Home , Haberler , 17-31 Mayıs tarihleri arasaı Kayıplar Haftası etkinlik takvimi

17-31 Mayıs tarihleri arasaı Kayıplar Haftası etkinlik takvimi

Türkiye|16.05.2017|İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Cumartesi Anneleri, 1996 yılından beri kayıplar haftası olarak kabul edilen 17-31 Mayıs tarihleri arasında yapacakları etkinlik takvimini açıkladı.

Cumartesi Anneleri ilk kez 27 Mayıs 1995’de İstanbul’da Galatasaray Meydanı’nda oturmaya başladıklarında, gözaltına alınıp katledilen Hasan Ocak, Kimsesizler Mezarlığı’nda 10 gün önce bulunmuştu. Hasan Ocak’ın bulunması için yürütülen mücadele sırasında Rıdvan Karakoç’un da bulunması, diğer kayıp yakınları için umut oldu.

Kayıplar Haftası ise Hasan Ocak’ın bulunmasından tam bir yıl sonra, 17 Mayıs 2006 tarihinde İstanbul’da toplanan Gözaltında Kayıplar Kurultay’ında belirlendi. Kurultayda dünyanın 14 ülkesinden bir araya gelen delegeler, Uluslararası Kayıplarla Mücadele Komitesi’ni (ICAD) kurarken, Hasan Ocak’ın bulunduğu 17 Mayıs’tan 31 Mayıs’a kadar olan süre „Uluslararası Gözaltında Kayıplarla Mücadele Haftası“ olarak ilan edildi.

Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, her yıl olduğu gibi bu yıl da 17-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kayıplar sorununu bir kez daha gündeme taşıyacak.

  • Haftanın ilk etkinliği yarın Galatasaray Meydanı’nda yapılacak. Eylemde, Türkiye’nin BM Herkesin Zorla Kaybedilmeye Karşı Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme’yi imzalaması talebi dile getirilecek.
  • Hafta kapsamında ayrıca , kayıplar mücadelesinde simgeleşen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç Gazi Mezarlığı’ndaki mezarları başında anılacak. Anma için Gazi Cemevi önünden yürüyüş yapılacak.
  • 30 Mayıs günü ise Ankara Adliyesi önünde „Kenan Bilgin dosyasında cezasızlığa son“ talebiyle basın açıklaması yapılacak. (etha)