Anasayfa , ATİK , Türk Devletinin Basına ve Gazetecilere Yönelik Baskı ve Tutuklamalarını Kınıyoruz!

Türk Devletinin Basına ve Gazetecilere Yönelik Baskı ve Tutuklamalarını Kınıyoruz!

ATİK Haber Merkezi`nden Türkiye`deki Basın „Özgürlüğü“ ve Tutsak Gazetecilere İlişkin Açıklama

„Herkes, haklarının, vecibelerinin veya kendisine karşı cezai mahiyette herhangi bir isnadın tespitinde, tam bir eşitlikle, davasının bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından adil bir şekilde ve açık olarak görülmesi hakkına sahiptir“ ilkesinin açıkça yüzlerce defa ihlal edildiği Türkiye coğrafyasında 6 gazeteci daha yargılanıyor.

Redhack olarak bilinen Kızıl Hackerlar Birliğinin Erdoğan’ın damadı aynı zamanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak’tan ele geçirdiği maillerle ilgili haber yapan 6 gazetecinin mahkemesi 6 Aralık tarihinde gerçekleşti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilciliği, Türkiye Gazeteciler Sendikası gibi kurum ve kişilerin katılım sağladığı davada 4`ü tutuksuz 2`si tutuklu olan gazeteciler savunmalarını yaptılar. Albayrak’ın RedHack tarafından ele geçirilen kişisel e-posta hesabındaki bilgileri haberleştirdikleri gerekçesiyle 323 gündür tutuklu bulunan gazetecilerden Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat tutuklu olarak ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Hazırlanan mütalaaya karşı beyanlarını dile getiren basın emekçileri „Yayınladıklarımız paradise ve man belgeleriyle benzerlik taşıyor“, „Fezleke yargı mensuplarının kullandığı sitelerde de vardır“ diyerek haber alma ve haber verme çerçevesinde kaleme alıp, yayınladıkları haberleri savundu.

Eleştirel yazılar yazan gazetecilerin ülkeye sokulmadığı yada tutuklandığı, basın özgürlüğü noktasında defalarda dünya basının gündemine girdiği haberlerine alıştırılmaya çalışılmasına karşı biz ATİK çatısı altında alternatif habercilik anlayışı ile hareket eden Haber Merkezi olarak, tüm tutuklu gazetecileri sahiplenerek her alanda savunacağız.

Geçtiğimiz günlerde tutuklanan halkın günlüğü gazetesi eski yazı işleri müdürü Serdar Kaya, çevirmen ve gazeteci Meşale Tolu, die Welt Gazetesi’nin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Özgür Gelecek gazetesi yazı işleri müdürü Aslı Ceren Aslan gibi tüm gazetecilerin sesi olmaya devam edeceğiz.

Tutuklu Gazeteciler Derhal Serbest Bırakılsın!