Home , Haberler , Türkiye’de veT.Kürdistan’ında faşizme karşı kızıl 1 Mayıs yürüyüşleri!

Türkiye’de veT.Kürdistan’ında faşizme karşı kızıl 1 Mayıs yürüyüşleri!

Ankara

Türkiye|02.05.2017|Türkiye’de ve T.Kürdistan’ında faşist devletin tüm baskı , yıldırma ve tutuklama terörüne karşın proletaryanın birlik,dayanışma ve mücadele gününde emekçiler alanlardaydı.Edilen bilgilere göre il ,il 1 Mayıs etkinlikleri şu şekilde,

Bursa

Bu yıl 15 Temmuz “darbe girişimini” bahane eden AKP hükümetinin OHAL ile birlikte tüm baskı ve katliamlarına inat 1 Mayıs ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Bursa’da da kutlandı. Saat 11.00’den itibaren kitle Çarşamba Caddesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanmaya başladı.

Burada yürüyüş kolu oluşturulurken, yürüyüş güzergâhı polis tarafından bariyerlerle sağlı sollu kapatılarak, kitlenin yürüyüşe katılması zorlaştırıldı. Yine, OHAL KHK’ları ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin imzalı pankartı polis tarafından alana alınmadı. Bunun üzerine pankartın imza kısmı kesilerek, avukatlar alana giriş yapabildi.

 

Partizan “kölelik yasalarına, sömürü ve katliamlara karşı alanlardayız”

Yürüyüşün kolunda DİSK, KESK, Meslek Odaları, dernekler, devrimci kurumlar vb. ardından siyasi partiler sırasıyla yer aldı. HDP birleşenleri ortak kortej oluşturdu.

Partizan “Yaşasın 1 Mayıs! Kıdem tazimatın gasp edilmesine, kölelik yasalarına, sömürü ve katliamlara karşı alanlardayız!” yazılı pankartı açarak kortej oluşturdu. Sık sık “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak”, “Birlik Mücadele Zafer”, “Dersim’de düşene dövüşene bin selam”, “Mayıs şehitleri ölümsüzdür”, “Önderimiz İbrahim İbrahim  Kaypakkaya”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı ve OHAL’de gasp edilen tüm haklar tek tek okunarak kitle tarafından HAYIR’la yanıtlandı.

 

“İşçiye atılan tekmeyi unutmayacağız”

Tüm kortej stadyumu geldikten sonra saygı duruşu ile program başladı. Tertip Komitesi adına açıklamayı, Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci yaptı. Ekinci, 1 Mayıs şehitlerini ve tutsak gazetecileri selamladığı konuşmasında Suruç ve 10 Ekim şehitlerini andı. “AKP karanlığına boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

Kiralık işçilik yasası ve kıdem tazminatını gasp etme çabalarına değinen Ekinci, “Kıdem tazminatımıza dokundurmayacağız” dedi. Taşerona kadro vaatlerinin yalan olduğuna, iş cinayetlerinin arttığına değinen Ekinci “Soma’da ve diğer her yerde işçiye atılan tekmeyi unutturmayacağız” diye konuştu.

Konuşmada OHAL, KHK baskılarına, hak gasplarına, Alevilere, Kürtlere yönelik tırmandırılan baskılara dikkat çekildi. “Tek adam rejimine ve diktatörlüğe ‘Hayır’ diyenler kazandı. Seçimler meşru değildir. Hayırlarımıza sahip çıkıyoruz, mücadeleye devam edeceğiz” diye konuşan Ekinci, “Emperyalizme, kapitalizme ve faşizme karşı direne direne kazanacağız” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Sanatçı İlkay Akkaya sahneye çıkarak 1 Mayıs’ı selamladı. “Kurtuluş yok tek başına” şarkısıyla konsere başladı. Konserin ardında, davul, zoruna eşliğinde çekilen halaylarla miting sonlandırıldı.

