Anasayfa , Avrupa , Viyana’da Binler Faşizme Karşı Yürüdü!

Viyana’da Binler Faşizme Karşı Yürüdü!

H.Merkezi |29.06.2020| Avusturya’nın başkenti Viyana’da günlerdir süren faşist saldırılar 27 Haziran Cumartesi günü büyük bir eylemle protesto edildi. Avusturya Demokratik Güçbirliği tarafından örgütlenen yürüyüş için Columbusplatz’da kitle yoğun bir polis ablukası altında bir araya geldi.

Yürüyüş öncesi gerçekleştirilen mitingde saygı duruşunun ardından günün anlamına ilişkin konuşmalar yapıldı. Söz alan ATİK Eş Başkanı Süleyman Gürcan, ATİK’e bağlı VTİD (Viyana Türkiyeli İşçiler Derneği) ve DİDİF Lokaline yapılan faşist saldırılara karşı yaptığı konuşmasında “Kaç gündür AKP ve MHP taraftarlı demokratik yürüyüşlerimize saldırmaktadırlar. Biz Biliyoruz ki, faşist Erdoğan bu saldırıları yönlendirmiştir. Buradaki faşist çetelere ‘siz saldırın biz sizi destekleyeceğiz’ demişlerdir. Bu saldırı faşist Türk devletinin saldırısıdır, bunu unutmayalım. Sevgili arkadaşlar biz diyoruz ki bu sokaklar bizimdir faşistlere bırakmayacağız. No Pasaran!” sözlerine yer verdi. Mitingde DKTM, KPÖ/ Junge Linke, Feminist AntiFa, ATGİF ve Defend Rojava gibi kurumların temsilcileri de konuşmalar gerçekleştirdiler.

https://www.facebook.com/atik.haber/videos/1737652253053221/

Konuşmaların ardından harekete geçen kitle, sloganlarla ve marşlarla Türkiye Başkonsolosluğuna doğru yürüdü. Eylem esnasına faşistler çetelerin sık sık provokasyon girişiminde bulunmasına rağmen Yürüyüş Koordine Komitesi’nin müdahaleleriyle olası gerginlikler engellendi. Eylemde Faşist Türkiye Devleti’nin Kürdistan’a dönük işgal saldırıları da protesto edildi.

Konsolosluk önünde aralarında YDG, Yeni Kadın, KOMintern Eş Başkanı Selma Schacht, Yeşiller Partisinden Berivan Aslan, Yeşiller Partisi Milletvekili Ewa Ernst-Dzıedzıc olan birçok konuşmacı söz aldı. Eylem sonrası Polis tarafından çembere alınan Antifaşistler, kitlenin yoğun baskısı sonrası serbest bırakıldılar.

Ne Olmuştu?

Avrupa’nın birçok şehrinde olduğu gibi, Viyana’da da her Çarşamba gerçekleştirilen Avrupa Kadın Dayanışması eylemi, 24 Haziran tarihinde Avrupa’daki ekonomik kriz kıskacındaki kadınların sorunlarını gündemine almıştı. Ancak faşist T.C. devletinin Kobane’de gerçekleştirdiği saldırıda şehit düşen üç kadın için de eylemler yapılması söz konusu olunca, Viyana’da da olduğu gibi çoğu yerde bu iki konu birleştirildi. Viyana’da gerçekleştirilen eylemlere Türkiyeli faşistler tarafından daha önce de birkaç kez benzer sataşmalar yaşandıysa da her defasında geri püskürtüldü. Ancak 24 Haziran’daki eyleme daha organizeli bir şekilde gelmişler ve eylem henüz başlama aşamasındayken saldırdılar.

Alanda bulunanlar tarafından müdahale edilip geri püskürtüldüyseler de alanda bulunan herkesin VTİD’e (Viyana Türkiyeli İşçiler Derneği) gelmesiyle, faşistler de VİTİD , Anti Faşistler ve DİDİF Lokali’nin olduğu EKH binasını ablukaya almaya çalıştılar. Viyana’da çatışmalar günlerce devam etti.