Home , Haberler , Türkiye ‚de İstanbul ve İzmir’de 8 Mart yasağı!

Türkiye ‚de İstanbul ve İzmir’de 8 Mart yasağı!

Türkiye |03.03.2017| İstanbul ve İzmir’de 8 Mart eylemleri valilikler tarafından „güvenlik“ gerekçesiyle yasaklandı.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun “Yaşam hakkımız, özgürlüğümüz, bedenimiz, emeğimiz için hayır” şiarıyla 5 Mart’ta Bakırköy’de gerçekleştirmek istediği 8 Mart mitingi stanbul Valiliği, İzmir 8 Mart platformunun eylemi de İzmir Valiliği tarafından yasaklandı. Mitinglerin ‘güvenlik’ gerekçesiyle yasaklandığı belirtilirken, HDP’li vekiller Filiz Kerestecioğlu ile Pervin Buldan’ın da aralarında olduğu bir heyetin valilik ile görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi.

İzmir’de OHAL bahane edildi

İzmir 8 Mart Platformu’nun ‚Karanlığa İnat, Yaşam Hakkımız, Özgürlüğümüz, Bedenimiz, Emeğimiz İçin Direniyoruz‘ sloganı ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yapmak istediği miting, valiliğin OHAL bahanesiye engellendi. Platform adına başvuruda bulunan Avukat Zöhre Dalkıran’a cevap veren İzmir Valiliği, 5 Mart Pazar günü Cumhuriyet Meydanı’ndan toplanılarak Gündoğdu Meydanı’na yürünmesine ve burada miting yapılmasına izin vermedi.

Vali Erol Ayyıldız’ın imzasıyla verilen cevapta, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun ilgili maddelerine atıfta bulunularak „İzmir İl Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiler neticesinde kamu düzenini, genel sağlığı veya başkalarının hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde bozacak olaylara sebebiyet verilebileceği değerlendirildiğinden, gerçekleşmesi muhtemel, istenmeyen veya telafisi olmayan olayların meydana gelmesini önlemek amacıyla yapılmak istenen yürüyüş ve açık hava toplantısına 8 Mart tarihinde olmaması da göz önünde bulunularak Valiliğimizce izin verilmemiştir“ denildi.

İzmir Kadın Platformu Sözcüsü Av. Zöhre Dalkıran kararı kınadıklarını belirterek „8 Mart’ta kadınlar kendi sesleriyle, renkleriyle, talepleriyle her sene olduğu gibi yine alanlarda olacaktı ama OHAL gerekçesiyle yasaklandı. Bir kez daha görüyoruz ki OHAL bizim kazanılmış haklarımızı, özgürlüğümüzü kısıtlamak adına kullanılıyor ama biz yine de Valiliğin yasak kararına rağmen alanlarda olmaktan vazgeçmeyeceğiz“ dedi.

Kadınlar İzmir ve İstanbul’da bu akşam saat 21.00’da Twitter’da #8MartYasaklanamaz hashtagi ile protesto eylemi yapacak.

Öte yandan 2016 8 Mart’ında basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Kadın Sekreteri Ayşegül Kocaarslan’a kademe durdurma cezası vermişti. Kadınlar 8 Mart’ın cezalandırılamayacağını bildirerek Kocaarslan’ın ve açıklamanın arkasında durduklarını belirtmişti.

Kaynak : Özgür Gelecek