Anasayfa , Avrupa , YENİ KADIN: SADECE EVET EVETTİR …. SANA İNANIYORUM KIZKARDEŞ İSPANYA’DA YASAYA DÖNÜŞTÜ

YENİ KADIN: SADECE EVET EVETTİR …. SANA İNANIYORUM KIZKARDEŞ İSPANYA’DA YASAYA DÖNÜŞTÜ

İspanya’daki sol hükümetin en önemli vaatlerinden biri olan “tecavüzle mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlayan ve kadınların rızası dışında gerçekleşen her türlü ilişkinin tecavüz olarak kabul edilmesi gerektiğini içeren” yasa perşembe günü  kabul edildi. İki yıldır üzerinde çalışılan yasa 140 oya  karşı 201 oyla kabul edilirken, yasanın yürürlüğe girmesi için meclisin bir üst kuruluna iletildi.

Eşitlik bakanlığının, yaptırım gücü olan bu yasada ısrarlı olmasının nedeni İspanya’da 4 yıl önce boğa koşusu festivalinde beş erkeğin 18 yaşındaki bir genç kadına toplu tecavüz etmesi ve bu beş erkeğin sadece cinsel istismar suçundan hafif ceza almasıydı. Yapılan protesto eylemleri ve kadınların ısrarlı mücadelesi dünya kamuoyununda dikkatini çekmiş ve 2019 yılında yüksek mahkeme beş erkeğin tecavüz ettiğine karar vererek uzun süreli hapis cezası vermişti.

Yeni yasaya göre tecavüz sayılması için mağdurların şiddet gördüklerini ve direndiklerini kanıtlaması gerekmiyor. Kadınların mücadelesi açısından önemli bir adım olan yasa, kadınların rızası dışında gerçekleşecek olan cinsel ilişkinin tecavüz olarak ele alınıp ona göre cezalandırılmasını hükmediyor.

İspanya halkı ‘Sadece Evet Evettir’ ve ‘Sana inanıyorum kızkardeş’ sloganlarının bu yasada hayat bulduğuna inanıyor. Çünkü yeni yasayla cinsel istismar ve  cinsel saldırı suçları tecavüz suçu olarak kabul edilecek.

Dünyada Kadınlar her gün şiddete, tecavüze yada tacize uğramakta. Tüm Kadınların birlikte mücadelesi sonucunda, nerde olursa olsun kazanılan haklar önemlidir, bundan dolayı İSTANBUL SÖZLEŞMESİ yaşatır diyoruz.

YENİ KADIN