Home , Dünya , ‚Tamil Aktivist Thirumurugan Ghandi Derhal Serbest Bırakılmalıdır!‘

‚Tamil Aktivist Thirumurugan Ghandi Derhal Serbest Bırakılmalıdır!‘

Haber Merkezi |30.08.2018| Tamil milliyetine mensup aktivist Thirumurugan Ghandi, 9 Ağustos tarihinde Avrupa’dan Hindistan’a geri dönüş sırasında havaalanında tutuklandı. Konuya ilişkin açıklama yapan Alman Kızıl Yardım (Rote Hilfe) örgütü, Ghandi’nin nerde olduğu bilinmediği, yoldaşları ve dostlarının hayatından ciddi derecede kaygı duyduklarını belirtti ve derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Avrupa’da çeşitli kurumlarla görüşmeler yapan Ghandi, 2009 yılında Tamil halkına yönelik yapılan soykırım üzerine çeşitli parti ve sivil toplum kurumlarıyla görüşmeler gerçekleştirmişti. Rote Hilfe’nin verdiği bilgilere göre yapılan bu görüşmelerde Tamil Nadu’da ki yoğun insan hakları ihlalleri ile katliamlar hakkında ki detaylı bilgiler, demokratik kurum ve partiler başta olmak üzere Birleşmiş Millletler Yüksek Mülteci Komiserliği (UNHCR) ile paylaşılmış ve konuya Ghandi tarafından duyarlılık çağrısı yapmıştı.

Ghandi ayrıca Thoothukudi’de Bakır madenlerinde yaşanan katliam hakkında da bilgilendirmede bulunuyordu. Bakır madenlerinin halk sağlığına olan zararlarına karşı 24 Mayıs’ta yapılan büyük miting hükümet güçlerinin saldırısına uğramış 13 kişi kuruşuna dizilmiş ve yüzlerce insan ağır yaralanmıştı.

İngiliz sömürgeciliği döneminden kalan 124-A yasasına dayandırılarak tutuklanan Ghandi, halkı kışkırtmak suçundan yargılanacağı bilgisi veriliyor. Ghandi, 17 Mayıs adlı sol bir kuruluşun sözcülüğünü üstlenmişti. 17 Mayıs, 2009 yılında Tamil halkına Sri Lanka Devleti tarafından uygulanan soykırımın günü olarak kabul ediliyor. 9 Ağustos’ta Hindistan’da tutuklanan Thirumurugan Ghandi’nin nerde olduğu bilinmiyor.


Kaynaklar:

http://www.jdslanka.org/index.php/news-features/international-affairs/797-indian-activist-released-by-court-and-arrested-by-police-fears-for-life

https://www.tagesschau.de/ausland/umweltproteste-indien-101.html

https://www.jungewelt.de/artikel/333721.vedanta-zerst%C3%B6rt-menschenleben-und-umwelt.html