T.Kürdistan’ı

Uluslararası proletaryanın birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs tüm yasaklara, OHAL’e rağmen T. Kürdistanı’nın dört bir yanında coşkuyla kutlandı.

Amed de coşkulu 1Mayıs

Amed’de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde,  OHAL rağmen, bir araya gelen binlerce emekçi, 5 Haziran Meydanı’nda (İstasyon Meydanı) 1 Mayısı kutladı. Alan, Kürtçe ve Türkçe “Yaşasın 1 Mayıs” ile “Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye hayır”, “KHK’lara hayır”, “Özgür emek, özgür toplum”, “657 sizin olsun, alanlar bizimdir”, “Hayır daha bitmedi, mücadeleye devam”, “OHAL’de direneceğiz, her halde direneceğiz” ve “Kadın yaşam özgürlük” yazılı pankartlarla süslendi. Miting alanına yürüyen işçi ve emekçiler, “AKP halka hesap verecek”, “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Bijî berxwedan, bijî 1 Gûlan” ve “Bijî berxwedana Rojava” sloganlarını haykırdı.

 

“Meydanlardan sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz”

16 Nisan referandumunda yaşanan hile ve çalınan sonuçlar 1 Mayıs’a damgasını vurdu. Mitinge,  DBP HDP ESP, Kürdistan Sosyalist Partisinin katıldığı miting 1 Mayıs 1977 ve 10 Ekim 2015 Ankara Tren Garı katliamında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı.

Saygı duruşu esnasında “Çerxa şoreşê” marşının okunduğu alandan zılgıt ve alkışlar yükseldi. İstanbul’da 1 Mayıs dolayısıyla kapatılan Taksim Meydanı’na yürüyenlere dönük zılgıtlar ile protesto edilerek, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Miting alanında Sur ilçesinde yaşanan yasak ve yıkım sonrası AKP tarafından TOKİ eliyle yıkılmak istenen Lalebey ve Alipaşa halkı da  “Lalebey ve Alipaşa yıkılamaz” yazılı siyah pankartla alandaki yerini aldı.

Açılış konuşmasını Büro Emekçileri Sendikası (BES) Amed Şube Eş başkanı Bedirhan Çetinkaya, yaptı. Emekçilerin 1 Mayıs’ını kutlayarak konuşmasına başlayan Çetinkaya, “Bu seçimde kazanan emekçiler, sol-sosyalistler, Kürtler, Nusaybin, Şırnak ve Gever oldu. Bizleri yok etmek isteyenlere karşı, tek vücut olup, meydanlardan sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Tüm emekçiler 16 Nisan’da toplumsal uzlaşmanın gerekliliğini ortaya çıkarmıştır” dedi. Çetinkaya, KHK ile emekçilerin ihraç edilmesine, milletvekillerinin tutuklanmasına, belediyelere kayyum atanmalarına, adaletin yok edilmesine, düşünce ve ifade hakkının ayaklar altına alınmasına karşı ‘Hayır’ dediklerini söyledi.

Mitingde, DBP Eş başkanvekili Gülcihan Şimşek, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Tabip Odası Merkez Konseyi üyesi Doktor Şehmus Gökalp, çıkarılan son KHK ile ihraç edilen Amed Tabip Odası Eş başkanı Yakup Altaş söz aldı. Konuşmalarda, Sur, Cizre ve Nusaybin’de yaşanan abluka yasak ve katliamlar, OHAl’le yaşanan devlet terörü, baskı gözaltı ve tutuklamalar ile ihraçlara dikkat çekilerek direnişin büyütülmesi çağrısı yapıldı.

Konuşmaların ardından Eğitim Sen Amed Şubesi Ses ve Müzik Grubu, Halimi Ömeri ve Azad Bedran’ın ezgileri ile halaylar çekildi.

 

Riha ve Dilok’ta 1 Mayıs

Proletaryanın uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Urfa’da da kutlandı.

Platformdan çalınan Kürtçe ve Türkçe türküler eşliğinde halay çeken emekçiler, sık sık ‘Yaşasın 1 Mayıs’ ve ‘Baskılar Bizi Yıldıramaz” sloganlarını haykırdı.

Etkinliklerin yasaklandığı Dîlok’ta (Antep), valilik sadece bir saatlik kutlamaya izin verdi. Kentte 1 Mayıs KESK, DİSK, TMMOB, TTB, TÜMTİS, Belediye-İş, Tez-Koop-İş, EMEP, HDP, CHP, ESP, SYKP, Mücadele Birliğinin aralarında olduğu emek ve meslek örgütleri, devrimci, ilerici güçlerin katılımıyla gerçekleşti.  Sendikalar ve siyasi partiler kortejler oluşturarak Kırkayak Parkı’na yürüdü. Mitingde kıdem tazminatının gasp edilmesine yönelik adımlara tepki gösterildi.

İlk olarak konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, “Kıdem tazminatı yük değil haktır. Kıdem tazminatı işten çıkarılan işçinin evine götürdüğü ekmektir. Kıdem tazminatı iş güvencemizdir. Şimdi size soruyorum. Görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun. Kıdem tazminatıyla yağlanmak isteyenlere izin verecek misiniz? Ben de buradan ilan ediyorum. Bedeli ne olursa olsun, kıdem tazminatının gasbına hayır diyerek sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Mitingde,  KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez TÜMTİS Şube Başkanı Mahmut Canyurt, TMMOB Temsilcisi Turgay Güçyetmez ve TTB Şube Başkanı Hamza Ağca da yaptıkları konuşmada hak gasplarına karşı ortak mücadele vurgusu yaptı.

 

Êlih’de 1 Mayıs

16 Mayıs Stadyumu önünde gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamasında KHK ile gerçekleştirilen ihraçlar öne çıktı.

Tertip Komitesi adına konuşan Petrol İş Sendikası Şube Başkanı Şeyhmus Kaygusuz, “Haksız hukuksuz KHK’larla emekçiler işlerinden atılıyor. Muhalif olan basın susturuluyor. Biz de zulme boyun eğmeyeceğimizi ve ülkeyi tek adama bırakmayacağımızı haykırmak için buradayız.” diyerek şöyle devam etti: “ Ülke korku imparatorluğuna dönüştürüldü. Ama biz 1980’lerin baskıları ile 1990’ların serhıldanlarından geliyoruz ve korkmuyoruz alanlardayız alanlarda olmaya devam edeceğiz. Çözüm süreci yeniden başlamak zorundadır. Çözüm sürecinin bozulmasının tek sorumlusu AKP’dir. Bu nedenle PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalıdır ve çözüm süreci tekrar başlamalıdır”

 

“Halk Boyun Eğmedi”

Ardından konuşan DBP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan da, işçiler, emekçiler ve Kürt halkının 16 Nisan’da olduğu gibi bugün de “Hayır” demeye devam ettiğini belirterek, “Baskılarla emekçilerin, kadınların ve halkların bir daha alanlara çıkmayacağını hesap ettiler ama Newroz’da, 8 Mart’ta ve 1 Mayıs’ta halk alanlara akarak baskı politikalarına karşı boyun eğmeyeceğini gösterdi” dedi.

 

Dersim’de coşkulu 1 Mayıs

Dersim’de işçi ve emekçiler Seyid Rıza Meydanı’nda bir araya geldi. Mitingte ilk olarak 1 Mayıs Tertip Komitesi adına Eğitim-Sen Şube Başkanı Süleyman Güler konuşma yaptı. Konuşmasına 40 yıl önce gerçekleşen 1 Mayıs’ta katledilenleri anarak başlayan Güler, 2017 yılının 1 Mayıs’ında dünyada ve Türkiye’de milyonlarca işçinin, adeta 3’üncü Dünya Savaşı koşullarında, çalışma ve yaşam şartlarının giderek ağırlaştığı, işsizliğin, güvencesizliğin normalleştirilmeye çalışıldığı koşullarda girdiğini söyledi.

