Home , Avrupa , Avusturya`da seçim bitti, tartışmalar devam ediyor.

Avusturya`da seçim bitti, tartışmalar devam ediyor.

AVUSTURYA|18.10.2017|Avusturyada 15 Ekim Pazar günü erken genel seçimler gerçekleşti. Seçime katılım yaklaşık (Mektup ile seçme oranı ve dış temsilciliklerde gelecek kesin olmayan sonuçlara göre) % 79  olarak belirtildi. Toplamda 16 Parti ve listenin yarıştığı seçimlerde, % 4 olan seçim barajını 5 Parti aşmış durumda.

Toplamda 183 Milletvekilinde oluşan Avusturya meclisi kesin olmayan seçim sonuçlarına göre milletvekili dağılımı şu şekilde. ÖVP ( Halkçı Parti, 31.5% + 15) toplam 62 Milletvekili, SPÖ ( Sosyal demokrat Parti 26,9%,) toplam 52 Milletvekili, FPÖ ( Özgürlükçü sağ Parti, 26.0%  + 11) toplam 51 Milletvekili, NEOS (5.3% +1) toplam 10  Milletvekili, Pilz Listesi (Seçimlere ilk kez katıldı 4.4%) toplam 8 Milletvekili şeklinde dağılım gerçekleşti. Bu seçimlerde en ağır yenilgiyi bir önceki seçimlerde % 12 oy alan Yeşiller partisi yaşadı ve % 4’lük barajı aşamayarak (3.8%) kesin olmayan sonuçlara göre baraj altında kaldı. Avusturya dış temsilcilikleri ve Mektupla seçime katılan seçmen oranı sayıldıktan sonra 19.10 Perşembe günü kesin sonuçlar kamuoyuna açıklanacaktır.

Avusturya`da yapılan erken genel seçim ve sonuçları bir gerçeği daha gün ışığına çıkarmış oldu. Bu durum, Avrupanın büyük çoğunluğunda olduğu gibi sağcı ve ırkçı söylemler kullanan partilerin giderek daha güçlendiği gerçekliğini bir kez daha gösterdi.

Seçimlere katılım olarak 79.2 % olan seçmenin 57.6 % sı sağ partilere oy vermiş durumda. Seçim sonucu tartışmalarında Avusturyada sağa kayış endişesi de sıkça dile getirilmeye başlandı.

Bu seçim sonuçlarına ve seçim öncesi söylemlere bakıldığında Avusturyadaki sosyal yıkım politikalarının, hak gasplarının, yabancı düşmanlığı ve ırkçılığın giderek daha da yükseleceğini söylemek pekte abartılı olmayacak. Göçmenlere ve özellikle de ilticalara yönelik ciddi saldırılar, hak gaspleri ve yabancı yasalarında hissedilir değişiklikler beklenmektedir. Sınırların ilticacılara kapatılmasından, oniki saatlik iş gününün yasallaşmasından, işveren ve sanayiciye düşük vergi ve sosyal sigortalardan daha fazla kesintiler ön görülmektedir.

Ayrıca, seçimlere katılan diğer bazı listeler ise istenilen sonuçları alamadılar.Örneğin; KPÖ Plus 0.73 % oy alabildi. Avusturyada bir ilk olarak, AKP çizgisinde seçimlere bir eyalette katılan NBZ (Neue Bewegung für die Zukunft/ Gelecek için yeni Hareket) toplamda 2600 oy ile 0.6 % aldı.

Bu seçimlerde en büyük yenilgiyi Yeşiller partisi almış oldu. Daha bundan yaklaşık on ay önce Cumhurbaşkanı seçen parti bu seçimlerde barajın altında kaldı. Bunun nedeni ise, Yeşiller içinde olan parçalanmışlık ve kendi iç tartışmaları oldu. Kendi içinde üçe bölünen Yeşiller için, bu soruç beklenmemiş olsada son durum budur.