Home , Avrupa , Sachsen-Anhalt’da Neonazilerden ırkçı saldırı

Sachsen-Anhalt’da Neonazilerden ırkçı saldırı

naziBERLiN |24-09-2013 |Almanya’nın Sachsen-Anhalt eyaletinde bulunan Bernburg kasabasında bir grup Neonazi’nin saldırısına uğrayan bir Türkiyeli göçmen imbiss sahibi ağır şekilde yaralandı. Saldırının ardından polis gruptan üç Neonazi’yi tutuklandı.

Almanya’nın doğusunda bulunan Bernburg kasabasının tren garında imbiss sahibi bir göçmen önceki gün gece yarısı dükkânını kapatmaya çalıştığı sırada ırkçı bir saldırının hedefi oldu. 9 Neonazi genç yabancılara küfür ederek saldırdığı olayda 34 yaşındaki göçmen ağır yaralandı.

Halle kentinde tedavi altına alınan göçmenin komada olduğu ve hayati tehlikeyi atlatamadığı öğrenildi. Saldırının ardından gözaltına alınan 9 Neonazi’den sadece üçü tutuklandı. Haklarında öldürmeye teşebbüsten soruşturma başlatılan saldırganlardan ikisinin polisin kayıtlarında “aşırı sağcı” olarak yer aldığı belirtildi.

Ülkenin doğusundaki Sachsen-Anhalt Eyaleti’nde göçmenlere yönelik ırkçı saldırılar sıkça yaşanıyor. Ancak buna rağmen eyalet yönetimi federal hükümetin aşırı sağa karşı hazırladığı 3 Milyon Euro değerindeki önleyici programı hayatı geçirmeye yanaşmıyor. Program, Neonazi çevrelere bulaşmış gençleri eğitme ve topluma kazandırmayı hedefliyor.

Alman polis kayıtlarına göre 1990’dan 2011 yılına kadar 60 kişi ırkçı saldırılar sonucu hayatını kaybetti. Fakat bağımsız sivil toplum kuruluşlarının istatistiklerine göre ise aynı zaman dilimindeki mağdur sayısı 184 civarında. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın 2012 yılı verileri de aşırı sağ motifli saldırıların arttığı gösteriyor. Buna göre 2012’de yüzde 1,7 artışla 842 şiddet olayı meydana geldi.(ANF)