Güler, AKP hükümeti tarafından OHAL ve KHK’ler ile rejimin süreklileştirilmeye çalışıldığını belirtti.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise Kirmanckî başladığı konuşmasında AKP’nin önce cemaat ile sonra MHP ile haksızlık ve hukuksuzluklar yaptığını dile getirdi. Mitingte Güçbirliği adına Hıdır Demir ile DİSK Dersim Şube üyesi Şükran Yılmaz da konuştu. Son olarak Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Dersim Belediyesi eş başkanı Mehmet Ali Bul’un 1 Mayıs mesajı okundu.

 

Sêrt ve Colemêrg’de 1 Mayısa yasak

Sêrt’te (Siirt) yapılacak mitinge valiliğin izin vermemesi üzerine, emekçiler Güres Caddesi’ndeki Kızılay İş Merkezi önünde açıklama yaptı. Kitle, KHK’lerle ihraçlar gibi ülkede uygulanan anti-demokratik uygulamalara karşı sessiz kalmayacaklarını vurguladı. Colemêrg’de de (Hakkâri) yine valiliğin izin vermemesi nedeniyle kutlama yapılmadı. KESK binasında yapılan basın açıklamasında, OHAL ve KHK’larla 1mayısın kutlandığı dile getirildi.

 

Qers ve Semsûr’da halaylı 1 Mayıs

Qers’te emekçiler 1 Mayıs’ı Cumhuriyet Caddesi’nde coşkuyla kutladı. Semsûr’da (Adıyaman) ise, itfaiye binası önünde bir araya gelen emekçiler, 1 Mayıs’ı halaylarla kutladı.

 

Wan’da kayyumlara ve faşizme karşı 1 Mayıs

Wan’daki 1 Mayıs Musa Anter Barış Parkı’nda düzenlenen bir mitingle kutlandı.

KESK, TMMOB, DİSK ve TTB’nin öncülüğünde düzenlenen mitinge, HDP, TJA , DBP, EMEP, ESP’nin aralarında olduğu kurumlar katıldı. Mitingte alana “OHAL KHK’ler rejiminde referandumdan 1 Mayıs’a sömürüye, yoksulluğa, güvensizleştirmeye, savaşa, kayyumlara, taşeronlaştırmaya, faşizme ‘Hayır’la 1 Mayıs’a” yazılı pankartı asıldı.

Halayların ardından başlayan mitingde konuşan KESK Wan Şubeler Platformu Sözcüsü Fatma Arslan, AKP’nin 100 binin üzerinde kamu emekçisini işten attığını, şaibeli referanduma karşı mücadelenin büyütülmesi gerektiğini, bu mücadelenin önüne kimsenin geçemeyeceğini ifade etti.

DİSK Wan Şube Başkanı Ömer Tekin de, dünyanın birçok merkezinde işçilerin meydanlara aktığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Tabela sendikaları işçilerimiz üzerinde OHAL yaşatmakta. Onları açlıkla terbiye ediyorlar. İşbirlikçi politikaları ile ayakta kalmaktalar. Biz halkların sendikası olarak onları çöplere dökeceğiz. Türkiye’de on binleriz ama dünyada milyonlarız.”

Mitingte, KESK üyesi Fatma Çetintaşkaya, HDP Eşbaşkan Yardımcısı Nadir Yıldırım da söz alarak emekçilere seslendi.

