Anasayfa , Avrupa , Sırbistan ve Macaristan’da Protestolar Sürüyor

Sırbistan ve Macaristan’da Protestolar Sürüyor

Haber Merkezi | 12.01.2019 | Sırbistan’da Kasım ayında muhalif politikacı Borko Stefanoviç’e yönelik gerçekleştirilen başarısız suikastın sonrasında halk Başkan Aleksandar Vuciç’in medyaya yönelik baskılarını arttırmasını ve muhalefete karşı saldırılarını yoğunlaştırmasına karşı sokakları dolduruyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü beşinci haftasını geride bırakan protesto eylemleri gittikçe büyüyor. Eylemcilerin talepleri arasında muhalif politikacı Olivier İvanoviç’in öldürülmesi ve gazeteci Milan Jovanoviç’e yönelik saldırının aydınlatılması da yer alıyor.

Sırbistan’da 50.000 insanın sokaklara çıkması karşısında faşist Başkanın söylemleri öfkeleri büyütüyor. Milliyetçi olan Vuciç, “protestolar bizi güçlendiriyor, istedikleri kadar yürüyebilirler” diyerek kendisine yönelen eleştirileri boşa çıkartmaya çalışıyor. Her geçen gün tek adam diktasına doğru giden Sırbistan’da bu anlamıyla Türkiye’dekine benzer bir süreç yaşanıyor.

Macaristan’da 400 saatlik ek mesaiye karşı protesto

Aralık ayının ortasında başlayan protestolar dördüncü haftasına ulaşmış durumda. Başbakan Victor Orban’a ve hükümete karşı gerçekleşen protestolar geniş halk kesimlerini bir araya getirmektedir. Yüksek işgücü eksikliği sorunuyla karı karşıya kalan Macar hükümeti, 400 saatlik ek çalışma süresini yasalaştırarak işgücünü karşılayamamaya karşı kendince önlem almaya çalışıyor. Yeni hükümetin kurulmasının ardından yarım milyona yakın insan daha iyi maaş ve çalışma koşullarının yanısıra daha demokratik bir toplumda yaşayabilme umuduyla göç etmiş durumda.

Protestoların başlamasının ardından eylemlere sol devrimci kitlelerden orta sınıf tabir edilen kesimlere kadar birçok insan katılmış durumda. Sokağa çıkan halkın tepkileri ise 2010’dan beri gittikçe otoriterleşen Orban hükümetine karşı yoğunlaşmaktadır.