileri sürdü. Geçen cumartesi günü kalp krizi geçiren bir maden işçisi için kurum ambulansının 35 dakika geç geldiğini, bunun üzerine madencinin sabrının taştığını belirten Tutkun, şöyle konuştu: “Son zamanlarda yapılan baskılar, psikolojik tacizler üretimi arttırmak için yapılan müdahaleler değil. Kurum 2012-2013 yıllarının baret ve çizme istihkakını vermiyor. 5 aydan beri müessesenin işletme müdürü atanmamış ve kimsenin sesi çıkmıyor. Bundan 6 ay önce ocak içinde ana yollar çöktü, 5 gün kömür çıkmadı. Kuyu başındaki kapıların kilitlenmesi işçiye bir zulümdür. Bizim mücadelemiz insanca muamele görmek ve üretim yapmaktır. Maden işçisinin başka bir derdi yok. Kimse maden işçisini suçlamasın. Buradaki eylem onurlu bir eylemdir.”
Gündüz vardiyasındaki işçilerin eylemi kurum yöneticilerinin yeraltındaki çalışma koşullarının iyileştirileceği yönündeki sözleri üzerine 6.5 saat sonra saat 14.30’da sona erdi.
TTK Genel Müdür Yardımcıları İsmail Güner ve Mustafa Şimşek ile görüşmesi sonunda işçilere açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taleplerinin karşılanacağını bildirdi. Bunun üzerine işçiler, saat 14.30’dan itibaren gruplar halinde ocaktan çıktı. Ocak önünde bekleyen gündüz vardiyasındaki işçiler de eylemin sona ermesiyle ocağa girmeden evlerine gitti.(Ekonomi / 23/11/2013-Radikal)