‘Hayır’ın sesini yükseltenler kazandı”

Mêrdîn’de (Mardin) 1 Mayıs için emekçiler, “Sömürüye, yoksulluğa, güvencesizliğe, taşerona, OHAL’e, KHK ile ihraçlara Hayır” şiarıyla Karayolu Parkı’nda toplandı. KESK binasının yanında bir araya gelen emekçiler, “Savaşa karşı barışı savunuyoruz”, “KHK’lar iptal edilsin, işimizi geri istiyoruz” ve “Yoksulluk varken, varlık fonu niye?” yazılı pankartlarla miting alanına doğru yürüdü.

Yürüyüş boyunca emekçiler sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “Baskılara, ihraçlara, faşizme ‘Hayır’” sloganlarını haykırdı zılgıt çekti. Kontrol noktasında, Cizîr’deki (Cizre) sokağa çıkma yasağı döneminde polis kurşunu ile öldürülen sağlık çalışanı Aziz Yural’ın isminin geçtiği pankarta el koymak isteyen polis ile kitle arasında gerginlik çıktı. Kitlenin tepkisi üzerine polis pankartı alamadı.

Mitingte konuşan SES Mêrdîn Şube eş başkanı Eylem Ergün “Sabah akşam Alevileri aşağılayanlar, kindar ve dindar projelerle çocuklarımızın geleceğini karartanlar kaybetti. Arap’ı, Türk’ü, Kürt’ü, bütün halklar kardeştir diye haykıranlar kazandı. Sokaklarda tüm tehditlere karşı ‘Hayır’ın sesini yükseltenler kazandı” diyerek referandum sonuçlarına dikkat çekti.

Ardından söz alan HDP Milletvekili Taşçıer ise, ihraç edilen emekçilere değinerek şunları ifade etti: “Özgürlük, birlik, barış için mücadele edenler kazanacaktır. AKP hükümeti, zulme karşı başkaldıran bütün emekçileri işten atıyor. Bunu yalnızca diktatör olan devletler yapar. Bu diktatörlerin sonu Saddam gibi olacak”

Miting halaylarla sona erdi.

 Ankara

Ankara’da KESK, DİSK, TMMOB, TTB, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla düzenlenen 1 Mayıs mitingi on binlerce kişinin katılımıyla coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi.

Eylem programı dâhilinde ilk olarak 10 Ekim Ankara Katliamı’nda hayatını kaybedenler ve 1 Mayıs şehitlerini anmak için Ankara tren garında toplanıldı. Tren garında 10 Ekim şehitliğine kırmızı karanfiller bırakıldı.

Ankara Garı önündeki programın ardından aralarında Partizan ve Yeni Demokrat Gençlik (YDG) kitlesinin de olduğu birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri Dikimevi’nde buluşarak Kolej’e yürümek için kitle toplandı.

 

“Devrim şehitleri ölümsüzdür”

Yürüyüş sırasında Partizan kortejinde “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak”, “Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek gûlan”, “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya” sloganları atıldı. Devrim şehitlerinin isimleri okunarak “Özgüç, Hakan, Cengiz sürüyor, sürecek mücadelemiz” ve 29 Nisan günü Rojava’da şehit düşen BÖG savaşçılarına ithafen “Rojava’da düşene dövüşene bin selam”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atıldı.

Yoğun üst aramalarından geçildikten sonra Kolej Meydanı’nda 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından kısa bir açıklama yapıldı. 1 Mayıs Taksim şehitleri ve tüm devrim şehitleri nezdinde saygı duruşunda bulunuldu. Grup Tersname’yle devam eden etkinlikte coşkulu kitle halaylar ve sloganlarla 1 Mayıs’ı kutladı.

Mersin

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, her sene olduğu gibi bu sene de Cumhuriyet Alanı’nda kutlandı. Kutlamalara sendikalar, siyasi partiler ve HDK, DHF, Partizan ve YDG gibi bir çok kitle örgütü katılım sağladı.

