Anasayfa , Haberler , İsveç’te Siyasî Kriz Devam Ediyor

İsveç’te Siyasî Kriz Devam Ediyor

HABER MERKEZİ | 27.11.2021 | İsveç’in ilk kadın başbakanı 7 saatlik görev süresinin ardından istifa etti.

Geçtiğimiz hafta, İsveç Başbakanı Stefan Löfven’in istifa etmesi üzerine, yeni bir başbakan arayışına giren parlamento oluşturulan koalisyonla sosyaldemokratların adayı olan Magdalena Andersson’un adaylığında birleşmişti. Sosyaldemokratlar, Çevre Partisi ve Merkez Partisi’nin koalisyonunda ve Sol Parti’nin de dışarıdan vereceği desteğiyle başbakan seçilen Magdalena Andersson’un, olağan süreç içerisinde parlamentoyu bütçe oylamasına götürdü. Bir tarafta hükümet koalisyonunun önerdiği bütçe programı, diğer tarafta ise ırkçı-faşist İsveçdemokratları’nın dayattığı ve liberal-muhafazakar partilerce de desteklenen bütçe programı oylamaya sunuldu.

Parlamentoda gerçekleşen oylamada, Merkez Partisi’nin taraf değiştirerek muhalefetin bütçesine onay vermesiyle oylamada bu bütçe milletvekillerinin çoğu tarafından onaylandı. Bu gelişmeyle beraber Çevre Partisi, ırkçı-faşistlerin dayattığı bütçe politikasını onaylayamayacaklarını belirterek hükümet ortaklığından ayrıldığını duyurdu. Bu durumda çoğunluğu sağlayamayan başbakan Magdalena Andersson ise, ”yapmam gerekeni yapıyorum” diyerek görevi devraldıktan 7 saat sonra istifa etti.

Ülkenin bu gündemle ve İsveç’in ilk kadın başbakanının görevden ayrılması üzerinde duran medyanın artan enflasyon ve hayat pahalılığına karşı duyarsız kalması burjuvazinin aldatma- ve hileli konumunu bir kez daha göstermiş oldu.