Anasayfa , Haberler , Haklarını Tavizsiz Savunan Dirençle Karşılaştığımda

Haklarını Tavizsiz Savunan Dirençle Karşılaştığımda

kadinrditHASAN AKSU | 11 – 11 – 2013 | Kadin sorunu yalnizca sinif sorunu olarak ele alinamaz, gorulemez. Kadin sorununda asil celiski cinsiyet sorunu olarak gorulmelidir.

Sosyalizm de dahil butun sinifli toplumlarda, cinsiyet sorunu vardir. Kadin cinsiyet ayrimciligi bu toplumlarda temel sorunlarindan biridir. Eger ki kadin sorunu yalnizca sinif sorunu gorulur de, cinsiyet ayrimciligi gormezden gelinirse toplumun ana yaralarindan birisi olan kadin sorunu dogru ele alinamaz kavranamaz. Komunizme gidilecek yolda bir ayagimiz topal kalir. Ayni zamanda kadin sorunu sinif mucadelesi sorunudur. Acikcasi somuru sisteminde erk/erkek burjuvaziyi, kadin proletaryayi temsil eder. Bu kapitalizmden komunizme gecis surecinde boyledir.  Cunku her yeni donemde celiskiler degisim yasayarak devam eder, yerini baska bir celiskiye birakir. Komunizm butun toplumlarin en ilerisi, gercek ozgurluklerin fiskirdigi devletsiz, sinifsiz bir toplum olacagindan, kent ile kir arasinda ve kafa ile kol celiskisinin ortadan kalktigi, insanin insan tarafindan somurulmedigi bir toplumda yasayacagimizdan eski celiskiler yerini yeni maddi celiskilere birakacaktir.  Sunu soyleyebilirim: Komunizmde de Kadin sorunu, yani cinsiyet sorunu olacaktir ama celiski ozunu degistirerek yeni bir sekil alacakti. Kisacasi celiskiler ortadan kalkmayacaktir.

Devrimcilesme surecinin surekliligi icerisinde burjuva aileden kopma cabasi da surekli ve catismali olmaktadir.

Bu anlamda her aile ve aile ortami ayni zamanda bu catismanin yasandigi bir arena gibidir.

Dogal olarak bundan ben de bagimsiz degilim. Egemenligin bir uzantisi olarak esimle ve kizlarimla catismalar yasamaktayim. Cunku butun ilerici ozelliklerime ragmen icgudusel otoriter bir egemenlik parcasi olarak surekliligini istememekteyim. Bu egemenligi kulturel aliskanlik ve sekillenmenin yansimasi olarak birakmak istemiyorum. Bastirmaci, kavgaci, sekter davranislar gostererek burjuva yanlarimi korumaya ve bunu sureklilesmis bir egemenlik bicimine egilimlerimi fark ediyorum. Karsimda bilincli sorunlarini goren, haklarini tavizsiz savunan direncle karsilastigimda geri adim atiyorum.  Bu elimdeki iktidari gonullu sizlere biraktim anlamina gelmiyor elbette! Ama degisim gerceklesiyor. Ve degisim sadece benim zihinsel ya da ideolojik yapimla degil bu kadin dunyasinin zihinsel ve ideolojik yapisiyla catisma halinde nesnel oluyor. Yani butun engelleme cabalarina ragmen sinif mucadelesi burada da haklidan yana isliyor.

1. BOLUM devam edecek…