Geçen sene alana girişler öncesinde yürüyüş yasağı uygulayan valilik bu sene de yürüyüşleri yasakladı. Her kortejin kendi kurumunun önünden yürüyüşe geçtiği Mersin’de kitle “Hayır Bitmedi Daha Yeni Başlıyor”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganlarıyla 1 Mayıs alanını doldurdu. Özellikle sendikaların kitlesel katılım sağladığı kutlama oldukça coşkulu geçti. Mersin sokak müzisyenlerinin ve Bandista Grubu’nun sahne aldığı 1 Mayıs kutlamasında polisin yoğun baskısı ve ablukası vardı. Halayların ve sloganların kesilmediği 1 Mayıs alanına Partizan ve YDG, tutsak YDG’liler Hasret Mesrure Vurucu ve Duygu Canıtez’in dövizleri, “Hayır’ı Kuşan İsyanı Her Tarafa Yay! Partizan-YDG” imzalı pankart, ve “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya”, Cüreti Kuşan İsyanı Her Tarafa Yay”, “Faşizme İsyan Halka Önder Partizan” sloganlarıyla giriş yaptı. Kurumların alana girişlerinden sonra devrim ve komünizm şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlik, konuşmacıların ardından Mersin’deki çeşitli sokak müziği gruplarının sahne almasıyla devam etti.

1 sanatçı sahneden indikten sonra gözaltına alındı

Kutlamalarda ilk sahneyi alan Waveyli Müzik Grubu konserleri bittikten bir süre sonra alandan çıkış yaptılar. Alandan çıkış yaptıkları sırada grubun üyelerinden sanatçı Barış Arun’un etrafı polisler tarafından sarıldı. Gözaltı kararı olduğu söylenen Barış Arun’un daha sonra gözaltı aracına alınarak Siyasi şubeye götürüldüğü öğrenildi.

Waveyli müzik grubunun ardından Mersin’in diğer bir sokak müziği grubu olan Perperik Müzik Topluluğu ve Bandista sahne aldı.

Devletin Kaypakkaya korkusu artarak devam ediyor

Partizan ve YDG kortejinin yürüyüşe geçmesiyle, polisin de özel ilgisi başladı. Alana girildikten sonra sürekli tacizde bulunan ve takip eden polis, 1 Mayıs etkinliğinin sonlarına doğru alandan topluca çıkış yapan Partizan ve YDG okurlarına özel GBT uygulaması yaptı. Kimliklerin istenmesinin ardından kamera kaydı yapılırken tek tek isimlerin söylenmesi dayatıldı. Kısa tartışmaların yaşandığı sırasında, neden alana girişte GBT yapılmadığı sorulduğunda polis “alan içerisinde yapamazdık” cevabını verdi. Keyfi uygulama sırasında alandan çıkan diğer eylemciler ve kitle örgütlerine GBT uygulamasının yapılmadığı sadece Partizan ve YDG kortejine özel muamele yapıldığı görüldü. Kaypakkaya korkusunu olanca gücüyle yaşayan devlet ve kolluk kuvvetleri yaşadıkları korkuyu, keyfi GBT uygulamasıyla bir kez daha gösterdi. Okurlarımıza yönelik özel GBT sonrası kortej alandan çıktı.

İzmir

İzmir’de 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı’nda kitlenin toplanmasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanı ve Konak Eski Sümerbank önüne yapılan çağrılarla iki koldan yürüyüş gerçekleşti.

 

“Hırsız, katil Erdoğan” sloganına polis barikatı!

Konak’tan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen DİSK kortejinde “Hırsız katil Erdoğan” sloganı yükselince alanda bulunan kolluk güçleri işçileri gözaltına alma girişiminde bulundu. Bir süre yaşanan arbedeni ardından “sloganı atan kişiyi teslim etmezseniz alana giremezsiniz” diye işçileri tehdit ettikten sonra çevik kuvvete talimat vererek DİSK kortejinin önünü kapattı. Hem alandaki kitlenin tepkisi alan ve işçilerin kararlı duruşu karşısında barikat açıldı.

İşçiler “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atarak yürüyüşe devam etti.

 

“Hayır bitmedi, daha yeni başlıyor”

DİSK ve diğer sendikalarında alana girmesiyle birlikte başlayan yürüyüşe birçok devrimci demokrat yurtsever kurum dahil oldu. Aralarında Partizan ve Yeni Demokrat Gençlik okurlarının da olduğu kitle Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüdü.

Partizan ve Yeni Demokrat okurlarının olduğu kitle sık sık “Hayır bitmedi, daha yeni başlıyor”, “Kürdistan goristan jibo faşistan”, “Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya” sloganlarını haykırdı.

 

Partizan flamalarına engel: “Kaypakkaya’ya özel bir durum var”

Arama alanına gelindiğinde Partizan ve Yeni Demokrat Gençlik kortejinde bulunan Partizan flaması ve Partizan yazılı pankart polis engellemesi ile alana alınmadı. Kortejdeki okurların müdahalesi ve tertip komitesinin girişimleri de sonuç vermedi. Kolluk güçleri “Kaypakkaya’ya özel bir durum var” şeklinde beyanı sonrası flama ve pankart alana alınmadı.

Kitlenin alana girmesinin ardından halaylara ve türkülere sahne olan Gündoğdu Meydanı Moğollar konseriyle son buldu.

 İstanbul

Bu yıl iki farklı alanda gerçekleştirilecek 1 Mayıs mitingleri için 30 bin 101 polisin “görevlendirildiği” İstanbul’da sabahın erken saatlerinden itibaren vapur, metro, metrobüs, otobüs seferlerini kısıtlanarak ve Taksim, Osmanbey, Mecidiyeköy ve civarındaki tüm noktaları bariyerlerle kapatılarak güne başlandı.

KESK, DİSK, TTB ve TMMOB’un çağrısıyla birçok devrimci, demokrat ve yurtsever kurum bugün Bakırköy’de biraraya gelecek. Aralarında Partizan, YDG, YDK, Devrimci Parti, ESP, Alınteri, BDSP’nin de olduğu birçok kurum ise Taksim için saat 11.00’de Zincirlukuyu metrobüs durağı bölgesine çağrı yaptı. Sabahın erken saatlerinden itibaren 1 Mayıs hareketliliği başlamış oldu.

TAKSİM

12.30 Taksim için direnen kurumlar onlarca gözaltının gerçekleştiği polis saldırısını protesto etmek için akşam saat 19.00’da Kadıköy’e çağrı yapıyor.

12.25 Bir grup ESP üyesi Mecidiyeköy-Gültepe “Hayır bitmedi, daha yeni başlıyor” diyerek yürüyüş gerçekleştirdi.

12.20 Zincirlikuyudan Taksime yürüyüşe geçen Devrimci Partililere polis saldırısı gerçekleşti. 3 kişi gözaltına alındı.Gözaltına alınan Devrimci Parti üyesi Yasin Aydın’ın Levent karakoluna götürüldüğü öğrenildi.

12.15 Kitle Zincirlikuyuya çekildi. Mecidiyeköy Astoria AVM’nin önünde polis ile kitle arasında kovalamaca yaşanıyor. Ara sokaklarda direniş devam ediyor.

12.10 Cevahir Otel civarında Özgür Gelecek okuru Onur Koca gözaltına alındı.

11.38 Polis saldırısının ardından Gülbağ-Mecidiköy yol ayrımında aralarında Yeni Demokrat Kadın aktivisti Melika Şentekin ile Özge Gürpınar ve ATİK Yeni Kadın üyesi İlkem Kardelen’in de olduğu 10’dan fazla kişi gözaltına alındı.

11.30 Ara sokaklarda süren çatışmalarda polisin gözaltı yapmaya başladığı ve kimi sokaklarda yoldan geçenlere dahi gözaltı işlemi uygulama çalıştığı görülüyor.

