Anasayfa , Avrupa , Siyasi tutsakların sesi olmak adına Hollanda’da sempozyum gerçekleştirildi

Siyasi tutsakların sesi olmak adına Hollanda’da sempozyum gerçekleştirildi

D1DEN HAAG | 03 – 02 – 2014 | Hollanda’nın Den Haag kentinde 2 şubat 2014 tarihinde hasta olan siyasi tutsaklar için ATİK, ADHK ve AVEG-KON tarafından sempozyum düzenlendi. Avrupa’nın bir çok ülkesinde 1 ve 2 şubat tarihlerinde Türkiye’de ki hasta olan siyasi tutsaklar için gerçekleştirilen sempozyum, 25-26-27 nisan 2014 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek olan uluslararası siyasi tutsaklar sempozyumuna hazırlık olarak düzenlendi. Sempozyum, Türkiye’li katılımcılar haricinde Yunanistan, Hindistan, Brezilya, Iran ve daha bir çok farklı ülkeden gelen delegasyonlar ile organize edilecektir.

Sempozyum, başta hapishaneler de düşenler olmak üzere, tüm devrim ve demokrasi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlatıldı. ATİK adına konuşmacı, gündeme dair sunumunu, ocak ayında yitirdiğimiz Hrant Dink, Sakine Cansız, Leyla Saylemez, Fidan Doğan ve 2 şubat 2011’de güneşe uğurladığımız Sefagül Keskin, Nurşen Aslan, Gülizar Özkan, Fatma Uçar ve Derya Uras’ın anıları önünde saygı ile eğildiğini vurgulayarak başlattı.

Bir çok devrimci, demokrat kurumun ortak başlattığı, ‘Tusaklara Özgürlük!’ kampanyasını anlatan konuşmacı, siyasi tutsakların tüm dünya da aynı baskı ve zulüm ile karşı karşıya olduklarını açıklayan örnekler paylaştı. Sunum da tutsakların çok zor koşullar içinde bulunduklarını somutlayan, araştırma sonuçları anlatıldı. ‘Muhalif kesimleri tecrit etmek, kimliksizleştirmek, sindirmek ve kişiliksizleştirmek için geliştirilen tecritin ve işkencelerin, siyasi tutsaklar üzerinde ki fiziki ve psikolojik etkileri IHD’nin (İnsan Hakları Derneği) kasım 2013 raporunda yayınlanmıştır. Rapora göre şuan hapishaneler de 162 kişi ölüm sınırında olmak üzere, toplam 544 ağır hasta yatmaktadır. Ağır hastalıklara rağmen tek başına hücrelerde kalan hasta tutsaklar, devlet tarafından bilinçli olarak ölüme terk edilmektedirler.’

Sunum da Metris, Mamak, Diyarbekir zindanları ve Buca, Ulucanlar, 19 Aralık 2000 katliamları da anlatılırken, bu kampanyanın Pozantı hapishanesinde tecavüze uğrayan çocuklar, tacizlerle yüz yüze olan kadın tutsaklar ve gezi tutsaklarını da kapsadığı iletildi. Sunumun ardından katılımcıların fikirleri ve düşünceleri alındı ve nisan ayında gerçekleştirilecek olan uluslararası sempozyumun daha geniş kesimlere duyurulması için çağrı yapıldı.

25-26-27 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek olan sempozyumu düzenleyenler:

ATİK (Avrupa Türkiye’li İşçiler Konfederasyonu), UPOTUDAK (Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi), ATİF, ATİGF, HTİF, İTİF, YDG (Yeni Demokratik Gençlik), YENI KADIN, ADHK (Avrupa Demokratik Halklar Federasyonu), ADHF, ADGH (Avrupa Demokratik Gençlik Hareketi), Alınteri, Devrimci Proleterya, AOTDK (Avrupa Özgür Tutsaklarla Dayanışma Komitesi), AGIF (Avrupa Göçmen İşçiler Federasyonu), ACTIT, İGİF, GİK-DER, VEK SAV, SKB (Sosyalist Kadın Birliği), Young Struggle.

Destekleyenler:

FEKAR (Kürt Kültür Dernekleri Federasyonu), Bir kar İsviçre, Proleter Devrimci Duruş, Siyaset Gazetesi Isviçre, ADDBF (Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu)

D2