Home , Avrupa , Wilders'a beraat

Wilders'a beraat

HOLLANDA | 23 – 06 – 2011 | Aşırı sağcı politikacı Wilders hakkında halkı Müslümanlara karşı kin ve nefrete tahrik etme suçlamasıyla açılan davada beraat kararı verildi.

Hollanda’nın PVV(Özgürlük Partisi) lideri Geert Wilders adını tüm dünyaya İslam’ı faşist olarak tanımlayarak ve Kuran’ı Hitler’in Kavgam kitabıyla karşılaştırarak duyurmuştu. Bunun yanında İslam karşıtı filmi ‚Fitna‘ da İslam dünyasından büyük tepki görmüştü.

Hollanda’da çeşitli göçmen ve yerli gruplar bir araya gelerek Wilders hakkında halkı Müslümanlara  karşı kin ve nefrete tahrik etme suçlamasıyla dava açmışlardı. Bu dava savcının Wilders’ı aklamak istemesine rağmen Amsterdam mahkemesinin isteği üzerine devam etmişti. Dava esnasında Wilders’ın avukatı Moszkowicz’in hakimlerin taraflı oldukları görünümünü verdikleri için değiştirilmelerini istemişti ve hakimler değiştirilmişti.

23 Haziran Perşembe günü Amsterdam’da görülen mahkemede yargıç kararın bir özetini okuyarak Wilders’ın açıklamalarını müslümanlara karşı kaba ve küçümseyici olduğunu, ama halkı suça teşvik etmediğini belirtti. Bunun yanında Amsterdam’daki mahkeme, Wilders’in İslam karşıtı açıklamalarının, meşru siyasi tartışmaların bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Hollanda’daki göçmenlere göre ise Wilders sadece İslam’a karşı değil tüm azınlıklara karşı ayrımcı ve Müslüman karşıtı bir politika yürütüyor.

Mahkemenin verdiği bu kararın ülkede yaşayan, davayı açan gruplar tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürüleceği bekleniyor.