Home , Haberler , Türkiye`de Aralık’ta 28 kadın öldürüldü

Türkiye`de Aralık’ta 28 kadın öldürüldü

kadına-şiddet-çetelesi-10-ocak-2015-660x330Aralık’ta 28 kadın öldürüldü. Kadınların yüzde 28,5’i boşanmak istediği için öldürüldü. Taciz vakalarının yüzde 20’si internette, yüzde 30’u okulda öğretmenler tarafından gerçekleştirildi.

 

Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Aralık’ta 28 kadın öldürdü, 14 kadına tecavüz etti, 38 kadını yaraladı, 39 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

2014’te erkekler 281 kadın öldürdü, 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 561 kadını yaraladı, 143 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Erkekler Aralık’ta 28 kadın ile yanındaki üç erkek, iki çocuk ve bir bebeği öldürdü.

Kadınların yüzde 28,5’i boşanmak istediği ya da barışmayı reddettiği için öldürüldü. Boşanmak istediği için öldürülen bir kadın, zorla evlendirilmişti.

* Kadın katillerinden birisi eski karısını öldürmüş cezaevinde kalmıştı. Biri cezaevinden üç günlük izinle çıkıp cinayet işledi. Annesini öldüren bir erkek ise daha önce yine annesini bıçakla yaralamış ancak serbest kalmıştı.

* Öldürülen kadınlardan biri daha önce sığınmaevinde kalmıştı. Öldürülen bir diğer kadının ise koruma tedbir kararı talebinin reddedildiği belirtildi.

Kadınların yüzde 46’sını kocaları öldürdü. Kocalar, eski kocalar, sevgililer ve eski sevgililerin işlediği cinayetlerin oranı ise yüzde 71: 13 kadını kocaları, beşini eski kocaları, üçünü oğulları, birini sevgilisi, birini eski sevgilisi, birini arkadaşı, birini arkadaşının kocası, birini akrabası olan bir erkek (damadının kardeşi), birini erkek kardeşi, birini komşusu öldürdü.

Aralık ayında cinayetlerin yüzde 57’si bıçakla işlendi: Kadınların 16’sı bıçaklanarak, yedisi tabancayla, ikisi tüfekle, biri baltayla, biri boğularak öldürüldü. Cesedi dereye atılan bir kadının ölüm şekli haberlerde yer almadı.

Cinayetlerin ardından altı erkek teslim oldu, biri intihar etti, biri intihara teşebbüs etti.

Aralık’ta kadın katillerinin yaşları 27 ila 65, öldürülen kadınların yaşları 33 ila 63 arasında değişti.

En çok cinayet Ankara ve İstanbul’da gerçekleşti. Cinayetlerin gerçekleştiği iller Adana, Ankara (4), Antalya, Aydın, Burdur, Bursa, Diyarbakır, Düzce, İstanbul (4), İzmir (3), Karaman, Kocaeli, Konya, Kütahya (2), Mersin, Rize ve Van (3).

Bu cinayetlerin yanısıra Aralık ayında cinayet sonucu öldürülen dört kadının cesedi bulundu ancak failler bulunamadı. Zorla evlendirilmiş ve sürekli şiddet gören 17 yaşında bir çocuk gelinin ise pompalı tüfekle intihar ettiği iddia edildi. Kadın bu şüpheli ölümden beş gün önce kayınpederi tarafından boğazından bıçaklanmıştı.

Tecavüz

Aralık’ta 14 kadına yönelik tecavüz vakaları medyaya yansıdı. Tecavüze uğrayan kadınların ikisi T.C. vatandaşı değildi, ikisi ise engelliydi.

Tecavüzcülerin yüzde 57’si tanımadık erkeklerdi. T.C. vatandaşı olmayan bir kadın ise vize sorgusu sırasında polisler tarafından bir eve götürüldü ve tecavüze uğradı.

Kadınların yüzde 43’üne zorla fuhuş yaptırıldı.

Tecavüz olaylarının yüzde 57’si kadınların alıkonulduğu mekanlarda gerçekleşti: Sekiz kadın alıkonulduğu mekanlarda, dördü evde, ikisi sokakta tecavüze uğradı.

Kadınlardan sekizine tanımadığı erkekler, ikisine akrabaları, birine polisler, birine arkadaşı, birine sevgilisinin oğlu, birisine ise sevgilisinin oğlu tecavüz etti.

