TÜRKİYE | 18 – 05 – 2009 | Umut Yayımcılık tarafından basılan Nergiz isimli kitabın 13. Ağır Ceza mahkemesi tarafından sakıncalı bulunması sonucu toplatıldı. 19 Aralık katliamı sonrasında başlayan Ölüm Orucu direnişinin 123. gününde şehit düşen Nergiz Gülmez’in hayatını anlatan kitabın toplatılmasına karşı Umut Yayımcılık bir açıklama yaptı.
‚Abdülhamit Yasakları sürüyor, Nergiz isimli kitabımız toplatıldı!‘ başlıklı açıklamada şu sözlere yer verildi:
Yayınevimizden çıkan Nergiz isimli kitabımız 13.Ağır Ceza mahkemesi tarafından basımının üzerinden bir hafta bile geçmeden toplatıldı.
Gazetelerin toplatıldığı, kitapların yasaklandığı bir ülkede ifade ve örgütlenme özgürlüğünden söz edilemez. Toplumu karanlığa mahkûm etmek isteyen egemenler, yayınları, kitapları ile buna karşı bir umut ışığı yakmaya çalışanlara karşı Abdülhamit’in sansürünü uygulamaktan vazgeçmiyor.
2000’li yılların başından itibaren TCK’da yapılan değişiklikler ile sosyalist, devrimci ve ilerici basın üzerindeki baskılar, engellemeler kapatma cezaları artırıldı. Egemenler, toplumdaki hiçbir farklı düşünceye, farklı renge tahammül edemiyor. Emekçilerin her türlü hak arama eylemine karşı dizginsiz bir şekilde saldıranlar gazeteleri kapatarak, kitapları yasaklıyor.
İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi 5187 sayılı basın kanununun 25/2. maddesini gerekçe göstererek „yasadışı terör örgütünün propagandasını“ yaptığı iddiası ile yayınevimizden çıkan Nergiz isimli kitabın el konulmasına, dağıtım ve satışının yasaklanmasına karar verdi.
19 Aralık 2000’de „Hayata Dönüş“ adı altında gerçekleştirilen operasyon sonrasında Ölüm Orucu direnişine başlayan ve direnişinin 123. gününde 11 Nisan 2001’de toprağa düşen Nergiz Gülmez’in yaşam öyküsünün anlatıldığı kitap ’sakıncalı‘ bulundu.
F tiplerine tecrit ve izolasyona karşı büyük bir direniş sergileyerek adını tarihe yazan Ölüm Orucu şehitlerinin yaşamlarını yazmak değil, katliamı gerçekleştirmek suçtur.
Onlar, işçilerin, emekçilerin insanca bir hayat sürmesi, sömürü ve baskının olmadığı bir dünya için tereddütsüzce yaşamlarını ortaya koydular. Baskılara, engellemelere karşı onların anılarını yaşatmaya, mücadelelerini sürdürmeye devam edeceğiz
Kitapların yasaklanmadığı, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırıldığı bir dünya için mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.