Anasayfa , Haberler , Hakkari KCK davası ertelendi

Hakkari KCK davası ertelendi

VAN | 15 – 07 – 2011 | Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen ve 15 sanığın yargılandığı, ‘KCK’ Hakkari duruşması 6 Ekim 2011 tarihine ertelendi. Sanıkların Kürtçe savunma talebi rededildi.

Hakkari’de düzenlenen ev baskınları sonucunda tutuklanan 15 kişinin “KCK” adı altında yargılandığı davanın ilk duruşması dün Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kürtçe savunma talebinin rededildiği dava 6 Ekim 2011 tarihine ertelendi.

Hakkari’de 9 Haziran 2010’da evlere yapılan baskınlar sonucu gözaltına alınarak tutuklanan DİHA muhabiri Hamdiye Çiftçi, BDP İl Eş Başkanları M. Sıddık Akış ve Berivan Akboğa, BDP Genel Merkez çalışanları İzzet Belge, Baki Özboğanlı, Faruk Yıldız, BDP Merkez İlçe Başkanı Seyithan Şahin, Belediye Meclis Üyesi Tahir Koç, kapatılan DTP’nin Hakkari eski İl Başkanı Hıvzullah Kansu, MEYADER Hakkari Temsilcisi Mikail Atan, BDP Merkez İlçe Yöneticisi Hüsna Sağın ve BDP İl Yöneticisi Fatma Duman, Emrullah Öztürk, Kadriye İlbaş ve Bahattin Kaya, 13 ay aradan sonra ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Mahkeme heyeti, duruşma öncesinde, sanıkları tek tek salona alınarak savunmalarını yapmalarını kararlaştırdı. Daha sonra tek tek salona çağrılan sanıklar, mahkeme başkanının sorularına Kürtçe yanıt vererek, kendilerini en iyi anadillerinde konuşarak ifade edebilecekleri gerekçesiyle ‘Kürtçe savunma talebinde’ bulundu.

Mahkeme heyeti de CMK’nın 200. maddesine dayanarak, sanıkların, kolluk kuvvetleri ve savcılık ifadeleri ile çıkarıldıkları ilk mahkeme sorgusunda savunmalarını Türkçe yaptığını, soruşturma sırasında yapılan dinlenme kayıtlarında da kendi aralarındaki konuşmaların önemli kısmını Türkçe yaptığı gerekçesiyle Kürtçe savunma taleplerinin reddine karar verdi. Avukatların itirazına rağmen sanıkların kürtçe savunma talebini redetti.

Bunun üzerine, sanıklardan eski BDP Hakkari İl Başkanı Mehmet Sıddık Akış, savunmasını Kürtçe yapmak istediğini ancak bazı konulara açıklık getirmek için Türkçe olarak birkaç hususu vurgulamak istediğini söyledi.

Akış, Türkiye’nin taraf olduğu Lozan Antlaşması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’nın 90. maddesinde, ‘bireyin kendini en iyi ifade edebileceği dilde savunma hakkı olduğunu’ bildirerek, ”Kendini anadilde ifade etmek isteyen insanlar adına siyaset yapan partinin il başkanıyım. Bu nedenle savunmamı, Türkçeyi bilmediğim ve Türkçeye karşı olduğum için değil, ana sütü gibi bana helal olan en iyi bildiğim dilde yapmak istiyorum. Savcılık tarafından hazırlanan iddianame ön yargılardan oluşmaktadır. Aramızdaki siyasi konuşmalarımız illegal olarak değerlendirilmiştir” dedi.

Diğer sanıklar da mahkeme heyetinin kendilerine yönelttiği sorulara Kürtçe yanıt vererek, savunmalarını Kürtçe yapmak istediğini ifade etti.

Duruşmada Hakkari ve Van Barolarına kayıtlı 20 avukat sanıkların savunmasını yaptı.

Yaklaşık 6 saat süren duruşmada mahkeme başkanı Bülent Kınay ile sanık avukatları arasında zaman zaman ilginç diyaloglar da yaşandı. Başkan Kınay’ın sorusuna sanıkların Kürtçe cevap vermesi üzerine, Mahkeme Başkanı Kınay, ”Sanık, ‘Kürtçe savunma yapmak istiyorum’ diyor” dedi.

Sanık avukatının ”Başkan’ım Kürtçeyi öğrenmişsiniz” şeklindeki sözüne Kınay, ”Artık öğrendik. Keşke çay bahçesinde oturup Kürtçe muhabbet etseydik” karşılığını verdi.

Sanıkların ardından söz alan sanık avukatları ise müvekkillerinin tahliyesi talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti de sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, tahliye taleplerini reddetti. Dava 6 Ekim 2011 tarihine ertelendi. ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER