Home , Avrupa , Feride Karkı Pıtır ile Röportaj – AHM

Feride Karkı Pıtır ile Röportaj – AHM

BELÇİKA | 21.05.2019 | AHM olarak Feride Karkı Pıtır ile yaptığımız röportaj:

AHM: Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilirmiyiz?

Karkı: Tabiki, ben Feride Karkı-Pıtır. Aslen Adanalıyım. Belçika’nın Anvers şehrinde yaşıyorum ve 2 çocuk annesiyim. Şuan ev kadınıyım, daha doğrusu ev emekçisiyim desem daha doğru olur. Kadın yaşamın her alanında emek veren üreten olduğu gerçekliğinden yola çıkarsak evde üreten yine biz kadınlarız.

AHM: 23-26 mayıs tarihlerinde Avrupa’da gerçekleşecek olan Avrupa parlementosu seçimlerine, sizde PvdA (Belçika İşçi Partisi) 8. sıra adayısınız. Neden PvdA? Adaylık fikriniz nasıl oluştu?

Karkı: Belçika’da yaptığımız bazı ortak etkinlik ve eylemliklerde bu arkadaşlarla birlikte yer aldık. Köken olarak PvdA içinde yer alan kurucu üye arkadaşların marxist-leninist ve maoist kökenli olmaları. Bu bağlamda benimde sosyalist kimliğimden dolayi PvdA içinde çalışmalara başladım. Özellikle göçmenlerin hak gasplarına karşı eylemliklerde ki tutumları tercihimde etkili oldu. Bizlere karşı sempatik ve sıçak tavırları ikinci etken oldu. Ve yine PvdA içindeki Türkiyeli arkadaşların vesile olmasıyla aktif yer almaya başladım. Tabiki unutmadan en önemli nokta ise halen PvdA içinde bir sosyalist duruşun olması idi. Parti yönetimi yaptıkları toplantıda beni aday gösterme kararı aldılar ve bende seve seve kabul ettim

AHM: Peki, eğer Avrupa parlementosuna seçilirseniz hedef ve amaçlarınız nedir?

Karkı: Tabiki ilk hedefim ve amacım Avrupa’da yaşayan göçmenlere karşı yapılan hak gasplarına ve haksızlıklara karşı onların sesi olmak. Yine partimiz PvdA,nın bu noktada belli başlı politikaları ve bakış açısı var, bunlar hemen hemen kişisel bakış açımla ve dünya görüşüme denklem içinde olan çizgide. Bunlarıda bir partili olarak uygulamak olacaktır. Ama tabiki ilk tercihim biz göçmenleri ilgilendiren konular üzerinde yoğunlaşmak ve çalışmak olacaktır.

AHM: Bir kadın olarak, önünüze koyduğunuz kadınların sorunlarıyla ilgili bir çalışma programınız varmı?

Karkı: Evet, bir kadınım ama kadınlarla ilgili ayrı bir çalışma programım yok. Ben soruna cinsiyet üzerinden değil sınıfsal sorunlar üzerinden..insani değerler üzerinden ele alıyorum. Ama bu kadın sorununa uzak olduğum anlamına gelmesin lütfen. Şu bir gerçek ki biz kadınlar üzerinde çok büyük baskılar var..evde,sokakta,işyerinde kısacası yaşamın her alanında. Yine, emek denklemi üzerinden bakarsak Avrupa’da bile burjuva devrimini gerçekleştirmiş, sözde demokrasinin beşiğinde erkek kadınla aynı işi yapıyor olmasina rahmen aynı eşit ücreti almıyor. Bir kadın olarak yaşamın her alanında kadınlar eşit hakları kazanana kadar aktif destekleyicisi ve faaliyetcisi olmaya devam edeceğim. Başta kadınlar olmak üzere Belçikada yaşıyan toplumun her kesimin oylarına talibim. Son olarak diyorum ki “adalet herkes için adaletse adalettir, özgürlük herkes için özgürlükse özgürlüktür.”

AHM: Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz ATİK AHM olarak. Çalışmalarınızda başarılar dileriz.

Karkı: Zahmet edip zaman ayırdığınız için ben teşekkür ederim. Tüm ATİK,Yeni Kadın ve YDG’li dostlara sevgilerimi gönderiyorum.