11.25 Beşiktaş Kartal Heykeli önünde bir araya gelerek Taksim’e doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 20 “Hayır’dan Sonra” aktivisti gözaltına alındı. Gözaltına alınan “Hayır’dan Sonra” aktivistleri arasında KHK’lere karşı direnişi ile hafızalara kazınan Betül Celep de bulunuyor.

11.15 Gayrettepe’nin ara sokaklarına çekilen kitle ile polis arasında yer yer çatışmalar yaşanıyor. Kitle polise havai fişeklerle karşılık veriyor.

11.02 Gayrettepe-Zincirlikuyu hattında Taksim için buluşanlara ilk polis saldırısı gerçekleşti. Kitle ara sokaklara çekildi.

10.45 Mecidiyeköy istikametinde onlarca zırhlı araç bekletilirken Zincirlikuyu ve Gayrettepe’de buluşan ve aralarında Partizan’ın da olduğu devrimci ve ilerici kurumlar, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak” sloganları ile toplanmaya iki noktada toplanmaya başladı.

10.15 Beşiktaş’ta buluşarak buradan Taksim’e yürümek isteyen HKP’li 20 kisilik bir grup polis tarafından gözaltına alındı.

08.55 Mücadele Birliği Taksim Meydanı’nda sloganlarla pankart açtı. Polis tarafından gözaltına alınan üç kadın polis aracına binmemek için uzun süre polislere direndi.

 

BAKIRKÖY

11.54 Toplanma noktasında gerginlik yaşandı. Polis havaya bir el ateş açtı, bir kişiyi de gözaltına aldı.

11.50 Polisin “yeni uygulamasına” göre “Hırsız AKP, yandaş YSK”, “Tek adama hayır”, “Diktatörlüğe hayır” gibi dövizlerin alana götürülmesine izin verilmedi.

11.40  Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin “Kaçak Saraylardan Referandum Kaçırmaya Hayır” yazılı pankartı „suç unsuru“ olduğu gerekçesiyle alana alınmıyor.

11.30  Bakırköy mitingine katılmak için gelen Nakış İşçileri Birliği, Şirinevler’de toplanmaya başladı. İşçiler, “Yaşasın 1 Mayıs iş ekmek özgürlük” pankartı açtı.

10.20 Toplanmanın sürdüğü Bakırköy ve çevresinde polis bu yıl yeni bir uygulamayı da devreye sokmaya çalışıyor. Alana getirilen pankart ve dövizleri tek tek fotoğraflayan kolluk güçleri Emniyet’ten buna onay verilirse alana götürülmesine “izin veriyor.”

09.10 Bir diğer miting adresi olan Bakırköy Halk Pazarı çevresinde hareketlilik başladı. Bazı kurumlar ile emek örgütleri trafiğe kapatılan İncirli Caddesi’nde belirlenen noktalarda erken saatlerden itibaren toplanmaya başladı.

1 Mayıs için Taksim diyen kurumlar, gün boyu yaşanan polis saldırısını ve gözaltıları protesto etmek için bugün saat 19.30’da Süreyya Operası önüne çağrı yaptılar.

Antakya

Antakya’da saat 15.00’te Doğuş Okulları önünde toplanıldı. Buradan kortej oluşturarak Selim Nevzat Şahin Lisesi önüne yüründü.Partizan taraftarları “Emperyalizm yenilecek,Direnen halklar kazanacak ve Taylan Turunç’a özgürlük pankartı taşıyarak kortej oluşturup yürüdü.Sık sık “Taylan Turunç’a özgürlük,Önderimiz İbrahim ,İbrahim Kaypakkaya,İbo ,Haydar, Zülfikar namludadır İktidar ve 1 Mayıs Kızıldır,Kızıl kalacak“sloganları atıldı. Miting alanında konuşmalar ve Grup Abdal müzik dinletisi ile sonlandırıldı.