Home , Dünya , Suzan Zengin’in Serbest Bırakılması İçin IAPL'dan Basın Açıklaması

Suzan Zengin’in Serbest Bırakılması İçin IAPL'dan Basın Açıklaması

UTRECHT | 06 – 09 – 2010 | Türkiye’de bir komplo sonucu tutukluğu devam eden Umut Yayımcılık çalışanı Suzan Zengin’e bir destekte Halkların Uluslararası Avukatları Birliği (IAPL)‚den geldi. Tüm uluslararası demokratik güçleri Suzan Zengin ile dayanışmaya çağıra IAPL, bu durumu kınadığını bildirdi. Yapılan basın açıklamasının tümü ise şöyle:

Uluslararası insan hakları konusunda en önemli sorunlardan biri haksız tutuklamalar ve politik tutuklular konusudur. Dünyada pek çok ülkede insanlar sadece düşüncelerinden, hareketlerinden, mücadelelerinden veya yazdıklarından kaynaklı yargılanmaktadır. Ve pek çoğu kötü muameleye, şiddete ve işkenceye maruz kalmakta, tutuklanmalar sırasındaki polis şiddeti herkes tarafından bilinmektedir.

Tutuklu bulunan kişi sayısı dünyanın pek çok ülkesinde artmaktadır.  Güncellenmiş Dünya Tutuklu Nüfusu Listesi göre, tutuklu sayısı dünya genelinde %68; Afrika ülkelerinde %61, Amerika’da %68, Asya’da %87, Avrupa’da %65 ve Okyanusya’da %50 artmıştır.

Bu ülkelerden biri de Türkiye’dir. Türkiye hapishanelerinde tahmini rakamlara göre 8.000 siyasi tutuklu bulunmakta.  Ve bunların pek çoğu sadece tutuklu, yani henüz hüküm giymemiş. Ve bu tutuklulara yöneltilen pek çok suçlama; aslı olmayan, toplumdaki ilerici kesimleri baskı altına almak için  uydurulmuş, düzenlenmiş komplolardır.

Gazeteci Suzan Zengin, bu örneklerden biri! Suzan Zengin davası, Türkiye devletinin, gerçekleri açıkça dile getiren bireyleri nasıl engellemeye ve baskı altına almaya çalıştığının bir göstergesidir.  Zengin; 29 Ağustos 2009’da özel polis kuvveti tarafından evinden, eşi ve çocuğunun gözü önünde alındı ve neden gözaltına alındığına dair hiçbir açıklama yapılmadı.  Zengin’in avukatları; iddianame belgelerini tutuklanma kararından bir hafta sonra ancak görebildi, yani belgeler tüm gözaltı süresince avukatlara gösterilmedi. Suzan Zengin o tarihten bu yana İstanbul Bakırköy Kadın Hapishanesi’nde tutuklu bulunmaktadır.  Polis “açık deliller” olduğunu söylüyor. Bu deliller şöyle; Zengin’in Umut Yayımcılık (Zengin, bu yayımcılık şirketinin İstanbul Kartal’da bulunan irtibat bürosunda çalışıyordu) ile yaptığı telefon görüşmeleri, çalıştığı büronun doğal giderleri olan telefon elektirik ve su faturaları!  Bunların yanında Zengin’in yazdığı iddia edilen iki yazının içeriğinde “suç teşkil eden unsurlar” bulunduğu iddiası.  Oysa bugüne kadar gazeteye bu yazılar ile ilgili herhangi bir dava dahi açılmamıştır.

Suzan Zengin, illegal bir örgüte üye olmak suçunda tutuklanmış olmasına karşın bugüne kadar bu suçlamayı destekleyecek herhangi bir delil bulunmamıştır.

26 Ağustos 2010 tarihinde Zengin,  mahkemeye çıkarılmış, ancak mahkeme duruşmayı Şubat 2011’e ertelenmiştir. Zengin’in sağlık durumu çok iyi değildir. Hızlı kemik erimesi, ülser, yüksek tansiyon ve yüksek kolestrol problemleri dolayısıyla düzenli ve sürekli tedaviye, kontrol ve testlerin düzenli aralıklarla yapılmasına ihtiyaç duymaktadır.

Onlar ilerici basın ve medyayı, gerçek barış ve adalet temsil eden kurumları susturmak istiyorlar.  Suzan Zengin’in tutuklanması bilinçlidir ve Türk Devleti, ulusal ve uluslararası hukuku çiğnemektedir.

Halkların Uluslararası Avukatları Birliği (IAPL) olarak, Suzan Zengin’in tutuklanmasını şiddetle kınamakta, derhal serbest bırakılmasını talep etmekte ve uluslararası demokratik güçleri dayanışma göstermeye çağrıyoruz.

Halkların Uluslararası Avukatları Birliği (IAPL)

www.iapl.net