Home , Avrupa , Saldırı Püskürtülene Kadar Eyleme Devam!

Saldırı Püskürtülene Kadar Eyleme Devam!

YUNANİSTAN | 18 – 03 – 2010 | Avrupa Birliği ve Yunanistan egemen sınıflarının emekçilerin haklarına yönelik saldırıları her gün yeni bir adımla devam ederken, direnişlerde devam ediyor. Direniş takvimi bu hafta da (15–19 Mart) dolu.

Elektrik üretim ve dağıtım şirketi DEİ (Devlet işletmesi) çalışanları pazartesi günü 15 Mart günü iş ve işçi bulma kurumu OAED’in müdürlüğünün önünde toplanarak binaya giriş ve çıkışlara bir süreliğine izin vermediler. Gene işçiler 16–17 Mart tarihlerinde greve giderek hükümeti ve kemer sıkma politikalarını hayır diyecekler. 16 Mart Salı günü ise devlet hastanelerinde çalışan hasta bakıcı sağlık emekçileri genel greve gittiler. Atina merkezli yapılan protesto eylemine ülkenin birçok ilinden yüzlerce sağlık emekçisi katılarak, iş kollarının ağır iş kolu kapsamına alınmasını, emeklilik yaşının yükseltilmemesini, alacaklarının ödenmesini, eşit çalışma koşullarının sağlanmasını talep ettiler. Sağlık bakanlığına yürüyen emekçiler, yürüyüş boyunca kemer sıkma politikasına ve sendika ağalarına yönelik sloganlar ön plana çıktı. Bakanlığa ulaşılması ile coşkunun doruğa çıktığı anlarda bakanın görüşmeyi geciktirmesi protesto edildi.

Sendikadan beş temsilinin bakanla görüşmesi sonrası taleplerine somut yanıt alınmaması ise öfkeyi daha da artırdı. Hastabakıcıların tarihlerinde ilk defa greve ve eyleme gitmeleri ise dikkat çeken bir nokta. Sendika yetkilileri görüşme sonrası yaptıkları açıklamada talepleri kabul edilene kadar başlangıçlarını yaptıkları eylemlere devam edeceklerini ifade ettiler. Bu hafta benzin satış istasyonları da 18 Mart Perşembe günü hükümetin yeni vergiler koymasına karşı genel greve gidecekler.

16 Mart Salı gününün diğer bir eylemi ise akşam saat 6.00’da gerçekleştirildi. Yüze yakın sendika şubesinin organize ettiği eyleme içinde YKP (M-L) ninde olduğu devrimci ve sol parti ve gruplarda katılarak destek verdiler. Propilea meydanın da konuşmalarla başlayan eyleme, eğitim emekçileri yoğun katılım gösterdiler. Binlerce kişinin katıldığı eylem konuşmalardan sonra Meclise yapılan yürüyüşle devam etti.

Eylem boyunca AB, hükümet ve kemer sıkma politikalarına karşı sloganlar ön plana çıktı. Yürüyüş başlangıç noktasına ulaşılması ile sona erdi. Son dönemde görülen yabancı basının ilgisi bu eylemde de devam etti. Tabii polisin de yoğunluğu aynen devam etti. Sendika Şubeler Platformu, her Salı yapmaya başladığımız eylemlerin (bu ikinci hafta eylemiydi) bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğini ifade ettiler. (Yunanistan’dan bir İşçi-Köylü okuru)