Tecavüzcülerin yaşları 26 ila 45, tecavüze uğrayan kadınların yaşları 17 ila 83 arsında değişti.

Aralık’ta tecavüzlerin yaşandığı iller Adana (3), Afyon, Ankara, Antalya, İstanbul (2), Malatya, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak (2).

Şiddet – yaralama

Erkekler Aralık’ta 38 kadına şiddet uyguladı/yaraladı.

Kadınların yüzde 10,5’i ayrılmak/boşanmak istediği için şiddet gördü.

* Bir erkek, karısını boşanma davası için gittiği adliye önünde bıçakladı. Boşanmak isteyen karısını bıçaklayarak ağır yaralayan başka bir erkek ise cezaevinden 3 günlük izinle çıkmıştı.

* Karısını darp ettiği için hakkında evden uzaklaştırma kararı alınan bir erkek, evin 1 km uzağında çadır kurdu. Bir kadın ise koruma kararına rağmen eski kocasınca bıçaklandı.

Saldırganların yüzde 55’ini kocalar oluşturdu: Kadınların 21’ini kocaları, beşini babaları, üçünü erkek kardeşleri, ikisini oğulları, ikisini eski sevgilileri, birini damadı, birini eski kocası, birini iş arkadaşı, birini kızının eski sevgilisi, birini sevgilisi yaraladı.

Erkek şiddeti vakalarının yüzde 65,7’si darp, yüzde 29’u bıçakla gerçekleşti. Kadınların 25’i darp edildi, 11’i bıçakla yaralandı, ikisi üzerlerine kaynar su dökülerek yaralandı.

Aralık’ta saldırgan erkeklerin yaşları 23 ila 88, şiddet gören kadınların yaşları 17 ila 87 arasında değişti.

En çok şiddet olayı Adana ve Sakarya’da yaşandı. Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (6), Afyon, Aksaray, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çorum (3), Edirne, Giresun (2), İstanbul (2), İzmir (3), Kayseri (2), Kocaeli, Konya (2), Maraş, Sakarya (6), Samsun, Tekirdağ ve Trabzon.

Bunların dışında, bir kadın koruma kararını ihlal ederek kendisine yaklaşıp boşanmaktan vazgeçirmeye çalışan kocasını bıçakla yaraladı.

Taciz

Erkekler Aralık’ta 39 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. Tacize maruz kalanların yüzde 66,6’sını kız çocukları oluşturdu.

Taciz vakalarının yüzde 74’ünü fiziksel cinsel taciz, yüzde 20,5’ini şantaj vakaları oluşturdu: 29 kadın ve kız çocuğu fiziksel olarak, sekizi şantaj yapılarak, biri sözlü olarak, biri takip ve tehdit edilerek tacize maruz kaldı.

Taciz olaylarının yüzde 20,5’i çevrimiçi ortamda, yüzde 30,7’i okulda, yüzde 30,7’si sokakta yaşandı: 12 kadın ve kız çocuğu okulda, 12’si sokakta, sekizi çevrimiçi ortamda, dördü otobüste, ikisi evde, biri işyerinde tacize maruz kaldı.

39 taciz vakasının yüzde 53,8’inde tacizciler tanımadık erkekler, yüzde 28,2’sinde ise öğretmenlerdi: 21 kadın ve kız çocuğunu tanımadıkları erkekler, 11’ini öğretmenleri, ikisini patronları, ikisini tanıdıkları/arkadaşları olan erkekler, birini babası, birini eski kocası, birini servis şoförü taciz etti.

Aralık’ta tacizcilerin yaşları 38 ila 59, tacize maruz kalan kadın ve kız çocuklarının yaşları 10 ila 54 arasında değişti.

Taciz olaylarının yaşandığı iller Adana (3), Adıyaman (7), Antalya (4), Isparta, İstanbul (13), Kocaeli, Konya (3), Sakarya, Tekirdağ, Trabzon (3), Urfa ve Zonguldak.

Bölgelere göre

Aralık’ta 34 ilde 119 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

119 vakadan 38’i Marmara, 24’ü Akdeniz, 16’sı İç Anadolu, 16’sı Karadeniz, 12’si Ege, dokuzu Güneydoğu Anadolu, dördü Doğu Anadolu’da yaşandı.(IMC TV)