Anasayfa , Avrupa , Stuttgart’ta Alye Shojaye Davasında Kadınlar Yine Mahkeme Önündeydiler

Stuttgart’ta Alye Shojaye Davasında Kadınlar Yine Mahkeme Önündeydiler

STUTTGART|23.12.2020|Almanya’nın Stuttgart kentinde 19 Haziran günü sokak ortasında, herkesin gözleri önünde, ayrılmak istediği eşi tarafından katledilen Alye Shojaye’ye ilişkin dava 04.12.2020’de görülmeye başlanmıştı. 22.12.2020 Salı günü ikinci duruşma gerçekleştirildi. Bu duruşma gününde de kadın örgütleri Alye Shojaye’yi sahiplenmeyi sürdürdüler.

Avrupa Kadın Dayanışması (AKD) bileşenlerinden ADKH, TJK-E, Yeni Kadın, SKB, Kadın Gözüyle ve Şehit Meryem Kadın İnisiyatifi davanın görülmeye başladığı mahkeme önünde “Kadın Katliamlarını Durduralım” şiarıyla bir basın açıklaması yaptılar.

AKD imzasıyla okunan açıklamada, “Almanya’da hemen hergün bir kadın katlediliyor. 19 Aralık günü Almanya’nın Ochtendung şehrinde, sokak ortasında yanmış bir kadın cesedi bulundu. Henüz iki gün önce 20.12.2020 Pazar günü Hamburg’da, 79 yaşındaki kadın, oğlu tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Örnekleri çoğaltabiliriz. 19 Haziran 2020’de sokak ortasında ayrılmak istediği için eşi tarafından bıçaklanan Alye Shojaye bu katledilen kadınlardan sadece bir tanesi idi. O da tıpkı diğerleri gibi münferit bir olay değildi. Ayrıca burada Stuttgart’ta, hepimizin bildiği gibi, Mart ayındaki ilk tecrit ilanından bu yana kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri hızla arttı.” dediler..

Sözlerini; “Bu nedenle bizi öldürenin pandemi değil, her gün maruz kaldığımız patriarkal şiddet olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Kadın sığınma evleri tek tek kapatılıyor ama pandemi kisvesi altında şirketlere “yardım parası” akıtılıyor. Biz kadınlar artık patriyarkanın dayattığı kölece yaşamı kabul etmiyoruz/ etmeyeceğiz. Tüm kadınları, şiddete maruz kalan kadınların yalnız olmadıklarını göstermeye ve kadın cinayetlerini durdurmak için mücadeleyi ortaklaştırmaya çağırıyoruz. “HAYIR HAYIRDIR!” Yasasının ve İstanbul Sözleşmesi’nin derhal uygulanmasını talep ediyoruz!’ diyerek sloganlar ve alkışlar eşliğinde eylemi sona erdiren kadınlar mahkeme salonuna girdiler.

Trajik Yaşam; Bu ikinci duruşmada; Alye’nin trajik yaşamı gözler önüne serildi. Ortadoğu ve Asya’da yaşayan birçok kadın gibi Alye’nin daha çok genç yaşlarda evlendirildiği ve dünyaya gelen ilk kızının da katil zanlısı eşi tarafından zorla elinden alınarak, çocuğu olmayan kızkardeşine verildiği ortaya çıktı. Katil zanlısı kocanın uyuşturucu kullandığı da belirlendi. Yani Alye’nin hayat öyküsü zaten başından beri acı dolu olduğu gibi, yine birçok kızkardeşi gibi acı bir şekilde son buldu.

Zanlının yargılandığı davanın bir sonraki duruşması, 12 Ocak 2021 tarihine ertelendi.

KATLEDİLEN KADINLAR ONURUMUZDUR!

ALYE YALNIZ DEĞİLDİR!

ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKSİN!