Anasayfa , Dünya , Sudan’da halk, cuntaya karşı sivil itaatsizlik eylemlerine devam ediyor

Sudan’da halk, cuntaya karşı sivil itaatsizlik eylemlerine devam ediyor

HABER MERKEZİ|09.06.2019|Sudan’da halk, grevlere ve sivil itaatsizlik eylemlerine devam ediyor.

Sudan’da bugün Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçlerinin çağrısıyla sivil itaatsizlik eylemlerine daha geniş katılımlarla devam ediliyor. Başkent Hartum’da 113 kişinin hayatını kaybettiği ordu saldırısına ilişkin ise araştırma komitesi kurulduğu duyuruldu.

Öğretmenler Komitesi, Gazeteciler Ağı, Mühendisler Birliği, Veterinerler Birliği, Avukatlar Demokratik İttifakı ve Eczacılar Merkez Komitesi, bugün başlayacak sivil itaatsizlik eylemine katılım sağlayacak.

Sudan’ın başkenti Hartum’da yaklaşık iki aydır sivil hükümete geçiş talebiyle demokrasi nöbeti tutan halka liderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, 3 Haziran’da Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile müzakereleri durdurarak, süresiz, kapsamlı sivil itaatsizlik ve grev çağrısı yapmıştı.

Katliama ilişkin araştırma komitesi kuruldu

Sudan Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, ordunun, başkent Hartum’daki ordu karargahı önünde halka saldırısıyla ilgili araştırma komitesi kurulduğunu açıkladı.

Komisyon tarafından yapılan ve Sudan haber ajansı SUNA’da yayımlanan açıklamada, saldırı sırasında yaşanan can ve mal kayıpları kınandı ve olaylarla ilgili araştırma komitesi kurulduğu belirtildi.

Soruşturmaların sona ermesi için gerekli işlemlerin hızlıca yerine getirilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, Sudanlılara da saldırı sırasında şahit oldukları hak ihlali ve kayıpları bildirmeleri çağrısında bulunuldu.

Sudan’da cunta, pazartesi sabahı başkent Hartum’daki ordu karargahı önünde 6 Nisan’dan bu yana sivil yönetime geçilmesi talebiyle demokrasi nöbeti tutan halka gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak saldırmıştı.

Sudan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu 61 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Sudan Doktorlar Komitesi ise olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısının 113’e ulaştığını ifade etmişti.

Son olayların ardından taraflar arasındaki müzakereler durdurulmuş askeri yönetim, 9 ay içinde genel seçime gidileceğini açıklamıştı.

Halk hareketinin tüm liderleri gözaltına alındı

Al Hurra kanalı, Etiyopya Başbakanı Abe Ahmed’in, taraflar arasındaki görüşmeleri canlandırmak amacıyla Askeri Konsey ve Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçlerinin liderlerini bir araya getirdikten birkaç saat sonra muhaliflere karşı bir gözaltı hamlesinin başlatıldığını duyurdu.

Kaynaklar, Halk Hareketi Genel Sekreteri Hamis Jalab’ın, hareketin sözcüsü Mübarek Ardul ile birlikte gözaltına alındığını söyledi. Mübarek Ardul, Etiyopya Başbakanı ile bir araya gelen Özgürlük ve Değişim güçlerini temsil eden heyetin üyesiydi.

Sudan yönetiminin Hamis Jalab ve Mübarek Adul’u gözaltına almasıyla birkaç gün önce Hartum’a gelen Halk Hareketi’nin tüm liderleri gözaltına alınmış oldu.

Pazar sabahı itibariyle Öğretmenler Komitesi, Gazeteciler Ağı, Mühendisler Birliği, Veterinerler Birliği, Avukatlar Demokratik İttifakı ve Eczacılar Merkez Komitesi üyelerine yönelik de gözaltı operasyonları başlatıldı.

Toplu sivil ayaklanma çağrısı

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, pazar günü için genel ayaklanma çağrısında bulundu. Özgürlük ve Değişim Güçleri’nin Twitter sayfası üzerinden “Toplu sivil ayaklanma” etiketi ile yapılan çağrı şöyle; “Pazar günü, isyan, isyan, isyan”